Autor Wątek: Nasze rowery  (Przeczytany 2415 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Nasze rowery
« 3 Maj 2010, 19:11 »

Dwa trekingowe rowery praktycznie w całości zbudowane na Deore. W KTM "podrabiany" Brooks,w Raleigh prawdziwy, który podobno jest bardzo wygodny, często patrzę na niego wzrokiem pełnym zazdrości.

Zrezygnowałem z amortyzatora na rzecz sztywnego widelca i jest zdecydowanie szybciej. W KTM są obręcze Mavic A119, które sprawdzają się bardzo dobrze, podobnie jak piasty Deore. Oboje używamy piasty z dynamem Shimano DH-3N71. Ja już zrobiłem na niej ponad 15 tyś km i wszystko jest z nią ok. Lampka Axa Basta ma zdecydowanie lepszy przycisk do włączania. W Lumotecu Oval Senso Plus firmy Busch & Muller zdarza się, że pancerz podczas ostrego skrętu kierownicy potrafi włączyć lub wyłączyć lampkę.

Profilowane gripy na kierownicy są wygodne, bo sami w to wierzymy albo już zapomnieliśmy jak jeździ się na zwykłych. Osłony na łańcuch skutecznie wyeliminowały tatuaże odłańcuchowe na łydce.

Gosia Apostatka odrzuciła kult Schwalbe i ujeżdża Vittorię, do której ja z kolei mam sentyment z czasów szosówki. Tubusy bezawaryjnie noszą sakwy. Najbardziej brakuje nam czasu na wyjazdy :)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Nasze rowery
« 3 Maj 2010, 20:16 »
Ile już przejechałeś na Mavicach?
Gripy Gosi są skórzane? Jak się sprawują?

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Nasze rowery
« 3 Maj 2010, 20:55 »
a przez zmiane widela glowka Ci nie poszla za bardzo w dol?

Nasze rowery
« 3 Maj 2010, 21:17 »
Gripy są gumowe. Sam ciekaw jestem jaki komfort dają skórzane. Na Mavicach zrobiłem coś między 15-20 kkm. Raz centrowane po wyprawie po trudnym terenie - Krym. Drugi raz po kolizji. Praktycznie ni widać śladów starcia od klocków hamulcowych.

Zmiany geometrii po wyrzuceniu amortyzatora obawiałem się najbardziej. Długość widelca skróciła się o jakieś 6-7 cm. Krowiasty treking prowadzi się teraz jak rower krosowy kolegi. Szczerze polecam taką zmianę.

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Nasze rowery
« 3 Maj 2010, 21:46 »
to mnie zaskoczyles, ja u siebie chcialbym dokonac odwrotnej zamiany (sztywniak na amora) wlasnie po to by glowka poszla w gore

Offline ivnn78

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 15:06 »
arkadoo super te Wasze rowery !!!! :) a moze jakas galeria z wyjazdu? jesli jest juz jakis link to przepraszam za ignorancje
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 15:25 »
@arkadoo, jaki miałeś skok w wymienionym amortyzatorze? Jeśli dało by rade prosiłbym o model. :)

PS: Smakowite kąski. :)

E: @arkadoo: Widzę, ze ludzie są zmienni. Zajrzałem do wątku o wymianie amortyzatora na sztywny i tam Twoje takie fajne komentarze:

Jeżeli rama jest dostosowana do amortyzaora to nie można do niej włożyć sztywnego widelca. Za bardzo zmieniłyby się kąty, rower stał by się bardzo nerwowy. Jednakże na dobrej jakości asfalty polecałbym amora z blokadą skoku. W Twoim wypadku jeżeli amor jest niezajeżdzony to nie traciłbym kasy na wymianę, tylko jechał z tym co mam, a nadmiar kasy inaczej bym spożytkował.

Jak założysz widelec sztywny to rower stanie się bardzo nerwowy. Napisz jaką masz ramę i czy oferowana jest ona w sprzedaży z widelcem sztywnym, jeżeli nie to jej geometria została zaplanowana do amortyzatora. Jak już uprzesz się na widelec sztywny to stalowy, który będzie lepiej tłumił niż aluminiowy. 80mm to moim zdaniem zbyt dużo, za bardzo zmieni geometrię roweru.

Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 20:36 »
Wróciłem do korzeni :D Chciałem odchudzić rower. Miałem jakiegoś Suntoura ze skokiem coś koło 50mm. Po wrzuceniu sztywnego rower stał się bardziej nerwowy, ale w stopniu akceptowalnym. Nie bardzo sobie wyobrażam wstawienie sztywniaka w miejsce amora ze skokiem 80mm (chociaż to zależy od geometrii ramy).

Z amortyzatorem jeździło się mi wygodnie, zwłaszcza na początku, później pracował kiepsko. Ze względu na brak możliwości serwisu (za drogi, a narzędzi nie mogłem kupić) i chęć odchudzenia roweru pozbyłem się go. Teraz praktycznie cały czas robię asfalty, więc jest mi niepotrzebny.

Co do fot rowerów, to Gosi póki co robi rundki tylko po parku. Poza tym trochę ostatnio zmieniamy, na brzydziej, bo Gosia sprofanował swój rower i wstawiła prostą kierę z rogami.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 20:39 »
...czyli lipa ze wymianą 100mm na sztywniaka. ;(

Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 21:13 »
Ja bym się obawiał takiej wymiany, ale nie wiemy jaka to jest rama. Pytanie jak długi sztywny widelec znajdziesz? Czy będzie wiele krótszy od amortyzatora.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 21:44 »
Co do sztywniaków to według mojego rozeznania jest tak. Do crossa można wstawić normalny widelec sztywny (co sprawdził arkadoo), choć pasują również widelce zastępujące amortzatory mtb (a więc takie pod 26 cali) o skoku 80mm, trzeba jednak liczyć się wtedy z możliwością zamocowania tylko hamulców tarczowych. Z amortyzatorami analogicznie - amortyzator crossowy można zastąpić przez amor mtb o skoku 80mm (patrz obecna kolekcja Gianta - tam chyba do x0 włożono RS Tora).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 22:33 »
Cóż mam począć skoro mam do wymiany amortyzator 100 mm a w sumie nie potrzebuje takiego bo nigdzie na nim nie skaczę...;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 22:37 »
Masz amor pod koło 26 cali, więc teoretycznie masz łatwiej - istnieją widelce sztywne o wysokości amortyzatora. problematyczne będzie jednak znalezienie widelca w znośnej cenie, bo większość z nich to widelce karbonowej (a więc kosztujące powyżej 500zł).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nasze rowery
« 23 Cze 2010, 22:39 »
Fasola i kwas, nieważne...czyli nie mam wyjścia. ;)
chciałem kupić juz polecanego Suntoura xrc lo ale rura była za krótka o 7 cm :|

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
Nasze rowery
« 24 Cze 2010, 10:17 »
Ja mam taką Gilę do oddania za pszeniczne :) -Leży w piwnicy i zawadza  ma zardzewiałe lagi - roczne używanie w UK.  Może byś coś z dwóch skleił? Po 12 lipca mogę Ci ją podesłać pocztą, Ewentualnie jak będę w domu wcześniej to mogę wysłać. pisz na pw. Pozdr
.alleluja i do przodu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum