Autor Wątek: Pyra Trail  (Przeczytany 47314 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Pyra Trail
« 6 Paź 2019, 20:12 »
No dobra, ruszyliśmy. Oficjalnie działa już strona www oraz fanpage maratonu.

Na razie informacje są skąpe lekko, ale to się będzie mocno zmieniać w najbliższych dniach. Trasa jest wyznaczona, objechana w 70%. Jak uzgodnię jej przebieg (bo objechanie to jedno, a zgoda WPN-u to drugie), to jej rys zaprezentujemy, aczkowiek... na stronie można się jej doszukać. Długość trasy to około 260 km, z czego ponad 200 to teren (szutr, las, polne drogi). Baza w Robakowie (tam, gdzie KMT), start w sobotę rano. Limit startujących to 100 osób.

Wysokość wpisowego, data zapisów, kwestie noclegowe... to wszystko w kolejnych postach.

Mam nadzieję, że będzie się podobało ;D

Eli
« Ostatnia zmiana: 16 Sie 2021, 22:36 dudi »
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: Pyra Trail 18.04.2020
« 6 Paź 2019, 21:43 »
Już się podoba.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Mariobiker

• Gość
« 6 Paź 2019, 22:24 »
Mam nadzieję, że będzie się podobało ;D

Czas "odkurzyć" górala  ;)

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 9 Paź 2019, 17:18 »

Czas "odkurzyć" górala  ;)

Z nazwy maraton gravelowy więc z tym góralem ten tego

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Paź 2019, 17:28 »

Góral bez problemu się sprawdzi na takiej trasie, często lepiej niż niejeden gravel ;)

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 9 Paź 2019, 17:35 »

Góral bez problemu się sprawdzi na takiej trasie, często lepiej niż niejeden gravel ;)

Ale będzie gorzej wyglądał ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Paź 2019, 17:43 »

Ale za to dupcia po wyścigu na góralu będzie się trochę lepiej prezentować niż ta na gravelu  :lol:

Mariobiker

• Gość
« 9 Paź 2019, 20:08 »

A to zależy co kto lubi  ;) dla mnie gravel to bardzo mocno przereklamowany produkt. Moda i nic więcej.

Ale za to dupcia po wyścigu na góralu będzie się trochę lepiej prezentować niż ta na gravelu  :lol:

Wystarczający powód  ;D ;D ;D

• Użytkownik forum
« 9 Paź 2019, 20:39 »
e, no skoro gravelowy, to postaramy się zrobić tak, by trasa była gravelowa nie tylko z nazwy (jak to jest w przypadku innych maratonów :P ) Z tego objechanego przez nas odcinka zdecydowanie większość jest pod gravel. Nie mówię, że mtb się nie będzie tego dobrze jechało, ale... wydaje mi się, że ten modny rower będzie miał fory na tej trasie :P
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 9 Paź 2019, 21:06 »
Nie mówię, że mtb się nie będzie tego dobrze jechało, ale... wydaje mi się, że ten modny rower będzie miał fory na tej trasie

Nie znam Żerkowskiej Szwajcarii, ale w WPN-ie o ile są trasy dość technicznie, ze stromymi zjazdami i dużą ilością zakrętów, to nawierzchnie tam są raczej łatwe. Takie, że nie trzęsie aż tak. Jest tak jak mówi Prezes. Na pewno to nie są szutry jak na PGR. Zresztą na PGR, MTb to był najbardziej faworyzowany na długich górskich zjazdach, po szutrze z luźnymi kamieniami. Tam MTB z amortyzatorem, na pewno radził sobie dobrze. Sztywny turystyk/gravel, już niekoniecznie.  :(

Pyra Trail powinien być bardziej łaskawy dla graveli.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 10 Paź 2019, 07:33 »
Oficjalnie działa już strona www oraz fanpage maratonu.
W przy dziwnej modzie na używanie "funpage" - szanuję.

Nie znam Żerkowskiej Szwajcarii, ale w WPN-ie o ile są trasy dość technicznie, ze stromymi zjazdami i dużą ilością zakrętów, to nawierzchnie tam są raczej łatwe.

Trasy są z kategorii łatwych, latem miejscami bywa trochę sypko (może trochę bardziej), ostatnio trochę pada więc trasa jest przejezdna. Pomimo łatwości obojczyki strzelały, głównie przez brawurę w wąwozie nad kościołem w Brzostkowie.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 10 Paź 2019, 07:40 »
Pomimo łatwości obojczyki strzelały, głównie przez brawurę w wąwozie nad kościołem w Brzostkowie.

Budujące.  Zwłaszcza dla organizatora.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 10 Paź 2019, 08:34 »
Jeżeli synonimem "górala" jest maszyna widywana najczęściej na kanale Extreme Sports Channel , pędząca w dół niczym Bode Miller , ale na wzniesieniach od + 2 % już trzeba pchać , nieść albo na wyciąg to OK , gravel porządzi bez dwóch zdań. Ale obecnie można zbudować sobie już takiego " górala" na dużych kołach , może nie pod specjalnie budowane trasy XC w kamieniołomach ale pod wymagającą turystykę np. wagowo nie odbiegająco znacznie od szosówek. I na przykładzie mi bliskiego Kampinosu i naszych ustawek  , gravelki może i na dojeździe (asfalt) dominują ale do utrzymania koła nie ma większego problemu , a od szlabanu nie ma najmniejszych szans , trochę miękkiego , ze dwie kałuże , non stop korzenie i gravela ni ma ;) w zasięgu wzroku . Pyra to krajobraz porównywalny , a w naszych górach na uczciwie zbudowanej trasie pod trail  gravel jeszcze bardziej bez szans. No chyba ,że elementem trailu będzie Bauma albo w hardkorze droga z płyt monowskich .

• Użytkownik forum
« 10 Paź 2019, 09:07 »
Cóż, czy będzie łatwo czy trudno - to się okaże. Pyra jest w kwietniu, te jary czy wąwozy, które ewentualnie mogłyby być zapiaszczone, nie powinny być. No, w latem odcinek przed Pyzdrami... gravelem dało się jechać na oponach 35, ale troszku się umordowałem. No, ale to był okres, by tak rzec, całkowicie po suchości. Kolega KBR-woicz jechał na 33c i pchał przez jakieś kilkanaście metrów.

Różna nawierzchnia może być. To w końcu nie jest maraton szosowy. Trzeba sobie radzić. Ale nawet te odcinki NSR-u, którymi pojedziemy są dalekie od chaszczy, jakie oferuje Wisła 1200. To Wielkopolska, tu nawet trawa rośnie wg planu ;D

Swoją drogą jestem ciekaw, kto (czy w ogóle) ogarnie tę trasę w 12h..
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 10 Paź 2019, 09:59 »
Nie wiem jak tam "rasowy" gravel sobie radzi, ale np. moja hybryda Stevens Strada 1000 Disc - takie tam aluminium na Ultegrze 6800 z prostą kierą, na semislickach 42mm objeździła sporo imprez na orientację włącznie z Grassorem 300km, i tylko jakieś hardkorowe piachy, korzeniowiska czy gołoborza robią jakąś znaczącą różnicę. A mogę tam włożyć z przodu 50mm i z tyłu do ~47mm, Kenda SBE (realne 50mm) z tyłu się już nie zmieściła :( A i tyłek po 24h (Grassor) jakoś specjalnie nie protestował. Oczywiście na imprezie dużo dłuższej pewnie byłoby inaczej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum