Autor Wątek: Biwak w lesie na legalu  (Przeczytany 154212 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: Biwak w lesie na legalu
« 10 Mar 2021, 12:15 »
Obszary programu "Zanocuj w lesie" mają być nie mniejsze niż 1500 ha/nadleśnictwo. To nie jest lasek o areale do obkoczenia i skrojenia śpiących biwakowiczów.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
« 10 Mar 2021, 12:47 »
Pisałem na fejsie na profilu Green Velo kiedy ogłosili legalne noclegi w lasach, że trzeba będzie się trzymać od tych miejscówek z daleka, bo jak się o nich dowiedzą lokalne łaziory to w nocy będzie się można boleśnie pozbyć roweru i zebrać kilka guzów.

Już widzę lokersów jak nocami przeszukują leśne knieje w poszukiwaniu biwakujących. Przecież oni na 10 metrów od auta d..y nie ruszą :)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 10 Mar 2021, 14:02 »
Pisałem na fejsie na profilu Green Velo kiedy ogłosili legalne noclegi w lasach, że trzeba będzie się trzymać od tych miejscówek z daleka, bo jak się o nich dowiedzą lokalne łaziory to w nocy będzie się można boleśnie pozbyć roweru i zebrać kilka guzów.

Biorąc pod uwagę, że są ludzie biwakujący przy wiatach, na leśnych parkingach albo przy wieżach to nie obawiałbym się o bezpieczeństwo tych, sypiających w krzalu.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 13 Mar 2021, 02:02 »
Przeważnie podchodzę bardzo ostrożnie do darmowych prezentów fundowanych przez rządy - nieważne czy to służba zdrowia, miejski kibel czy kawałek lasu pod namiot ;)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 25 Mar 2021, 18:41 »
Podjechał terenówką (land rover?), i zaatakował słownie :icon_twisted:
Poza tym, mowa ciała - ja tu rządzę, jestem na swoim, a ty (znaczy ja) masz słuchać.

To nie było w lesie, tylko łąka (nawet marnie utrzymana), szkód nie wyrządziłem żadnych.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 25 Mar 2021, 19:06 »
Podjechał terenówką (land rover?), i zaatakował słownie :icon_twisted:

Na atak należy odpowiedzieć... albo zignorować, jeśli nie wyrządza szkód.

A co do mapy, to już po ptokach, bo lasu zaznaczonego w mej okolicy od kilku miesięcy już nie ma... Jedyny plus taki, że każdy wk**iony tym faktem mieszkaniec okolicy zaiwanił tyle drewna do kominków ile się dało.

Offline PABLO

« 25 Mar 2021, 20:17 »
To nie było w lesie, tylko łąka (nawet marnie utrzymana), szkód nie wyrządziłem żadnych.

... może już się gorzała chłodziła na polowanie, a tu nagle turysta na terenie. Trzeba przegonić jak najszybciej. Zresztą, powszechnie wiadomo jaka ideologia jeździ na rowerze.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 25 Mar 2021, 20:50 »
Przy okazji jakiś prac leśnych w mojej okolicy utknąłem w środku lasu bo bałagan zostawiony w samym środku lasu uniemożliwił mi swobodny przejazd. Droga, którą się poruszałem była udostępniona dla ruchu.
Wiele razy słyszałem i widziałem jaki jest stan dróg w lesie po takich leśnych pracach...

Offline Mężczyzna Marshall

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 16.03.2021
    • Adam Marshall Marczak
« 26 Mar 2021, 07:10 »
... może już się gorzała chłodziła na polowanie, a tu nagle turysta na terenie. Trzeba przegonić jak najszybciej. Zresztą, powszechnie wiadomo jaka ideologia jeździ na rowerze.

Parę lat temu, podczas biwaku na dziko w lesie w pobliżu Skierniewic nad ranem nawiedzili nas myśliwi. Najpierw skrycie łazili dokoła obozu, a później podeszli zobaczyć ki czort.

I tu niespodzianka - przyszli, bo oglądali miejscówki na polowanie. Powiedzieli, że mieli tu akurat w ten weekend polować, no ale skoro tu siedzimy to oni sobie pojadą w inne miejsce. Poczęstowaliśmy ich kawą, posiedzieli z nami, pogadali i do widzenia!

Także wśród myśliwych też są i ludzie i taborety.

Ta miejscówka:
« Ostatnia zmiana: 26 Mar 2021, 07:46 Marshall »
➶ ʇuǝɯǝsɐq ǝɥʇ uı ϽԀ ʎɯ ɯoɹɟ ʇuǝS
🚲  Marshall AdamMarczak.com

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Mar 2021, 08:36 »
Najpierw skrycie łazili dokoła obozu, a później podeszli zobaczyć ki czort.

Widocznie któryś dojrzał przez celownik, że to jednak nie dziki :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Mar 2021, 16:06 »
Administracja jest chyba ostatnio nieobecna, albo nie chce im się przeczesywać tego badziewia
Jedno i drugie.
Poproszę jednak szanownych dyskutantów żeby już nie kontynuowali zamieniania wątku w HP.
Bo wicie, rozumicie, nie chce mi się czyścić, ale jak będzie mus to trudno. Wyczyszczę.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 29 Kwi 2021, 14:59 »
Na mapie BDL pojawiły się dzisiaj te zapowiadane wcześniej obszary, na których będzie można od 1 maja legalnie biwakować. Jeśli ktoś wcześniej BDL nie używał, to dane te są widoczne po wybraniu z map BDL Mapy Zagospodarowania Turystycznego i zaznaczeniu w warstwach "Program zanocuj w lesie".

Offline PABLO

« 29 Kwi 2021, 15:22 »
"Dopuszczone kuchenki gazowe (do 14.04.2022 r.)"

Jaja sobie robią. Biwak / bushcraft bez ogniska ... trzeba nadal na dziko i po partyzancku.

W sumie to dobrze, że wyznaczyli te strefy, ruch turystyczny się skanalizuje i będzie luźniej poza strefami.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 29 Kwi 2021, 16:03 »
Nigdy nie miałem zdłudzeń, że pozwolą na legalu palić ogniska. W sumie jeśli ma się taki zamiar, to pewnie spanie na wyznaczonym obszarze jest bardziej ryzykowne niż na dziko.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 29 Kwi 2021, 16:15 »
No, RDLP Kraków zaszalała, nawet nie wiedziałem, że taki beton tu mamy :D Nieźle się musieli napracować, żeby powynajdywać tak nieatrakcyjne miejscówki :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum