Autor Wątek: Biwak w lesie na legalu  (Przeczytany 154208 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Biwak w lesie na legalu
« 21 Sty 2020, 19:26 »
Pod ambonami nie raz butelkowce rosły, więc raczej nie stronią od alko-polowania.

Powiem więcej - nie tylko pod ambonami, ale i w środku.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 22 Sty 2020, 11:03 »
Wystarczy rzucić okiem na sklepy internetowe "dla myśliwych"

https://sklepikmysliwski.pl/barek_mysliwego

czy wręcz

http://www.alkoholemysliwskie.pl/

WuJekG

• Gość
« 22 Sty 2020, 19:04 »
Rok za zwykłe polowanie, trzy za "odstrzał sanitarny"...

Tak (doczytałem).
Jak to rozpoznać?

Ogłoszenia o tym, czy jest to polowanie czy odstrzał sanitarny, znajdują się w różnych BIPach, na stronach urzędów gminy lub kół łowieckich (w kalendarzach łowieckich). Te rzeczy nie są ustalane z dnia na dzień (bo nie powinny być) i jak na razie zasadniczo wszyscy się tego trzymają.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Sty 2020, 20:11 »

Dziękuję. :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 27 Sty 2020, 16:41 »
Wszędzie znajdzie się jakiś dureń.
Ale między bajki można włożyć to że myśliwi zostawiają śmieci pod i w ambonach.
Jeżeli już to winnych szukałbym wśród miejscowych wyrostków.

A to że Panowie po polowaniu spotkają się na alkohol to w tym Naszym Wspólnym społeczeństwie kogoś dziwi?
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

WuJekG

• Gość
« 27 Sty 2020, 22:51 »
Wszędzie znajdzie się jakiś dureń.
Ale między bajki można włożyć to że myśliwi zostawiają śmieci pod i w ambonach.
Jeżeli już to winnych szukałbym wśród miejscowych wyrostków.

A to że Panowie po polowaniu spotkają się na alkohol to w tym Naszym Wspólnym społeczeństwie kogoś dziwi?
To, że panowie spotykają się po polowaniu na jedną czy dziesięć flaszek, to nie jest problem. (zresztą - nie tylko panowie i nie tylko po polowaniu się spotykają). Problem jest wtedy, gdy spotykają się przed i dopiero idą na polowanie. I zdarzają się tragedie. Jeszcze dobrze jest, gdy komuś w stanie wskazującym nie dają broni (chociaż i wtedy kończy się niestety tragicznie, jak w obwodzie w mojej okolicy, gdy nietrzeźwy dewizowy zagraniczniak spadł z ambony ze skutkiem śmiertelnym), gorzej niestety, gdy koledzy nie odbiorą innym kolegom fuzji, którzy to koledzy zataczają się idąc na nęcisko.
A śmieci, w moim odczuciu i po obserwacjach, zostawiają praktycznie wszyscy (z, jak zwykle, wyjątkami).

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 29 Sty 2020, 15:29 »
Dlatego napisałem co napisałem.
Oceny mocno z zewnątrz.

Widząc przystanek 5 km od najbliższego osiedla po którym walają się butelki, wniosek wyciągamy taki że korzystają z niego nietrzeźwi.

Dostęp do broni został mocno zliberalizowany ku mej wielkiej radości i można nabyć od razu kilka sztuk.
Ceny też nie są wygórowane.
Zachęcam wszystkich do tego aby poświęcić kilka miesięcy, kilka wizyt na strzelnicy a potem zapraszam na strzelnicę i przekonać się jacy ludzie się w to bawią.

Mimo wszystko trudniej jest takie pozwolenie (sportowe czy łowieckie to drugie nawet trudniej) zdobyć i wymagania są wyższe, szkolenie dłuższe niż pozwolenie na tysiące razy bardziej śmiercionośną broń jak samochód.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Sty 2020, 16:06 »
Dostęp do broni został mocno zliberalizowany ku mej wielkiej radości i można nabyć od razu kilka sztuk.
Ceny też nie są wygórowane.
Zachęcam wszystkich do tego aby poświęcić kilka miesięcy, kilka wizyt na strzelnicy a potem zapraszam na strzelnicę i przekonać się jacy ludzie się w to bawią.
Bawią się w to tacy ludzie jak w inne rzeczy. Jedni fajni, inni mniej, a jeszcze inni całkiem niefajni. Trochę myśliwych w życiu poznałem i wszystkie te szufladki pozapełniali. Niektórych personalnie bardzo lubię, na wyjazdach wspólnych bywaliśmy i było ekstra.

Niestety nawet ci fajni (spośród tych, których znam) są kompletnie impregnowani na jakiekolwiek opinie niezgodne z ich poglądami na temat polowania, czy gospodarki leśnej. Nawet nie to że nie mają racji, ale po prostu impregnat. Jak po kaczce.

W stosunku do samochodu to jest jedna zasadnicza różnica - służy do jeżdżenia, zabija przy okazji. Broń odwrotnie, jest kupowana po to by zabijać. Czasem dla mięsa, zwykle dla przyjemności.

BTW nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego ktoś, kto zastrzelił człowieka na polowaniu, w wyniku swojego błędu może wrócić do strzelania. O innych karach sie nie wypowiadam, ale tego nie rozumiem i nie akceptuję.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Sty 2020, 17:58 »

W stosunku do samochodu to jest jedna zasadnicza różnica - służy do jeżdżenia, zabija przy okazji. Broń odwrotnie, jest kupowana po to by zabijać. Czasem dla mięsa, zwykle dla przyjemności.

Lajk.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Sty 2020, 18:31 »
Taki obrazek mi się przyplątał lekko w temacie

Online Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 2 Lut 2020, 15:48 »
Niezależnie kto to był, to kierunek zmian w prawie ośmiela do zaschowań agresywnych. Samo strzelanie do zwierząt zaczyna już nie wystarczać dla poczucia dreszczyku emocji z chwili zabijania.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 2 Lut 2020, 16:24 »
Niezła wiatrówka, skoro śrucina przeleciała na wylot  :o

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 2 Lut 2020, 18:44 »
Harcerz był mientki :-) To nie to, co za moich czasów :-)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 1 Mar 2020, 20:57 »
Kilka dni temu, na stronie Lasów, pojawił się nowy, rozwiewający niektóre wątpliwości wpis:
https://www.lasy.gov.pl/pl/turystyka/pilotaz-bushcraft-i-survival/pytania-dotyczace-obszarow-pilotazowych

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum