Autor Wątek: Transcontinental No8  (Przeczytany 64698 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Transcontinental No8
« 15 Sty 2021, 18:14 »
I jak Wy sobie radzicie z psami?

1. zatrzymuję się - zwykle pies odpuszcza

2. wożę ze sobą gwizdek (tzw. ratunkowy) o bardzo głośnym i przenikliwym dźwięku. Kilka razy jak go użyłem (Rumunia) psy brały ogon pod siebie i uciekały. W PL traktuję ten gwizdek raczej jako narzędzie do wezwania pomocy/zwrócenia na siebie uwagi w sytuacji zagrożenia (np. w czasie nocnej jazdy po wioskach - bywa różnie).

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Sty 2021, 18:50 »

Punkt dla Ciebie - lajk duży (połapałem się dopiero w zdaniu z bloczkiem ).  :D
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 16 Sty 2021, 10:31 »
Zejście z roweru pomaga w 99%. Pytanie co dalej. Czasem trzeba całkiem sporo przejść, bo wejście na rower z powrotem, z powrotem robi z nas cel pościgu. Czasem nie ma jak zejść bo za późno widać i wtedy to albo sprint albo gaz. Gaz testowali znajomi i mówią, że działa.
Najporęczniej zamocować na rzepie przemysłowym do ramy/mostka. Nigdy go nie woziłem, ale po ostatnim MPP i wyprawce Beskid Niski obiecałem sobie, że zacznę.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 16 Sty 2021, 10:56 »
Kiedyś na maratonie w okolicy przejścia granicznego w Zosinie zainteresowały się mną dwa wilczury. Była noc. Psy wypasione, zaczęły biec w moją stronę. Ani przez sekundę nie pomyślałem żeby zejść z roweru. Prędkość ponad 50 km/h utrzymywałem dopóki nie odpuściły. Nie podejrzewałem siebie bo takie możliwości...

Online Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 16 Sty 2021, 12:35 »
Gorzej jak jest pod górkę :) Raz tak miałem i nie udało mi się uciec. Był bydlak wielki, więc gdy się zbliżył i widziałem że nie mam szans, zatrzymałem się przerażony by się osłonić rowerem. Dokładnie w tym momencie też się zatrzymał, popatrzył i poszedł w swoją stronę.

Innym razem na polnej drodze niedaleko granicy HU-RO stanęły mi 2 olbrzymie psy. Gdy zacząłem ruszać, zaczęły biec w moją stronę, a z terenu gospodaratwa obok zaczęły nadciągać 3 prawie identyczne (rodzinka). Powoli się wycofałem, odpuściły. Poza strachem, objazd +30 km gratis :)

Offline Mężczyzna Radek Rogóż

• Miasto: Łoziska
  • Na forum od: 10.09.2019
« 18 Sty 2021, 17:13 »
Ja czasami mam ze sobą snacki dla psów, dopóki jest ich 2 lub 3 zejście z roweru i obczęstowanie działa. W ruchu już nie działa, nawet na najmniejsze okazy. Zaślepione atakiem nie patrzą co się wokół nich dzieje. Ale w większości przypadków można w ten sposób spokojnie załatwić sprawę, a czasami nawet samemu się poratować porcją witamin.  :)

Offline Mężczyzna Radek Rogóż

• Miasto: Łoziska
  • Na forum od: 10.09.2019
« 20 Sty 2021, 17:07 »
Jedyne snaki, jakie bym uznał, to śrut i nie mam na myśli śruty sojowej :P
Każdy pogryza co lubi  :P

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 4 Lut 2021, 19:36 »
Jeśli jesteś kobietą, kolorowym lub "womxn"  :-\ to otwiera się przed Tobą szansa startu w tegorocznym TCR. Organizatorzy właśnie ogłosili dodatkowy nabór.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna K Jak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.07.2019
« 4 Lut 2021, 19:49 »
Osobny mail poszedł do ludzi, którzy "ładnie" wypełnili zgłoszenie w 2019r., ale nie mieli szczęścia w loterii.

Due to a small number of opportunities to race TCRNo8 in 2021 becoming available we are inviting you (as an eligible* TCRNo8 applicant unsuccessful in the 2020 ballot) the opportunity to express your interest in racing this year. (...)

Mnie, na tą chwilę, ta opcja zupełnie nie pasuje ani czasowo, ani finansowo.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Lut 2021, 21:39 »
Jeśli jesteś kobietą, kolorowym lub "womxn"  :-\ to otwiera się przed Tobą szansa startu w tegorocznym TCR. Organizatorzy właśnie ogłosili dodatkowy nabór.

To już taki dobitny przykład poprawnościowej choroby niszczącej Zachód.
Dokładnie na tej samej zasadzie można np. morderców po odsiadce zacząć premiować - bo oni w społeczeństwie mają jeszcze dużo bardziej pod górę od Murzynów. A dlaczego nie dać im dodatkowej szansy, skoro swoje już odsiedzieli? A już termin womxn - to pokazuje stopień zakręcenia, pierwszy raz coś takiego słyszę, kolejny pokaz liberalnej nowomowy.

« 4 Lut 2021, 22:11 »
No mnie już pierwszy kontakt z Lost Dot chyba skutecznie zniechęcił do współpracy. Teraz to ewidentnie sprawdzają ilu frajerów jest chętnych zasponsorować kolejną polityczną manifestację.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Lut 2021, 22:43 »
Dokładnie - smutne jest mieszanie fajnej imprezy w jakieś ideologiczne demonstracje, jakby tego syfu mało było w naszym życiu, to jeszcze do wyścigu rowerowego trzeba z tym wjechać.

Z jakiej racji np. czarni mają mieć więcej miejsc? Są takimi samymi ludźmi jak wszyscy, to właśnie dawanie im takich forów jest obraźliwe, jest pokazywaniem, że są obywatelami drugiej kategorii i dlatego trzeba im dawać dodatkowe bonusy bo w normalnych regułach sobie rady nie dają. A już tym bardziej orientacja seksualna - z jakiej racji ktoś ma być preferowany na wyścigu rowerowym z tego tytułu?

Przecież to jest wypisz, wymaluj dokładnie to samo co relikt najgłębszego komunizmu - czyli słynne punkty za pochodzenie jakie np. przy egzaminach na studia dostawali ludzie z pewnych klas. Bo władza próbowała w taki sztuczny sposób odpowiednio uformować społeczeństwo bezklasowe. I to jest oczywista bzdura, bo to czy chłop lub robotnik pójdzie na studia nie zależy od tego czy więcej punktów dostanie, tylko to dużo bardziej złożona sprawa. I nie dlatego brakuje na TCR Murzynów i womxnów (cóż za cudne słówko  ;)) bo się dostać nie mogą, tylko po prostu w tych grupach społecznych rower nie jest specjalnie popularny.

Online Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 4 Lut 2021, 22:54 »
Skąd ta wybiórczość? Powinno się zapewnić miejsce dla każdej z sześćdziesięciu płci:

Gentlemen, ladies, agender, androgyne, androgynous, bigender, cisgender, cis female, cis male, cis men, cis women, cisgender females, cisgender males, cisgender men, cisgender women, females to males, FTM, gender fluid, gender nonconforming, gender questioning, gender variant, genderqueer, intersex, males to females, MTF, neither, neutrois, non-binary, other, pangender, trans, trans*, trans females, trans* females, trans males, trans* males, trans men, trans* men, trans people, trans* people, trans women, trans* women, transfeminine, transgender, transgender females, transgender males, transgender men, transgender people, transgender women, transmasculine, transsexual, transsexual females, transsexual males, transsexual men, transsexual people, transsexual women, people of spirit, womyn, womyn*, two-spirit, three-spirit, four-spirit, Other.

« 4 Lut 2021, 23:01 »
Najlepszy jest cytat poniżej. Przepraszam, ale nie czyszczę monitorów  :D
"Our policy of positive action is not a subject we welcome negative feedback on."
Toż to poziom przedszkola.
EDIT: Otwiera się prawdopodobnie rynek wyścigów Londyn-Stambuł, kontynuujący tradycje Mike'a Halla, ale związane z kolarstwem.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 4 Lut 2021, 23:02 »
po prostu w tych grupach społecznych rower nie jest specjalnie popularny.
Powiedziałbym nawet, że jakikolwiek wysiłek fizyczny nie jest specjalnie popularny.
Osąd wynika z doświadczeń wieloletniego obcowania z pewnymi grupami/kulturami. :icon_sad:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum