Autor Wątek: Prośba o pomoc w doborze napędu 2 rzędowego do crossa  (Przeczytany 9188 razy)

Offline Mężczyzna piotr82

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 31.01.2015
Witajcie,

Potrzebuję pomocy w doborze napędu do mojego nowo – składanego crossa.

Rower składam/odbudowuję na ramie Cube Tonopah i sztywnym widelcu Force 29er.

O ile z doborem całości osprzętu nie miałem problemu z napędem mam pewne wątpliwości.
Zastosowanie roweru będzie dość specyficzne ponieważ będzie to „lekkie” MTB, jazda crossowa po okolicznych ścieżkach/drogach niższej jakości i bezdrożach, lasach – tereny Łódź/Pabianice/Łask/Sieradz - płasko.
Może specyfikę tras opiszą opony: Land Cruser plus 28”x1,75… Rower głównie do wycieczek z rodziną, z dzieckiem na holu. Na szosę (lepszą i gorszą) mam odchudzona Meridę Speeder, w crossie będzie raczej niższy przebieg roczny, tam gdzie Merida nie da rady.

Jeśli chodzi o napęd to skłaniam się ku dwóm opcjom:
1.   Napęd 2x10 lub 2x9 (dużo niższa cena)
jednak wśród napędów 2x nie mogę znaleźć odpowiedniej korby, optymalne byłoby dla mnie korba duża tarcza 44z lub 42z / mała tarcza 34z lub 32z
czy możecie polecić mi jakąś korbę o takim zakresie? Przeważnie 2rz mają zakresy 34/26 – wydaje mi się zbyt niski z moich szosowych doświadczeń.
2.   Napęd 1x10 lub 1x11 – tutaj za wadę widzę niższy zakres przełożeń myślałem o SLX z 38z z przodu…

Nie chcę rozwiązania z korbą 3x – masa i utrudnione czyszczenie, nigdy nie korzystałem z malej zębatki.

Na napęd kompletny chciałbym wydać nie więcej niż 1.000 PLN.

Dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

Pozdrawiam,
P

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Jeśli nie znajdziesz odpowiedniej dwurzędówki, to może kup trzyrzędową o takim zakresie jak potrzebujesz i odkręć małą zębatkę.
Znalezione na szybko:
https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-fc-mt210-2-46x30t-175mm-9rz-8298551541
taka nie wystarczy?
Paweł.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
A może w szosowych grupach poszukaj?
bez problemu znalazłem link do manetek szosowych na prostą kierownicę 2x9
https://www.sbike.pl/czesci-szosowe-przelajowe-klamkomanetki-manetki-manetki-shimano-sora-sl-r3000-rapidfire-plus-flatbar-2x9-o_l_106_7317.html
przykładowa korba do tego
https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-sora-fc-r3000-pd8183/
jeśli za duża to zawsze można szukać korby cx albo samej tarczy 46z
Sam w składanym przez siebie rowerze na ramie crossowej mam mam szosową korbę, zmieniłem jednak kierownicę na baranka i założyłem klamkomanetki sory.
« Ostatnia zmiana: 12 Lis 2019, 16:19 Raphael »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Na forum od: 14.02.2017
Przeważnie 2rz mają zakresy 34/26 – wydaje mi się zbyt niski z moich szosowych doświadczeń.
Skąd takie błędne przeświadczenie.
pierwsza korba z brzegu SRAM S1000, 42/28
Wybór blatów powyżej 40z jest duży a wgrupach szosowych i ponad 50 są.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mnie by w takim rowerze 34/26 wystarczyło, ale lubię szybko kręcić. Przypuszczam, że powinieneś celować w większą zębatkę, tak około 38t.

Odkręcanie zębatek to dobre rozwiązanie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Przeważnie 2rz mają zakresy 34/26 – wydaje mi się zbyt niski z moich szosowych doświadczeń.
Skąd takie błędne przeświadczenie.
pierwsza korba z brzegu SRAM S1000, 42/28
Wybór blatów powyżej 40z jest duży a wgrupach szosowych i ponad 50 są.

Ponieważ też zastanawiam się nad zmiana obecnego 48/34 na coś mniejszego, przytoczona korba Sram s1000 ma w opisie 2x10, czy to oznacza, że pod kasetę 9 rzędową może nie podejść?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Można mieszać, jeden bieg to mała różnica. Używam napędu 10s z korbą 7s. Oczywiście może to nieco wpływać na kulturę pracy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Mnie by w takim rowerze 34/26 wystarczyło, ale lubię szybko kręcić. Przypuszczam, że powinieneś celować w większą zębatkę, tak około 38t.
Obecnie mam w Ogrze 38/28. 38 daje możliwość kręcenia tak do 42 km/h. Później może coś się urwać i nie jest to korba. Schodząc zatem w dół tracimy na dużych szybkościach. Myślę, że 36/11 to minimum.
28z ogólnie jest ok, ale na ostrych podjazdach z 4 sakwami jest mało dla mnie. Nie chodzi nawet o to, ze nie ma siły kręcić ale obawiam się o przeciążenie kolan, szczególnie na długich wyprawach. Przednie zmieniarki łykają najczęściej maksymalnie 12z z 14z bywa już problem stąd myślę, ze układ 38/26 jest optymalny. Jednak to zależy ile kto ma pary w nogach i jak stoi ze stawami.

Dzięki za odpowiedzi. Okazało się że szukałem w niewłaściwych miejscach.
Po niekierunkowaniu przez Was myślę że optymalne dla mojego zastosowania będzie Shimano Deore M6000:
korba 38/28z
kaseta 10 rz - 11/36z
manetki przerzutki też z tej grupy za 950 PLN.
Będzie to dobry wybór?
Pozdrawiam!

To będzie dobry wybór. Deore to dobra klasa gdzie dostajesz dużo za przyzwoite pieniądze. Seria x000 jest nowa zatem długo jeszcze będą dostępne części. Do korb Shimano łatwo kupić blaty, zatem jak pojeździsz i stwierdzisz, że jest za ciężko/lekko to spokojnie możesz sobie zmodyfikować układ.

A, tak dopiero spojrzałem na Twój profil. Witam ziomka :)

Jeśli ma być to rower z prostą kierownicą, to jednak wybrałbym chyba 36 z przodu. Najlepiej gdybyś po prostu sprawdził eksperymentalnie z jaką kadencją potrafisz i lubisz kręcić.

"A, tak dopiero spojrzałem na Twój profil. Witam ziomka "

Jako "czytacz forum" przyznam się szczerze że wypatrywałem "Ogra" podczas pit-stopów w Osadzie dwa młyny...

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Kto by wyciągał Ogra by parę metrów wkoło komina zrobić ;P

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Pytanie tylko czy i jak napęd 2-rzędowy zniesie przednia przerzutka w takim rowerze ?

Zgłębiałem temat jakiś czas temu i są 2 typy przedniej przerzutki, zależne od kąta dolnej rury tylnego trójkąta: 63-66 i 66-69 st. Jedne są do rowerów treking-cross (63-66) i Shimano oznacza je jako grupa T, drugie do MTB (66-69), grupa M. Wszystkie, które znalazłem do 2-blata były do MTB. 
Bazowałem na osprzęcie Shimano, może da się podebrać coś zamiennie.

Na razie odpuściłem zmianę korby ale chętnie posłucham czy ktoś zrobił takiego moda i czy to działa poprawnie.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Witam ponownie,
Początkowo chciałem zamówić całą grupę z allegro za 959 PLN. Ale okazało się że kupując oddzielnie mogę mieć ten zestaw 100 PLN taniej.
Niestety lub stety mam jeszcze kilka pytań przed ostatecznym zamówieniem:
1. przerzutka przód dolny ciąg, na obejmę 34 mm to ta:
FH-M6025-H down swing high?
2. jaki wkład supportu kupić (mój najnowszy rower jest z 2011/2012 z korbą szosową "na kwadrat" więc wypadłem z obiegu technologicznego)
3. manetki M6000 SL - obejma w manetce?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum