Autor Wątek: Bdb. przódlampka  (Przeczytany 15411 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Bdb. przódlampka
« 4 Paź 2019, 13:30 »

Proszę o wskazanie bdb. przódlampki (jednak nie Lupine) nie pod dynamo, jaka bdb. trzymie i świeci, nie oślepia, mocowana być może na kierę i hełm.

Rozglądając się, zoczyłem Knog PWR Road, jednak i na światłach zupełnie się nie znam, więc nie wiem, czy jest git. Chętnie coś sprawdzonego podczas maratonów, nawierzchnię drogi oświetlającego bdb., panzerną, nie na 4xAA. 

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Bdb. przódlampka
« 4 Paź 2019, 14:06 »
Jakim budżetem dysponujesz?
Ogólnie lampek z "odcięciem" zasilanych akumulatorem jest niewiele. Opcje z montażem na hełm mają zastosowanie w MTB, a tam nikogo raczej "odcięcie" snopu światła nie interesuje.
W miarę aktualny przegląd dostępnych modeli "StVZO-zugelassen" publikował niedawno sklep bike-components https://www.bike-components.de/de/zubehoer/beleuchtung/fahrradlampen-vergleich/
Osobiście skusiłbym się chyba na Lupine  :icon_redface:
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 4 Paź 2019, 15:58 »
Mam chyba już z dwa lata i jestem zadowolony z Mactronica Noise xtr 03. Zasilany wymiennym akumulatorem Li-ion 18650. Nie wyjmując akumulatora lampkę można ładować przez USB. Sprawia wrażenie trwałej i dobrze wykonanej.
Jednak ten model chyba nie jest już produkowany. Następcą jest Noise xtr 04. Wygląda podobnie, tylko moc światła trochę większa.

https://mactronic.pl/pl/lampa-rowerowa-przednia-noise-xtr-04-854-lm

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 4 Paź 2019, 16:00 »

Proszę o wskazanie bdb. przódlampki (jednak nie Lupine) nie pod dynamo, jaka bdb. trzymie i świeci, nie oślepia, mocowana być może na kierę i hełm...

Zależy do czego ma Ci służyć (no i budżet też jest ważny)...zobacz (tzn. polecam)
Cateye Volt800 lub Volt1700 (obie są po prostu genialne).
Świetny światłem jest też Hope Vision R4 (ale tutaj masz zewnętrzny akumlator)...w tym przypadku dodatkowo możesz (raczej to z gatunku "have to") kupić Hope District+ (tylne światło) i masz światła jak w dobrym motocyklu  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Paź 2019, 16:28 »
Właśnie zauważyłem, że pojawiła się ciekawa wersja Convoya, która ma możliwość ładowania przez USB. Po założeniu kolimatora owalnego latarka niemal idealna ;) (o ile się da, jeszcze nie zweryfikowałem)

https://www.banggood.com/Convoy-S9-2-580Lumens-4Modes-USB-Rechargeable-EDC-LED-Flashlight-18650-p-1234987.html?ID=512357&cur_warehouse=CN

Ma nawet fajne tryby świecenia: 3%, 30% i 100% (czyli 580 lumenów).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Paź 2019, 18:36 »
Ale po co komu ładowanie przez USB, gdy można sobie zmienić ogniwo w kilka sekund?
Nie ogarniam tego trendu, a to samo mam w czołówce fenix'a, gdzie pchali microUSB, a od dwóch lat nawet tej zaślepki nie odsłoniłem, gdyż w zapasie siedzą pełne 18650.

A co do convoy'ów na kierownicy, to mam odwieczny problem z uchwytami latarkowymi - jak nie wielkie kobyły, to tandetne, obracające się na rurce sylikony

« 4 Paź 2019, 18:54 »
Ma to ten sens, że nie trzeba wyciągać ładowarki żeby doładować ogniwo. Zasilanie i kabel USB zawsze są gdzieś pod ręką.

Używam mocowania tego typu i sobie chwalę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 4 Paź 2019, 22:11 »
A co do convoy'ów na kierownicy, to mam odwieczny problem z uchwytami latarkowymi - jak nie wielkie kobyły, to tandetne, obracające się na rurce sylikony

No to polecę ci rozwiązanie:
1) Uchwyt do gopro stabilny, jakikolwiek, jaki ci się podoba (są takie na garmina od razu zintegrowane, ja taki mam). Są takie na kierownicę też.
2) To cudo poniżej:

3) Najważniejsze - trytytka!
4) Kawałek dętki szosowej.

Kawałek dętki zakładasz na latarkę w miejscu gdzie będzie przylegała do uchwytu. W uchwycie robisz dziurki tak aby mocno i skutecznie objąć latarkę. Zaciskasz, przycinasz i jest. Dołączoną do ucwytu gumkę też zakładasz, a nóż widelec się przyda po drodze.

Nie telepie, nie buja bardzo skuteczne mocowanie do convoya s2/s2+

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 4 Paź 2019, 23:21 »
@worek - mam to badziewie - na pierwszej dziurze latarka wraz z uchwytem się obraca, zwykle do przodu... A na barana toto nawet nie pasuje po średnicy ;P

@zly-szelag - tą dętkę lepiej okleić po obwodzie, by zwiększyć średnicę, czy dla zwiększenia tarcia gumy?

« 4 Paź 2019, 23:23 »
W ogóle nie mam problemów z przekręcaniem się mocowania ::) Na kierownice jej raczej nie zakładam, bo to jest miejsce na torbę.

Warto też brać pod uwagę, że mocowania nawet jeśli są do siebie bardzo podobne, to jednak często się nieco różnią.

« 5 Paź 2019, 09:23 »
@zly-szelag - tą dętkę lepiej okleić po obwodzie, by zwiększyć średnicę, czy dla zwiększenia tarcia gumy?

Bez dętki też działa, ale się przeciera i rysuje. Z dętką się nie przeciera i mocowanie wydaje się wieczne. Po wielu tysiącach jak rozpinałem żadnych przetarć. Bez trytytki nie działa, lampka telepie się w uchwycie na wybojach i światło wkurza.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 5 Paź 2019, 09:39 »
Mam chyba już z dwa lata i jestem zadowolony z Mactronica Noise xtr 03. Zasilany wymiennym akumulatorem Li-ion 18650. Nie wyjmując akumulatora lampkę można ładować przez USB. Sprawia wrażenie trwałej i dobrze wykonanej.
Jednak ten model chyba nie jest już produkowany. Następcą jest Noise xtr 04. Wygląda podobnie, tylko moc światła trochę większa.

https://mactronic.pl/pl/lampa-rowerowa-przednia-noise-xtr-04-854-lm

Używam w szosówce, również na ultra. Świetna lampka. Xtr04 jest mocniejszy ale krócej świeci, w związku z tym kupiłem wersję 03 na wyprzedaży na zapas :) Wady:
- nie ma odcięcia,
- jak podłączysz do ładowarki to się wyłącza, więc nie ma możliwości doładowania w nocy z powerbanka.

Ktoś kiedyś wspominał na forum o spanninga axendo 60 usb - ma odcięcie, ładowana przez USB, świeci w trakcie ładowania i nie rujnuje budżetu. Nie testowałem, myślę nad zakupem, recenzje w sieci bardzo pochlebne. Z punktu widzenia autora wątku chyba trudno zamocować do kasku, ale jaki sens ma odcięcie przy lampce na kasku?

@worek - mam to badziewie - na pierwszej dziurze latarka wraz z uchwytem się obraca, zwykle do przodu... A na barana toto nawet nie pasuje po średnicy ;P

Przypomnienie patentu z forum: owinąć kierownicę czy do czego kto tam montuje, taśmą izolacyjną tekstylną. Sprawdzone, lampka nawet nie drgnie.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 5 Paź 2019, 09:55 »
Wady:
...
- jak podłączysz do ładowarki to się wyłącza, więc nie ma możliwości doładowania w nocy z powerbanka.

Tak, w takiej sytuacji sensownie jest mieć ze sobą zapasowy akumulator, którego wymiana w lampce jest bardzo prosta i trwa kilka sekund.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 5 Paź 2019, 10:22 »
Dość długo używałem Axa Greenline 50, do puki nie przeszedłem na dynamo. Teraz widzę jest jakaś nowsza wersja ale wygląda bardzo podobnie do tej którą używałem.
Miała odcięcie górne i doświetlenie boków.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 5 Paź 2019, 10:41 »

Bez dętki też działa, ale się przeciera i rysuje. Z dętką się nie przeciera i mocowanie wydaje się wieczne. Po wielu tysiącach jak rozpinałem żadnych przetarć. Bez trytytki nie działa, lampka telepie się w uchwycie na wybojach i światło wkurza.

Wygląda to tak:

A na rowerze tak:

Uchwytów do gopro jest masa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum