Autor Wątek: Testujemy klucze  (Przeczytany 2218 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Testujemy klucze
« 4 Lis 2019, 21:20 »
Owczarek Szetlandzki.
Jedna z najlepiej biegających (najwytrwalszych) ras małych.

To nie jest jedyna zaleta tej rasy. Jest to jedna z bardzo nielicznych ras małych psów, które są polecane do domów, gdzie są dzieci. Był na mojej liście, gdy szukałem pieska, kiedy córka miała 6 lat. Wówczas postawiłem na pudla miniaturowego, ale owczarki to też wspaniali towarzysze dla rodziny z dziećmi.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Lis 2019, 23:07 »
Zgadza się, że to rasa obdarzona wieloma talentami i przymiotami. Niemal pozbawiona agresji, czujna, absolutnie zorientowana na stado (domowników) inteligentna, przyjazna dzieciom, chętna do pracy, szybka, wytrwała i skoczna. Z Szetlandem można niemal wszystko z wyjątkiem agresji. Stale się dziwię, dlaczego jest tak mało popularna.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

« 4 Lis 2019, 23:44 »
Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale kilkanaście lat temu te pieski były bardzo drogie. Jeżeli się to nie zmieniło, to może wyjaśniać ich małą popularność. Chociaż może być też tak, że wysoka cena wynika z trudnej dostępności.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Lis 2019, 13:34 »
Nie są trudno dostępne. Jest kilkanaście dobrych hodowli w Polsce. Ceny przeciętnie to 2,5 - 3,5 tys zł chociaż oczywiście zależy to od linii i tego jaki cel stawiamy przed psem. Za 2k też można Szetlanda kupić.
Oczywiście piszę o hodowlach zarejestrowanych w ZKwP z rodowodami FCI. Inne "alternatywy" to oszustwo.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 5 Lis 2019, 20:03 »
Dla dzieci możesz pomyśleć o berneńczyku. Szczerze polecam. Wadą jest krótkowiecznosc.
Paweł.

Offline Mężczyzna maper

« 5 Lis 2019, 20:18 »
Tylko że mowa była o małych psach. Berneńczyk takim nie jest. Problemem jest znalezienie odpowiedniego psa dla dzieci pośród małych ras. Bo wśród psów średnich i dużych taki wybór jest dużo większy.
A co do krótkowieczności, to generalnie duże psy żyją krócej.
« Ostatnia zmiana: 5 Lis 2019, 20:24 maper »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum