Autor Wątek: Ciepły, tani softshell.  (Przeczytany 5180 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Ciepły, tani softshell.
« 8 Lis 2019, 20:59 »
Nie chce mi się czytać całego wątku.. ale patrząc na linki z pierwszego postu, to jest dokładnie to czego na rowerze bym nie chciał.

Moim zdaniem zewnętrzna warstwa powinna być gęsta, dzięki temu wiatr nie będzie wywiewał ciepła. Im chłodniej, tym powinna być grubsza. Kolejna stanowi izolację, może być to polar. Jako bezpośrednio przylegającą chyba (chyba, bo dopiero zaczynam poważne testy) mógłbym polecić wełnę merino - sztuczne materiały po nawilgnięciu są nieprzyjemne i wychładzają. Koszulki z poliestru są ok jeśli nie zakłada się kurtki.

Przykładowo:
- kurtka membranowa Altura Night Vision https://www.evanscycles.com/altura-night-vision-jacket-00123238
- polar
- koszulka z długim rękawem merino

Oczywiście w 200 zł się zmieścisz pod warunkiem, że kupisz na rynku wtórnym. Kurtki chodzą czasem w okolicach 100 zł, polar można dostać za 20 zł, koszulki merino na szmatach bywają po 3 zł :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Lis 2019, 21:24 »
Nie jestem do końca przekonany do tłumaczeń Wilka. Sam używam ultralekkiego softchellu od Pearl Izumi, który właśnie (według producenta) blokuje około 80% wiatru. Do tego jest ultracienki i daje się zlożyć do kieszeni. Kurtka jest rewelacyjna. Zastanawiam się czy 100% windrproof i membrana do oddychania jest potrzebna skoro to samo osiąga się prostszymi metodami redukując jednocześnie wagę i objętość.
Pewnie żeby się dowiedzieć trzeba jakiś czas pojeździć w gorewindstoper.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Lis 2019, 21:29 »
Ubiór powinien zależeć też od stylu jazdy. Do jazdy w terenie, zwłaszcza po lasach nie trzeba mieć mocno wiatroszczelnego ubioru - mniejsze średnie prędkości, osłona przed wiatrem. Bardziej liczy się ocieplenie i oddychalność. Na szosie jeżdżąc z prędkością 30 km/h wiatrem obrywa się bardzo mocno.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Lis 2019, 21:35 »
Nie jestem do końca przekonany do tłumaczeń Wilka. Sam używam ultralekkiego softchellu od Pearl Izumi, który właśnie (według producenta) blokuje około 80% wiatru. Do tego jest ultracienki i daje się zlożyć do kieszeni. Kurtka jest rewelacyjna. Zastanawiam się czy 100% windrproof i membrana do oddychania jest potrzebna skoro to samo osiąga się prostszymi metodami redukując jednocześnie wagę i objętość.

A ile ta membrana miejsca zajmuje? To nie zmienia rozmiarów kurtki, najcieńsze kurteczki z membranami to po 100g ważą.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 8 Lis 2019, 22:21 »
To już bardziej widzę sens. Myślałem raczej o czymś w pokroju Endura, która przy swoich zaletach, jest straszną kupą materiału.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Lis 2019, 23:13 »
Tyle, że na jesień i zimę IMO wygodniejsze są kurtki z ociepleniem z i membraną, żeby 3 koszulek nie zakładać. Czyli właśnie softshell membranowy, membrana i trochę ocieplenia w jednym

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum