Autor Wątek: ...  (Przeczytany 15645 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Genesis Vagabond XL 2017 (zabity)
« 22 Sty 2021, 14:23 »
Całkiem nieźle wygląda ten Giant. Stare roczniki były gorzej wykonane od mojego Rometa i wszystkie druty były na zewnątrz. Z Rometów świetny jest Mustang, tylko ten brak oczek - jedna z ładniejszych ram. Mnie niestety też nie pasowała geometria do projektu.

Podglądaj sobie rowery Mondrakera. Jakość wykonania między RR Leader a Talonem to przepaść - np. jest fajna spłaszczona górna rura. RR Leader na oko ma też bardziej nowoczesną geometrię z płaskim kątem główki. Co istotne są oczka, no i taperowana główka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 22 Sty 2021, 22:44 »
@Siara - wygląda jak wideł od Rithey trochę, a i zdaje się szerokiego lacia nie przygarnie?

Dla mnie okrągłe rurki stalowe, oznaczają koniecznosć identycznych rurek carbonowych by całość współgrała. No chyba, że mamy tak futurystycznie formowane rurki ramy i jakoś to się komponuje... Tak samo korona carbonowych widelców jest wiecznie obła - kto to w ogóle projektuje, księgowi?

I uprzedzając potencjalną odpowiedź - nie, carbonowe rurki wyglądające jak amortyzator od exotic'a nie pasują ;P
« Ostatnia zmiana: 22 Sty 2021, 22:52 qbotcenko »

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 22 Sty 2021, 23:12 »
Za szerokiej opony nie przyjmie, bo to widelec w zamyśle do klasycznych stalowych szosówek, a te brały najwyżej 28 mm, a i to na wcisk i przy dobrych wiatrach, prędzej 23-25 mm.

« 23 Sty 2021, 00:17 »
Tak samo korona carbonowych widelców jest wiecznie obła - kto to w ogóle projektuje, księgowi?
Dużo o tym myślałem, nie chce usprawiedliwiać producentów, ale nie zawsze bogata korona widelca jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli widelec ma wysokość analogiczną do amortyzatora 100 mm, to niestety obły odzysk kształt jest konieczny. Fargo lub Vagabond wyglądałyby po prostu źle z rozłożystą koroną.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Sty 2021, 16:21 »
Fargo lub Vagabond wyglądałyby po prostu źle z rozłożystą koroną.

Z tego co kojarzę to tego typu brzydki wideł stosuje Bearclaw i chyba Velo orange - Ciężko stwierdzić jakby to wyglądało z takim poszerzonym widelcem np. Surly Disc Truckera

« 23 Sty 2021, 17:09 »
Kształt korony musi też zależeć od rodzaju główki (taperowana lub nie)

Carbonowy widelec w Fargo wygląda bardzo dobrze

Ze stalowym jest gorzej

Rozłożysty wyglądałby moim zdaniem jeszcze gorzej

Offline crust

• Miasto:
  • Na forum od: 21.08.2013
Odp: Moje taczki
« 9 Kwi 2021, 21:36 »
Giant Talon ECR 29 plus ;-)
2x11 Deore, kanapa Brooks bez dziury.
Mazowiecki podmieszczuch.

Zmieniłem temat.;)
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2021, 21:53 crust »

Tagi:

Organizujemy