Autor Wątek: Piękny Zachód 2020  (Przeczytany 5576 razy)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Piękny Zachód 2020
« 9 Lis 2019, 14:18 »
Tak mnie coś ciągnie, żeby choć raz pojechać Duży Piękny Zachód, a konkretnie PZ2001. Termin mi nie za bardzo pasuję, wpisowe wręcz odstrasza, ale jednak te 2000 km kuszą mnie... ;)

Tutaj jedno pytanie do organizatorów - na stronie czytamy:

"Opłata rejestracyjna nie podlega zwrotowi i nie jest częścią składową opłaty startowej)"

"UWAGA !!!

NIEMNIEJ JEDNAK ABY ULTRAMARATON ZOSTAŁ PRZEPROWADZONY TO NA STARCIE WINNO STANĄĆ CONAJMNIEJ 20 UCZESTNIKÓW ."

Co w przypadku, kiedy nie zbierze się tych 20 śmiałków? Czy całość, łącznie z opłatą rejestracyjną, jest zwracana? No i w jakim terminie zapada decyzja o organizowaniu, bądź rezygnacji z tego dystansu? Pytam, bo jednak w tym roku było raptem dwóch...  ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
Odp: Piękny Zachód 2020
« 9 Lis 2019, 15:31 »
Wg. mnie zebrać najmniej 20 śmiałków do przejechania 2000 km w dwa tygodnie po BBT jest sprawą beznadziejną... Myślę że większość z tych co brali PZ pod uwagę jednak wybierze imprezę z większym prestiżem i towarzystwem 500 innych kolarzy.

« 9 Lis 2019, 16:02 »
Wg. mnie zebrać najmniej 20 śmiałków do przejechania 2000 km w dwa tygodnie po BBT jest sprawą beznadziejną... Myślę że większość z tych co brali PZ pod uwagę jednak wybierze imprezę z większym prestiżem i towarzystwem 500 innych kolarzy.

Też tak uważam i nie bardzo rozumiem czemu organizator upiera się przy takim terminie. Szkoda, że duży PZ nie pozostał w czerwcu, albo przynajmniej nie ustalono mu mniej kolidujacego z kultowymi imprezami terminu.
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2019, 16:10 »
Co w przypadku, kiedy nie zbierze się tych 20 śmiałków? Czy całość, łącznie z opłatą rejestracyjną, jest zwracana? No i w jakim terminie zapada decyzja o organizowaniu, bądź rezygnacji z tego dystansu? Pytam, bo jednak w tym roku było raptem dwóch...  ;)

Z takim pytaniem to trzeba się zwrócić do organizatora, ale raczej powinni zwrócić wszystko.
I też mi się wydaje, że to beznadziejna sprawa, termin pomiędzy BBT i MPP niewielu zainteresuje, już w tym roku był to niewypał.

A z terminu czerwcowego myślę, że zrezygnowali dlatego, że trudno jest ogarnąć trzy imprezy naraz. W pierwszej edycji tak to próbowali robić i organizacyjnie było bardzo słabo, w drugiej wyciągnęli wnioski i było już dużo lepiej.

« 9 Lis 2019, 16:41 »
Z takim pytaniem to trzeba się zwrócić do organizatora, ale raczej powinni zwrócić wszystko.
I też mi się wydaje, że to beznadziejna sprawa, termin pomiędzy BBT i MPP niewielu zainteresuje, już w tym roku był to niewypał.

A z terminu czerwcowego myślę, że zrezygnowali dlatego, że trudno jest ogarnąć trzy imprezy naraz. W pierwszej edycji tak to próbowali robić i organizacyjnie było bardzo słabo, w drugiej wyciągnęli wnioski i było już dużo lepiej.

Posłałem maila do organizatorów. Jak dostanę odpowiedź, podzielę się informacją, o ile sami tu coś nie napiszą. ;)

W sumie wystarczy, żeby przenieśli imprezę np. na pierwszy weekend sierpnia, albo ostatni weekend czerwca. Impreza nie kolidowałaby bezpośrednio z żadną podobną i pewnie frekwencja byłaby pewniejsza.

« 9 Lis 2019, 17:18 »
No i jest! Szybko działają:

"Ahoy !
Jeżeli  do 30  czerwca zapisy nie osiągną poziomu minimum  to opłata rejestracyjna zostanie zwrócona na poziomie 75 % a   startowa  zostanie zwrócona w całości .
Opłata rejestracyjna spełnić ma  funkcje prawdopodobieństwa  uczestnictwa w BSTour
Pozdrower
Henryk Huzar "

30 zł mogę przeboleć... ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2019, 17:33 »
Powinni zwracać całość - bo jaka tu wina zawodnika? Rozumiem, że takie zabezpieczenie ma sens w przypadku gdy zawodnik rezygnuje bo mu się odwidziało, ale gdy wyścig zostaje odwołany z powodu od zawodnika zupełnie niezależnego to słabe jest niezwracanie 100%. I nie tyle chodzi o wysokość tej sumy, co o zasadę.

« 9 Lis 2019, 17:52 »
Sam się zastanawiam, czemu 75 a nie 100%? Te 3 dychy przeboleje, ale też nie rozumiem czemu tu zawodnik ma ponosić jakiekolwiek koszty? To powinno być ryzyko organizatorów.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 9 Lis 2019, 18:00 »
Najlepiej odpuść sobie, bo to nie wygląda na poważną imprezę ,:-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 9 Lis 2019, 18:20 »
Powinni zwracać całość - bo jaka tu wina zawodnika? Rozumiem, że takie zabezpieczenie ma sens w przypadku gdy zawodnik rezygnuje bo mu się odwidziało, ale gdy wyścig zostaje odwołany z powodu od zawodnika zupełnie niezależnego to słabe jest niezwracanie 100%. I nie tyle chodzi o wysokość tej sumy, co o zasadę.
Zgadzam się w 100%. Trudno nazwać brak zwrotu pełnej kwoty w przypadku braku winy zawodnika inaczej niż kradzież... Kolejny strzał w stopę. Idąc dalej to zawodnik może czuć się poszkodowany: bo zarezerwował urlop, bo szykował szczyt formy, bo zrezygnował z BBT czy MPP na które już się może nie dostać...

Online Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 9 Lis 2019, 19:03 »
Po grzyba im te 30zł?

« 9 Lis 2019, 19:30 »
Posłałem pytanie o te 75% i czekam niecierpliwie na odpowiedź. ;)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 9 Lis 2019, 19:44 »
Koszty przelewu  ;D
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

« 9 Lis 2019, 22:44 »
Treść mojego pytania(żeby było wiadomo skąd się wzięło "widzi mi sie") i odpowiedź:

"Rozumiem cel opłaty rejestracyjnej, zaliczyłem kilka maratonów, gdzie jest ona wymagana (m.in PW510, PTJ610 i BBT). Dlaczego jednak zwracane jest tylko 75% tej opłaty, skoro to nie z winy zawodnika maraton może się nie odbyć? Te 30 zł nie majątek, ale przecież to nie z powodu mojego "widzi mi się" maraton może się nie odbyć.

Pytanie nr 2: czy ewentualnie, jeśli 2001 nie wypali, mogę pojechać 1001?"

"Kolego !  to nie jest moje " widzi mi się "  -  to są wstępne  koszty organizacyjne . Generalnie Opłaty rejestracyjne nie podlegaja zwrotowi. Organizator tak czy tak ponosi koszty . Czy ma je pokrywać z prywatnej kieszeni bo ma takie  " widzi mi się " że sobie organizuje maraton ???  .  Start 1001 odbywa się w tym samym czasie i jest to możliwe ."

Chyba już mnie nie lubią...  :icon_cry:

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2019, 22:59 »
Klasyczna odpowiedź dla tego organizatora  ;)

Te 30zł x 19 (maksymalnie) - to i tak za mało, żeby coś organizować i rezerwować obiekty na trasę 2000km, wiedząc że spora szansa, że to się nie odbędzie; tak więc bardzo wątpliwe, żeby organizator do czerwca (gdy ma być decyzja czy impreza się odbędzie) miał jakiekolwiek koszta. Dla mnie zwyczajnie niesmaczne, jak org nie jest w stanie zagwarantować zawodnikowi, że wyścig się w ogóle odbędzie - to nie ma prawa wymagać bezzwrotnych kosztów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum