Autor Wątek: Inspiracje 2020  (Przeczytany 39645 razy)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Odp: Inspiracje 2020
« 7 Lis 2019, 07:47 »
Nie tylko Ty Marku. Ja też mam podobne zdanie.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Online Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 7 Lis 2019, 08:10 »
Na prawdę na ten pierwszy raz z dzieciakami poważnie zastanawiam się nad jakimś cywilizowanym krajem, niestety Polski do nich nie można wliczyć.
A ja wprost przeciwnie. Za dużo ograniczeń i restrykcji. Zdecydowanie bardziej jakiś "dziki" bym wybrał, z autopsji, tam się czułem dużo swobodniej i bezpieczniej. 😉

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
« 7 Lis 2019, 08:44 »
W Polsce (podlaskie) odbył się nasz pierwszy dłuższy wyjazd. Bez namiotów, ale to z innych powodów niż infrastruktury. Córka była po boleriozie i żona była bardzo stanowcza w tej kwestii. I było świetnie :) Kolejny to Puszcza Białowieska i Białoruś, było jeszcze ciekawiej. Na każdym były dzieci w różnym wieku, jechały samodzielnie. Nie było incydentów. Aczkolwiek infrastruktura i kultura kierowców w Niemczech zdecydowanie na wyższym poziomie. Nam przeszkadzał brak naszej znajomości niemieckiego, czasami było ciężko się porozumieć bez tego. W Polsce i na Białorusi z moim rosyjskim czułem się pewniej i swobodniej.

A w Polsce w kwestii szlaków teraz sporo zmienia się na plus, moim cichym marzeniem jest Podlaski Szlak Bociani i Szlak Orlich Gniazd. Ciągle jednak coś stoi na przeszkodzie. W kwestii Orlich Gniazd na pewno trudne odcinki w Małopolsce i brak urlopu aby pojechać tam na kilka dni.

Offline Mężczyzna Felek

• Moderator
  • Na forum od: 09.11.2017
« 7 Lis 2019, 13:54 »
niestety Polski do nich nie można wliczyć
Głęboko się z tym nie zgodzę.  :)

Marek

Poprzez cywilizowany kraj rozumiem taki gdzie mógłbym z dzieckiem od czasu do czasu wjechać na drogę publiczną i nie bać się ze zostanę rozjechany (raptem wczoraj mało nie zostałem rozjechany na DDR przez kierowcę, który skracał sobie nią drogę traktując jako zwykłą ulicę, więc o czym tu mówić).

Drugi aspekt to kradzieże, niestety z tym u nas też nie najlepiej. Ukradziono mi już dwa rowery, z czego jeden dwa razy:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 7 Lis 2019, 14:07 »
Felek, podajesz swoje jednostkowe doświadczenia, jako potwierdzenie, że Polska nie jest cywilizowanym krajem. I z tym się nie zgadzam. Głęboko.

Równie dobrze można przytoczyć przykłady niebezpiecznego zachowania kierowców i kradzieży w innych krajach.

Marek

• Dzieciaki w Plecaki
« 7 Lis 2019, 14:09 »
Na kempingu w Niemczech była kradzież roweru ;) My na szczęście byliśmy w głębi pola.

Ale kierowcy rzeczywiście o niebo z większym szacunkiem do rowerzystów. Jak mijali, to spokojnym tempem, gdy mogli to zrobić bezpiecznie. Jak pamiętam polskie wyjazdy, bywało, że wyprzedzali nas na pełnej prędkości na szutrowej drodze. Ale i tak lubię jeździć po Polsce :)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 7 Lis 2019, 14:12 »
Felek, podajesz swoje jednostkowe doświadczenia, jako potwierdzenie, że Polska nie jest cywilizowanym krajem. I z tym się nie zgadzam. Głęboko.

Równie dobrze można przytoczyć przykłady niebezpiecznego zachowania kierowców i kradzieży w innych krajach.

Tylko jak często możesz je spotkać tam, a jak często u nas? :/

Felek pisze o dzieciach, a tymczasem nawet moich, dorosłych!, znajomych do wycieczek rowerowych zniechęca to, co dzieje się na polskich drogach. Jeździmy więc za granicę, bo u nas nie można mieć komfortu psychicznego jadąc grupą szosą. O jeździe we dwoje obok siebie to już zapomnij w ogóle.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 7 Lis 2019, 14:17 »
elizomaro pyta nas o inspiracje.
Każdy z nas ma inne doświadczenia uwagi/spostrzeżenia/obserwacje/budżet/czas itp. więc jeden woli tam a inny gdzie indziej, a nieraz zdarza się, że z jeszcze innych przyczyn jedziemy akurat "tam". Ja mam swoje argumenty za/przeciw, a inni mają inne swoje argumenty.

Elizomaro, przejrzyj może relacje z naszych wypraw, niektórzy forumowicze jeżdżą w różne kierunki z dziećmi. Chyba że podkreślisz, że interesuje Cię konkretny Państwo/Rejon. Wtedy odezwą się Ci co tam byli i Ci coś podpowiedzą.
Moje plany są bardzo do przodu ileś lat, rozwijają się wraz z dziećmi mam wrażenie. Nawet ich pomysły biorę pod uwagę, co miało miejsce m.in. jak pojechałem do Holandii (pomysł córki) i byłem zadowolony.

Offline Mężczyzna Felek

• Moderator
  • Na forum od: 09.11.2017
« 7 Lis 2019, 15:16 »

Marek

Marku, chciałbym by było to prawdą, ale moje spostrzeżenia z 5 lat niemal codziennej jazdy rowerem mówią co innego. Od kilku lat jeżdżę z dziećmi w Polsce na wakacje nie-rowerowe i tu jest ok.

A może masz do polecenia jakąś ciekawą trasę z atrakcjami dla dzieci w Polsce? Długość około 200 km? Zastanawiam się nad odcinkiem Kołobrzeg-Kopalino, większość trasy po ścieżce dla rowerów, chociaż nie wiem jak odcinek Kluki-Łeba, podobno czasami jest zabagniony, my chcemy jechać w sierpniu. Polecano mi też Kaszubską Marszrutę.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 7 Lis 2019, 21:56 »
A może masz do polecenia jakąś ciekawą trasę z atrakcjami dla dzieci w Polsce?
Z dziećmi zawsze polecam nasze wybrzeże. Od zeszłego roku, polecam też Green Velo.

Marek

• Dzieciaki w Plecaki
« 8 Lis 2019, 09:44 »

Jakby co, mam gdzieś spisany nasz niezrealizowany plan z poradami i informacjami praktycznymi.
Gdybyś był tak miły i mógł się podzielić byłabym wdzięczna. Czytałam jakieś relacje ale z wypraw bez dzieci.
[/quote]
https://drive.google.com/open?id=1CH1sG3SbNOO0nG-xRMx3xciTAnB2rhNH - udostępniam plik word z wiadomościami praktycznymi na temat pętli wokół Balatonu. Był to plan pisany na potrzeby mojej rodziny i zaprzyjaźnionej ekipy więc forma jest raczej luźna.

Offline Mężczyzna elizomaro

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 27.11.2018
« 21 Lis 2019, 22:27 »
Dzięki wielkie za porady.

- Balaton - rewelacja z dziećmi. Mówię to bo...nie byłem tam z dziećmi (jeszcze ich nie mieliśmy ;) ) ale dzisiaj bym się nie zastanawiał. Jednak nie jeździmy 2 razy w to samo miejsce...

- Green Velo - myślę o tym intensywnie ale chyba jak dzieci podrosną.

- Holandia ze względu na infrastrukturę i bliskość morza jest atrakcyjna (TOP)

- Spreewald to nawet meiliśmy w planie w ostatnie wakacje ale w ostatniej chwili zmieniliśmy zdanie - jest w TOP pomysłów także

- Austria i rzeka INN - miał ktoś okazję ?

Na szczęście jest jeszcze troszkę czasu a i pomysłów rodzi się coraz więcej... ;)

----------------------------------------------------------------------------------------
https://wyprawyrowerowezdziecmi.blogspot.com/

« 3 Maj 2020, 16:54 »
Mam pytanie odnośnie jazdy z dziećmi na green velo ? Co myślicie o tej trasie na wakacje ? Czy jest bezpiecznie ? Zastanawiam się ponieważ większość trasy poprowadzona jest drogą lokalna ale jednak po której poruszają się samochody?

Jakie są wasze doświadczenia?

• Dzieciaki w Plecaki
« 3 Maj 2020, 17:01 »
Który odcinek Cię interesuje? Białystok-Augustów jak najbardziej możliwy do zrobienia z dziećmi. Robiłem znaczną część z dziećmi, część sam. Sporo jechały samodzielnie i było ok. Od Białegostoku długie odcinki DDR.

Część trasy opisana tutaj - https://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6640/pomysl-na-wyprawe-rowerowa-z-dziecmi---podlaskie

« 4 Maj 2020, 14:45 »
Dzięki za informację. Świetna relacja.

Jestem ciekawy jak to wygląda na odcinku Suwałki - Elbląg, może ktoś miał okazję zrobić ją z dziećmi ?
Kolejny pomysł to Chełm - Białystok.

Po głowie chodzi nam także wybrzeże ale sam zastanawiam się czy nie będzie 10mln ludzi nad polskim morzem w tym roku :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum