Autor Wątek: Fat bike. Ochrona przed kapciem  (Przeczytany 3649 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Fat bike. Ochrona przed kapciem
« 18 Paź 2019, 11:38 »
Hej,

w przyszłym roku wybiorę się do Australii, by z wózkiem przejść się po buszu (tak, temat offtopowy, bo nie o rowerze)

Myślę już kolejny tydzień o tym jak zabezpieczyć dętki przed kapciami (tubeless odpada). Macie jakieś pomysły? Nawet z pozoru najbardziej zwariowane? Opona ma szerokość 4,8 cala - Surly Bud.

Help!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Fat bike. Ochrona przed kapciem
« 18 Paź 2019, 11:49 »
Pianka?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 18 Paź 2019, 11:57 »
hmmm , czemu odrzucasz mleczko , chyba nie ma lepszego sposobu..

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 18 Paź 2019, 12:36 »
Pianka?

Jaka?

hmmm , czemu odrzucasz mleczko , chyba nie ma lepszego sposobu..

Jeśli coś pójdzie nie tak, na pustyni nie postawię znów koła. W ostateczności użyję Slime do dętek.

« 18 Paź 2019, 12:44 »
Nie wiem, nie znam się ;D Moja jedyna styczność z fatbike jest podczas zakupów w Auchanie. Poszukaj w internecie, ludzie używają takich wynalazków.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Paź 2019, 13:31 »
Zwariowane? Proszę bardzo. Włóż do wnętrza opony drugą oponę. Nieco mniejszą i z obciętymi krawędziami. A dopiero w tę wewnętrzną oponę włóż dętkę. Ciężaru przybędzie. Choć sądzę, że +/- 1 kg nie zrobi różnicy.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Paź 2019, 19:45 »
To ja mam bardziej zwariowany pomysł - do rozkręcanego wentyla przyłóż końcówkę z pianką montażową o wysokiej twardości i zapianuj wnętrze dętki ;)

A jak chcesz super trwałą wersję, to między oponę, a dętkę warstwę żywicy epoksydowej, któa usztywni pianę, zapobiegając jej ugniataniu.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 18 Paź 2019, 20:29 »
Jest taka metoda jak wypełnianie opon elastomerem.  Zapobiega to w 100 procentach przebiciom i uszkodzeniom opon. Co prawda stosuje się to głównie do kół pojazdów przemysłowych ale może warto zapytać w firmie, która wykonuje takie usługi?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 18 Paź 2019, 21:04 »
nie chce się przemądrzać , ale jadąc przez prawie month przez mexico .. zdalo egzamin
podejrzewam ze tam może być podobnie

blondas

• Gość
« 19 Paź 2019, 11:28 »
Moim zdaniem tylko tubeless. Zwłaszcza tam, gdzie chcesz mieć niskie ciśnienie. Uszkodzenie którego nie naprawisz od ręki to rzadkość. Od 2 sezonów jeżdżę tylko na mleku i w tym czasie miałem jednego kapcia w wyniku rozcięcia opony szkłem. Mimo tego do domu dojechałem. Teraz jest na rynku sporo patentów na taką ewentualność. Poza tym nie będziesz tym rozwijał dużych prędkości więc  i nie powinna Cię zaskoczyć żadna przeszkoda. Awaryjnie dętka. Alternatywnie dętka z zaworem schreder lub presta (z możliwością wykręcenia części wentyla) i wlanie mleka. Osobiście tego nie robiłem, ale gdzieś słyszałem o takim rozwiązaniu.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 20 Paź 2019, 09:25 »
A dla czego miałbyś nie postawić kół z powrotem? Jeśli chodzi o powietrze to ludzie kombinują tak:

(filmik pierwszy lepszy, są pewnie bardziej zdolni kombinatorzy)

Spróbuj może wystarczy, dla lepszego efektu wykręć wentyle. Może da się napompować mocniej drugie koło i wykorzystać jako zbiornik powietrza do transfuzji- zamiast butelki, objętość imponująca.

Opony wypełnione pianką to trochę jak drewniane koła może w wózku widłowym nie przeszkadza ale zabija całkowicie ideę opony która rozpłaszcza się na podłożu i dopasowuje do niego zamiast grzęznąć lub podskakiwać po tym na czym jedzie.

Może zainteresuj się ofertą sklepów wulkanizacyjnych oprócz tych farfocli na średnie dziury są też kleje do opon
są małe opakowania np. 4g kosztuje grosze.
które powinny dać radę z większymi, nie mam w tym praktycznego doświadczenia więc najlepiej wypytaj wulkanizatora / poróbcie próby na starych oponach czy dobrze klei i nie rozpuszcza się w mleczku. Przy tak niskim ciśnieniu myślę że nawet łata z boku innej opony przyszyta dobrze nitką powinna się uszczelnić mleczkiem.

Może nie skreślaj tubelesów.

Powodzenia!

« Ostatnia zmiana: 20 Paź 2019, 10:13 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 20 Paź 2019, 14:06 »
A znasz "sznur do dylatacji" http://www.uszczelniacze.com/uszczelniacze/sznury-dylatycyjne ?
Wypełniasz nim oponę i albo robisz tubeless albo jak ciasno dobierzesz sznur to airless :-).

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 20 Paź 2019, 17:01 »
Wypełnianie elastomerem daje masę taką, jakbyś wypełnił wodą.
He, he. był już przecież taki jeden, który uważał wypełnienie opon wodą za świetny pomysł właśnie na australijską pustynię :P
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

« 20 Paź 2019, 17:08 »
Pomysł z wodą może byłby nawet dobry, ale jeśli opona się przebije, to wszystko pójdzie w piach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum