Autor Wątek: Rower biały  (Przeczytany 1600 razy)

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
Rower biały
« 14 Paź 2019, 01:57 »
Rower wycieczkowo-wyprawowy sprawdza się dobrze, ale niestety źle robi na kilogramy :) Żeby więc nad tymi kilogramami popracować zdjąłem ze stojaka starą szosę. Kurzyła się tam ze dwa lata, to i pojawiła się okazja trochę ją ogarnąć.  Wyszło tak:

Offline maku

• Miasto:
Odp: Rower biały
« 19 Paź 2019, 20:12 »
Kilka spostrzeżeń po pierwszych jazdach:
  • Spośród Campy/SRAM/Shimano, klamki Campy mają najwygodniejszy chwyt. Najsłabiej w mojej ocenie wypada tu SRAM - u mnie te klamki bardziej męczą ręce.
  • Guma na klamkach campy dużo wytrzyma. W SRAM/Shimano ten materiał bardziej przypomina grubą dętkę :P
  • Zrzucanie po 5 koronek na raz jest zaskakująco przydatne.
  • Słabej wygląda zrzucanie 1 koronki w sprincie - trzeba się skupić, żeby nie zrzucić dwóch.
  • Trymy w lewej klamce powodują, że efektywnie pracuję się nią więcej, niż w Shimano/SRAM.
  • Kaseta Shimano jest wystarczająco kompatybilna z Campą 11s - na blacie 50z jest może minimalnie głośniejsza, ale i tak napęd jest cichy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Paź 2019, 20:19 »
Swoją drogą, ciekawe dlaczemu campa jest tak mało popularna u nas...
Ujrzeć jakąś maszynę, choćby na centaurze, to jak spotkać rysia w lesie ;P
« Ostatnia zmiana: 19 Paź 2019, 20:30 qbotcenko »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 19 Paź 2019, 21:13 »
Raczej nie lubię klamkomanetki, ale stare Campagnolo Mirage działały bardzo fajnie. Zmiana o kilka biegów jest bardzo szybka i intuicyjna. W Shimano bujanie dźwignią na boki zupełnie mnie nie przekonuje, SRAM robił lepsze wrażenie (ale tylko je macałem), a Modolo Morphos to już najgorsze klamkomanetki na świecie ;D ;d

Co do korpusu, to ten w starym Campagnolo był zdecydowanie za mały.

Rower aż się prosi o niebieską owijkę.. ;]
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Mariobiker

• Gość
« 21 Paź 2019, 20:55 »
Swoją drogą, ciekawe dlaczemu campa jest tak mało popularna u nas...
Ujrzeć jakąś maszynę, choćby na centaurze, to jak spotkać rysia w lesie ;P

Może chodzi o $$$  ;)

Offline maku

• Miasto:
« 21 Paź 2019, 21:36 »
Może chodzi o $$$  ;)

Mają również grupy całkiem przystępne cenowo. Ale... niestety, niewiele brandów montuje Campę fabrycznie. Sama dostępność w Polsce również nie jest najlepsza - w sumie to kojarzę dwa lepiej zaopatrzone sklepy. Shimano i SRAM solidnie wbiły się w rynek OEM i to jest ich główna przewaga. A szkoda, bo to taka trochę monokultura, z różnicą w jednej dźwigni :)

[...] SRAM robił lepsze wrażenie (ale tylko je macałem), a Modolo Morphos to już najgorsze klamkomanetki na świecie ;D ;d

Co do korpusu, to ten w starym Campagnolo był zdecydowanie za mały.

SRAMa mam w turystycznym (a wcześniej w szosie miałem Shimano). Zmiana przełożeń w SRAM jest bardzo przyjemna. Ale kształt tych klamek mnie nie przekonuje. Po dłuższej jeździe boli mięsień między kciukiem a palcem wskazującym. Czubek klamki również ma jakiś taki kształt niepasujący do moich dłoni (lubię trzymać za czubek klamki jako chwyt pomiędzy klamkami a chwytem dolnym). Shimano wydaje mi się bardziej ergonomiczne, przynajmniej nie bolą mięśnie dłoni. Ale Campa to pod względem chwytu inna liga - cały korpus jest wyprofilowany do kształtu złożonej dłoni. Czubek klamki również jest wyprofilowany do dłoni.
Sam korpus ma rozmiary podobne do Shimano/SRAM.

Rower aż się prosi o niebieską owijkę.. ;]

Karał bym za taką owijkę   ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Paź 2019, 21:49 maku »

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Paź 2019, 22:13 »
Może chodzi o $$$  ;)

Tja, a Ultegry za darmo na chodnikach leżą ;P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 21 Paź 2019, 22:21 »
Karał bym za taką owijkę   ;)
Pracujesz w szpitalu! Przyznaj się!! ;)

Tja, a Ultegry za darmo na chodnikach leżą ;P
Mam wrażenie, że ludzie częściej kupują gotowe rowery. Campagnolo porównywalnej klasy wychodziło chyba nawet nieco taniej od Shimano. Tylko kasety strasznie drogie były.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum