Autor Wątek: Biwak w lesie na legalu  (Przeczytany 154203 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Biwak w lesie na legalu
« 15 Lis 2019, 15:36 »
Paczę i oczom nie wierzę? A jednak możliwe. Piękny krok w dobrym kierunku.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 15:51 »
Ale to tylko formalnie zmienia sprawę w niektórych rejonach, bo praktycznie nie ma żadnego problemu z nocowaniem na dziko w Polsce. Nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy z tego tytułu, mnie na dobre 15 lat raz policja wylegitymowała w ten sposób, po czym życzyła dobrego snu ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Lis 2019, 16:10 »
będzie można biwakować w dowolnym miejscu (...) bez zgody nadleśnictwa (wystarczy je tylko uprzedzić o tym zamiarze pocztą elektroniczną)
Tiaa...

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 15 Lis 2019, 16:18 »

Ale to tylko formalnie zmienia sprawę w niektórych rejonach, bo praktycznie nie ma żadnego problemu z nocowaniem na dziko w Polsce. Nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy z tego tytułu,

To teraz problemy się zaczną. Wbrew pozorom nie jest to dobra informacja. Wraz z zalegalizowaniem dzikich noclegów na jakimś tam niewielkim terenie, teraz wzrośnie nacisk na karanie tych, co chcą biwakować poza wyznaczonym rejonem.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 16:29 »
To teraz problemy się zaczną. Wbrew pozorom nie jest to dobra informacja. Wraz z zalegalizowaniem dzikich noclegów na jakimś tam niewielkim terenie, teraz wzrośnie nacisk na karanie tych, co chcą biwakować poza wyznaczonym rejonem.

Nie obawiałbym się tego. To bardzo trudno wykonalne, jak się sensownie rozstawisz to nikt Cię nie namierzy.

będzie można biwakować w dowolnym miejscu (...) bez zgody nadleśnictwa (wystarczy je tylko uprzedzić o tym zamiarze pocztą elektroniczną)
Tiaa...

To dobre jest  ;)
Niby znoszą jeden durny biurokratyczny przepis, a zaraz nakładają kolejny

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 15 Lis 2019, 18:10 »
"Wyznaczyliśmy obszary (...) obejmujące 65 tys. ha" - czyli inaczej to przedstawiając 8 i pół promila powierzchni zarządzanej przez LP.

Chociaż przygotowana książka wygląda na pierwszy rzut oka ciekawie https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/publikacje/do-poczytania/survival/lesny_survival-1.pdf

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 15 Lis 2019, 18:12 »
Nie obawiałbym się tego. To bardzo trudno wykonalne, jak się sensownie rozstawisz to nikt Cię nie namierzy.

Mi też się nie zdarzyło mieć z tym problemu podczas biwaków. Z tym że ja biwakuję w zasadzie tylko po to by się przespać, więc najczęściej rozbijam się po zmroku lub niedługo przed i gdy robi się jasno, to już mnie nie ma. Część osób jednak zostaje na dłużej w jednym miejscu, gotuje, pali ogniska lub zbiera się np. dopiero koło południa. Wtedy na pewno jest większe ryzyko, że zostanie namierzony.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 15 Lis 2019, 18:26 »
Ale jak trafisz na konkretne polowanie z liczną nagonką, to będziesz machał straży leśnej biletami na 6:51 z Poznania do Zbąszynka.
#pdo

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 15 Lis 2019, 21:59 »
W tym roku miałem taką noc, że mi strzelali wiele godzin w okolicy. Nie było to przyjemne. No właśnie, może ktoś ma jeszcze jakieś rady co w takim momencie najlepiej zrobić?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 22:05 »
W tym roku miałem taką noc, że mi strzelali wiele godzin w okolicy. Nie było to przyjemne. No właśnie, może ktoś ma jeszcze jakieś rady co w takim momencie najlepiej zrobić?

A co należy robić jak strzelają? Rzucić się maksymalnie płasko na ziemię, bo w ten sposób szansa dostania kulki drastycznie spada. Dlatego leżąc w namiocie szanse na to, że oberwiemy jest minimalna, to już by musiał być niesamowity pech. Natomiast postrzelenia jadących rowerzystów czy tym bardziej pieszych już się ładnych parę razy zdarzały.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 22:25 »
Od czasu wprowadzenia pozwolenia na redukcję dzików zaawansowanymi narzędziami termowizyjnymi i noktowizorami pozycja leżąca nie chroni. Będzie wręcz gorzej, zwłaszcza jak ktoś lubi się w kłębek skulić, aby było cieplej. Właśnie o tym pisałem - jak już strzelają, to jest bardzo niebezpiecznie. Bo nie wiesz co mają przy lufie.

Już nie fantazjuj ;)
Żeby na noktowizorze czy urządzeniu termowizyjnym pomylić leżącego człowieka z dzikiem to trzeba być półgłówkiem, albo nieźle wstawionym, do tego na noktowizorze widziałbyś i namiot. Poza tym nawet jakby jakimś niesamowitym zbiegiem okoliczności pomylił - to trafić w cel o wysokości może 20cm leżący na ziemi nie jest wcale prosto.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 15 Lis 2019, 22:53 »
Na noktowizorach do 3 generacji włącznie można pomylić słona z żyrafą, więc wiesz...  :P
Już większe obawy miałbym co do dronów z termowizją - zimą dość łatwo będzie namierzyć ciepły śpiwór.

Przejrzałem sobie mapkę i do najbliższego 'legalnego' obszaru mam ponad 100km - chyba prędko tam nie zawitam. Ale byłbym za to zwolennikiem wyznaczania obszarów przeznaczonych do biwakowania powiedzmy maksimum co 10km. Wykarczowanych obszarów leśnych masa, wystarczyłoby zostawić 5x5 metrów piachu i już każdy w potrzebie mógłby rozpalić ognicho bez obaw. Rozwiązanie o wiele tańsze niż obecnie stosowane w postaci budowania jakichś płotków/altanek/ławek/zagród etc. a miejsca do rozpalenia ognia brak.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 15 Lis 2019, 22:56 »
Gorzej jeśli ktoś się w hamaku ;/ Wtedy można zostać pomylonym z lewitującym dzikiem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna marcin_g

• Na forum od: 04.06.2018
« 15 Lis 2019, 23:04 »
Żeby na noktowizorze czy urządzeniu termowizyjnym pomylić leżącego człowieka z dzikiem

Wszystko zależy czy bardziej będzie Ci zależało na dobrej ocenie celu czy strzeleniu dzika szybciej od kolegi.

Złośliwie wybrany kadr z losowego filmiku o polowaniach z termowizją.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum