Cytat: zly-sze w 31 Lip 2022, 10:41Nie czytałem regulaminu, ale faktycznie, jeżeli takie opcje są tam zabronione to kara się należy. Wątpię, żeby to było konkretnie wyszczególnione w regulaminie. Natomiast na pewno jest ogólny nakaz przestrzegania przepisów prawnych krajów po których się jedzie - i to wchodzi tu w grę. Bo to nie jest Schengen, tam nie można legalnie przejeżdżać granicy gdzie się chce, tylko na oficjalnych przejściach. Spod Cakoru (gdzie jest ta sama sytuacja) np. Czarnogórcy potrafią ludzi do Kosowa zawracać.W skrócie to tak działa, ze jak nie natrafisz na patrol - to bez problemu przejedziesz, a i przy wyjeździe to myślę, że znikoma szansa by się ktoś miał czepiać. Ale na mój stan wiedzy to legalne to nie jest.Cytat: zly-sze w 31 Lip 2022, 10:41Zastanawia mnie, dlaczego zawodnicy jadą górną opcją, gdzie wychodzi z map, że jest 800m przewyższenia więcej, a nie dolną opcją. Co prawda na razie tylko jeden zawodnik tamtędy jechał, ale drugi już się tam kieruje.Bo na dolnej też na 90% nie ma przejścia granicznego, więc jak już się decydować na nielegal - to lepiej pojechać jak Krystian dużo krótszym skrótem. Natomiast od północy (jak pojechał Ulrich) jest oficjalne przejście graniczne. Porównując ich trasy - skrótem Krystiana zysk jest ok. 3h. Ale zysk może okazać się bardzo pozorny, jeśliby miały być za to kary.
Nie czytałem regulaminu, ale faktycznie, jeżeli takie opcje są tam zabronione to kara się należy.
Zastanawia mnie, dlaczego zawodnicy jadą górną opcją, gdzie wychodzi z map, że jest 800m przewyższenia więcej, a nie dolną opcją. Co prawda na razie tylko jeden zawodnik tamtędy jechał, ale drugi już się tam kieruje.
Ktoś na fejsie pisał, że w wjazdu/wejścia do Czarnogóry nie korzystając z przejścia granicznego należy o tym fakcie poinformować odpowiednie służby telefonicznie. Ponoć to załatwia sprawę i jest praktykowane m.in. w przypadku wędrówek pieszych w górach. Choć sam takiego potwierdzenia nie znalazłem.Zobaczymy jak ustosunkuje się do tego organizator.
43km obowiązkowego segmentu, wygląda że w całości szutrowego
Monitoring FMC jest jednak oparty na sieci komórkowej, nie jak Spoty na satelitach. A całkiem możliwe, że tam u góry może nie być zasięgu. Więc jeśli by tego zasięgu nie było to monitoring "wypluje" wszystkie pozycje dopiero gdy ów zasięg powróci, albo w ogóle zrobi przeskok do miejsca, gdzie zasięg się pojawi.
1.Bechet to Oreahovo runs every two hours from 05:00 to 23:00 (20 minutes)2. Turnu Magurele-Nikopol are 08:00, 12:00, 16:00 and 19:30 (25 minutes)3. Zimnicea - Svishtoc are 08:30, 11:30, 14:30 and 17:30 (15 minutes)
Wygląda na to, że zwycięzca będzie znany dopiero za kilka miesięcy : Strasser pojechał równolegle do drogi międzynarodowej po brzegu zbiornika - ciekawe, jak to zinterpretuje organizator.
Wygląda na to, że zwycięzca będzie znany dopiero za kilka miesięcy : Strasser pojechał równolegle do drogi międzynarodowej po brzegu zbiornika - ciekawe, jak to zinterpretuje organizator.W sumie to jest jeszcze jedna ciekawostka: cała czołówka jechała dorgą międzynarodową zaraz po wjeździe do Rumunii: objechali ten fragment tylko Krystian, Will i Robin - może wśród nich kryje się zwycięzca TCR8
Wstawianie takich odcinków do szosowego wyścigu to jest naprawdę chory pomysł...