Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 13:23
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Kazachstan - Kirgistan (Ałmaty - Issyk Kul)
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Kazachstan - Kirgistan (Ałmaty - Issyk Kul) (Przeczytany 8441 razy)
walsodar
Miasto: Łańcut/Ząbki
Na forum od: 11.03.2013
«
27 Paź 2019, 02:55 »
Witajcie, jechał ktoś, lub ma ktoś wiedzę na temat drogi z Ałmatów na Issyk Kul? Procedury graniczne? Stan drogi, przejezdne latem? Przełęcze sięgają prawie 4000m n.p.m., poniżej orientacyjna mapka. Był ktoś?
Druga sprawa, do kirgiskich bywalców, czy rowery tekkingowe na kołach 28" z najszerszą obnieżnikowaną oponą to dobry pomysł na ichniejsze drogi? Może nie czy dobry, bo to pewnie nie, ale czy sensowny? Pozdr.
https://ridewithgps.com/routes/31374813?fbclid=IwAR1EW1FAcesLLKgIDIgOCBXQ1UhxOHtrdpx94y8T7j4jgQrp5G9DC13ZjUw
Pumpernikiel
Miasto: Katowice
Na forum od: 01.05.2010
Odp: Kazachstan - Kirgistan (Ałmaty - Issyk Kul)
«
27 Paź 2019, 10:58 »
Kilometr 563 tam jest tunel, mocno nachylony zjazd w stronę Biszkeku, zadymiony z tirami i dziurami. Górą idzie jakaś ścieżka którą też widać na satelicie ale mi się nie chciało tamtędy targać roweru. Przyczaiłem się za tirami (przy wejściu ktoś chyba pobiera opłaty albo coś - nie sprawdzałem) przejechałem ale przyjemne to nie było szczególnie że jak bym się wyłożył na jakiejś dziurze/ złapał snejka to tir za mną dość blisko się trzymał. Nie straszę, uświadamiam
Nie wiem czy można się przedostać górami z Almaty nad Issyk Kul - tzn czy ktoś Ci wbije pieczątkę do paszportu bo sam pomysł przedni. To że pasterze robią sobie tam co chcą to nie znaczy że nie będzie problemu z wyjazdem. Znalazłeś jakieś info że to możliwe? Na nieprzejezdnych przełęczach może leżeć zmrożony stary śnieg który czasami przykrywa ścieżkę trzeba uważać żeby się po tym nie zsunąć. Co do opon to w takim terenie raczej bez znaczenia bo pchanie / noszenie. Lepiej nie mieć za dużo bagażu. Większość (we wsiach jest czasem trochę asfaltu) bocznych dróg to szutrówki "tarki" jak najbardziej przejezdne na trekingowych oponach mogą być nawet semislicki tylko że trochę bardziej będzie trzęsło niż na nieco grubszych. Grube luźne kamienie bardzo rzadko, trzeba szukać na przełęczach.
Pozdrower
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
27 Paź 2019, 11:46 »
Wiesz, że google maps to olbrzymi bullshit? O ile pamiętam, to nie jest zbyt przejezdna droga. Dla pewności, trzeba jeszcze zapytać martwawiewiórka
Przejścia granicznego też tam nie ma.
Przed tunelem można złapać taksę i tam wpakować rower na przejazd.
Biszkek wziąłbym dużym łukiem, okropne miasto na rower.
My home is where my bike is.
walsodar
«
27 Paź 2019, 12:06 »
To wołamy @martwawieriorka!
Co do tunelu, to tak, jest takowy i faktycznie czytałem, że jest możliwość załapania się na jakiś transport. Rowerem przez wolałbym się nie pchać
Nurtuje mnie ten początkowy fragment, natknąłęm się na kilka relacji pisanych cyrilicą i z translatorem w ręku wywnioskowałem, że da się przejechać. Faktycznie, śnieg tam może leżeć nawet w lipcu/sierpniu, na Tubie jest kilka filmików, jak ludzie próbują tę przełęcz (wyższą - Kok Ayryk/Кок Айрык) forsować jeepami. Więc fizycznie jest to możliwe, chociaż te relacje są już kilkuletnie. Pozostaje prawna kwestia przekraczania granicy. A z Bieszkeku trzeba było się było dostać z powrotem do Ałmatów, tamta dalsza część trasy to mi się jakoś niechący stworzyła.
globalbus
«
27 Paź 2019, 12:36 »
Możesz ominąć tunel i jechać przez Kegety
Tam jest jeszcze kilka pchanych dróg w okolicy.
walsodar
«
27 Paź 2019, 12:55 »
No można, jechałeś?
globalbus
«
27 Paź 2019, 13:08 »
przez Kegety jechała martwa
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=10400.0
Ja jechałem obok, wzdłuż gór. Tamten kawałek jest bardzo ładny i jezdny (na MTB)
https://photo.globalbus.info/map/album/kirgistan
Pumpernikiel
Miasto: Katowice
Na forum od: 01.05.2010
«
27 Paź 2019, 14:26 »
Kegeti z tej strony dużo gorsza jakość drogi do podjechania, od strony Biszkeku jest ładna droga prawie na samą przełęcz.
walsodar
«
27 Paź 2019, 18:38 »
Dzięki za trasy i galerie, niektóre już niestety wygasłe. W międzyczasie poszperałem jeszcze po necie i przejechać się przez granicę w tym miejscu prawdopodobnie nie da, bo nie ma tam żadnego przejścia granicznego. Chociaż ktoś na forum fly4free pisał, że przejście jest możliwe, ale ciężko to zweryfikować. W takim razie pewnie będzie trzeba się dostać z Ałmatów w okolice Tokmoku i stąd ruszyć już trasą jak powyżej. Finisz przez przełęcze przed Biszkekiem pewnie zależałby od pogody i formy
globalbus
«
27 Paź 2019, 19:01 »
w pobliżu Santash jest też przejście graniczne, które może być szybsze. Wtedy możesz jechać przez Karakol (Przewalsk), potem na klasyczną drogę przez Tosor lub dolinę Burhan (tą drugą ja sobie wybrałem).
CFCFan
Miasto: Godów
Na forum od: 12.05.2014
«
27 Paź 2019, 22:44 »
Ze swojej strony polecam stronkę:
https://caravanistan.com/border-crossings/
Latem tego roku robiłem kółko przez Kazachstan, Chiny, Kirgistan, Tadżykistan i Uzbekistan. Bardzo przydatne informacje właśnie o przejściach granicznych jak i wiele innych dotyczących tego obszaru
Jeszcze jedna rada. Na 277km polecam jechać dalej prosto drogą A365 jakieś 30km. Dopiero potem skręć w prawo. Po drodze masz dwa bardzo fajne podjazdy i super widoczki. Szczególnie ten ostatni podjazd - widoki masakra. Najlepsze serpentyny jakie w życiu widziałem
Nawierzchnia taka sobie, jedynie ten ostatni podjazd to pełno kamieni. Zjechać było ciężko a podjazd to chyba tylko na fatbike'u
No i jeszcze polecam objechać jezioro Song Kul. Droga jest ok a widoczki pierwsza klasa
«
Ostatnia zmiana: 27 Paź 2019, 22:53 CFCFan
»
walsodar
«
28 Paź 2019, 08:36 »
Dzięki za stronkę, na pewno się przyda. Biorąc pod uwagę Wasze sugestie, zmodyfikowałem lekko ewentualną trasę:
https://ridewithgps.com/routes/31381232
Trochę się dystans wydłuża, ale jeżeli by się udało podjechać pierwsze 100km od granicy taxą, a następnie ten równy odcinek na wschód i południe wzdłuż Issyk Kul, to odpada ponad 300 km. Ewentualnie opcja z przekroczeniem granicy w Karkara Valley (pn-wsch) też jest dobra. Ostatecznie spod Song Kul można już w miarę prosto jechać na Biszkek, bo z tego co widzę fajnie by było przejechać tę dolinę Burhan i do jeziora dostać się od południowego wschodu. Problem jest taki, że ciężko będzie z czasem, bo 2 tygodnie to chyba max.
łatośłętka
Skup i ubój. Rozbiór.
Miasto: nie, wioska
Na forum od: 21.03.2013
«
28 Paź 2019, 08:57 »
Issyk Kul od północy załadowany ma być kurortami (masakryczny ruch aut turystów KG, KAZ). Issyk jadąc dołem, doczekać się nie mogłem kiedy to się wreszcie już skończy, kiedy już w góry odbiję. - Nie wiem, co w tym Issyk K. ma być.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!
globalbus
«
28 Paź 2019, 09:34 »
uwaga na aklimatyzację. Jadąc prosto znad Issyk-Kul trafiasz na ponad 4000m
walsodar
«
28 Paź 2019, 10:16 »
Dlatego odcinek Nadissycki dobrze byłoby "przyspieszyć"
A co do aklimatyzacji, to zgadza się, wtedy dobrze było by zahaczyć o pierwszą przełęcz na trasie, czyli Kok Ajryk. Dzięki wszystkim za sugestie, bliżej wyjazdu będę pewnie jeszcze o coś pytał
Orientacyjny plan już jest.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum