Autor Wątek: Zaimprowizowany klucz dynamometryczny  (Przeczytany 2543 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Zaimprowizowany klucz dynamometryczny
« 5 Paź 2019, 14:21 »
Jako, że kiedyś zapodziałem klucz dynamometryczny a potrzebowałem coś podokręcać z wyczuciem, zaimprowizowałem to narzędzie z wagi do bagażu. Żeby nie musieć ciągle przeliczać  zrobiłem sobie tabelkę z przeliczeniami Nm na kG dla konkretnych kluczy.
Moment dokręcania jest zależny od siły i promienia (długości ramienia klucza). Klucze imbusowe z mojego kompletu mają długości takie jak w rubryce "długość". Tabelkę można sobie dostosować do własnych kluczy. Ja używałem imbusów z kulką na końcu, która zapobiegała ześlizgiwaniu się haczyka oraz kluczy płaskich oczkowych gdzie zaczepiałem haczyk w oczku klucza. Dociągać trzeba stale utrzymując kąt prosty między wagą a kluczem.
Oczywiście nie jest to zbyt wygodne, a prawdziwym kluczem znacznie szybciej się pracuje,  jednak metoda jest dość precyzyjna i czasem taki makgajweryzm ;) może się przydać. W załączniku tabelka excela.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Stary inżynier pozdrawia z szacunkiem.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Oczywiście bierzesz pod uwagę fazę księżyca i szerokość geogr. przykręcanego połączenia.....
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Oczywiście bierzesz pod uwagę fazę księżyca i szerokość geogr. przykręcanego połączenia.....

Biorąc pod uwagę zastosowane zaokrąglenia, nie będzie to miało znaczenia  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum