Autor Wątek: Relacja z rodzinnej wyprawy do Szwecji  (Przeczytany 8779 razy)

Offline Mężczyzna Majzel

• Miasto: Malmö
  • Na forum od: 13.08.2019
;)
Temat dzieci narazie jest mi obcy ;) ale mogę się wypytać.
Z tego co mi wiadomo najciekawsze atrakcje to w Danii.
Pełno jest drobnych atrakcji ale coś na miarę Legolandu, Tivoli czy Lalandii to nie słyszałem. Fajne miejsce na pd Szwecji to Tosselilla Summer Park. Spory park wodny ale czynny chyba tylko od  czerwca do września. Jak coś się dowiem to dam znać.

Offline Mężczyzna Majzel

To lecimy ;) Co ludziska polecają :
Skånes Djurpark - zoo
Kolmården - zoo, safari, delfinarium, karuzele
Liseberg - wesołe miasteczko w Göteborgu
Universum - oceanarium i tropikarium
Borås Djurpark - zoo
Highchaparral - miasteczko rodem z dzikiego zachodu, podobno pełno atrakcji
Astrid Lindgren Värld - Baśniowe miasteczko, można spotkać Pipi, Emila i wiele innych
Skövde arena - kryty aquapark
Skara sommarland - największy w Szwecji odkryty aquapark + wesołe miasteczko ale tylko latem
Tekniska museet Malmö - biedniejszy kopernikus
Tosselilla sommarland - aquapark tylko latem.
To propozycje ludzi podane na forum. Ja , jak wcześniej pisałem z takimi atrakcjami nie miałem doczynienia ;)

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Ja bym dodał do tej listy:
  • Karlskrona - muzeum marynarki (Marinmuseum)
  • Sztokholm - poza oczywiście samym miastem atrakcją jest Djurgården, tam jest muzeum Vasa (zatonął zaraz po wypłynięciu w XVII wieku, wydobyty w latach 60-tych ubiegłego stulecia), Skansen (pierwszy na świecie) oraz wesołe miasteczko Gröna Lund - co prawda w nim samym nie byłem, ale z Gamlastan obserwowałem wieżę z lecącą swobodnym lotem w dół platformą z ludźmi - spada poniżej poziomu gruntu :) Wrzask słychać na starym mieście ;), są też chyba kolejki górskie
  • Foteviken w Skanii - wioska wikingów (również nie byłem, ale polecana atrakcja w Szwecji, akurat nie była na naszej trasie)

Ale dla nas atrakcją była przede wszystkim przyroda, biwaki nad jeziorami, albo nad morzem.

Offline Mężczyzna Majzel

Ale dla nas atrakcją była przede wszystkim przyroda, biwaki nad jeziorami, albo nad morzem.
Dokładnie jestem takiego samego zdania

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
bardzo dziękuję za podanie atrakcji.
O przyrodzie oczywiście nie trzeba wspominać, bo to dla mnie oczywiste i ważne.
Choć przyroda w Polsce nie gorsza.

A jak wygląda gęstość sklepów?
Czy np. na trasie rowerowej jak przejadę z najmłodszym 50 km to mam się obawiać brak prowiantu?

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
A jak wygląda gęstość sklepów?
Czy np. na trasie rowerowej jak przejadę z najmłodszym 50 km to mam się obawiać brak prowiantu?

Nie jestem tu ekspertem, ale myślę, że to zależy od regionu - akurat tam, gdzie jechaliśmy, ten problem od czasu do czasu się pojawiał (jednego dnia, ze względu właśnie na brak sklepu w zasięgu i deszcz zmieniliśmy plany). Zwłaszcza, jak się jedzie bardziej "kameralnymi" dróżkami - w Polsce jednak w każdej niemal wsi jest jakiś sklepik, choćby mały i z kiepskim zaopatrzeniem. W Szwecji - raczej nie. Sklepy są raczej w większych wioskach/miasteczkach. My posiłkowaliśmy się informacjami z GPSa (POI) odnośnie sklepów i planowania zakupów.
Być może w Skanii (region bardziej turystyczny i gęściej zaludniony) jest inaczej, nie wiem. Natomiast zdaje się, że w Szwecji nie ma zakazu handlu w niedzielę, duże zwłaszcza sklepy są zwykle otwarte 7 dni w tygodniu.
« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2019, 09:25 Bubu »

Offline Mężczyzna Majzel

Dokładnie tak jak wyżej napisane. Planując sobie trasę warto sprawdzić czy coś będzie na trasie. Szczegòlnie jadąc z dziećmi. Czasen na 3 dniowy wypad zdarzy się jeden sklep. O małych mieścinach można zapomnieć .
Google dobrze wyszukuje więc problemu nie ma.
Popularne sklepy to Ica, coop, lidl. W miejszych miasteczkach praktycznie tylko Ica. No i najważniejsz System Bolaget ;)
Sklep z alkoholem. Zwykłego piwa w sklepie nie kupisz jedynie nisko procętowe 2,8 lub 3,5. Normalne piwo tylko w Systemie  ;) w soboty do 14.00 w niedzielę nieczynny.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ale fajne "zadupia"

Offline Mężczyzna Majzel

Gęstość zaludnienia w Polsce to 123 os/km2.
W szwecji 23 os/km2. To dla kogo te sklepy stawiać ;)

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Pytanie techniczne. Czy w Szwecji jest obowiązek jazdy w kaskach?
Paweł.

Online Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Dzięki :)
Paweł.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
Trochę może tak nie bardzo, że odkopuję i wykopuję taki stary temat, ale... jest w nim tyle informacji, wskazówek i inspiracji... Nie mogłem się powstrzymać!
Dziękuję bardzo autorowi wątku, jak i wszystkim innym, którzy tu coś wnieśli!  :)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Świetny opis wyprawy. Choć mieszkam w Szwecji już ładnych parę lat czytałem z wielkim zainteresowaniem ;)
Przy kolejnej wyprawie zapoznajcie się z tą mapką .
Są na niej zaznaczone wszystkie darmowe miejsca noclegowe ( wasz schron)  jest tego masa i to zazwyczaj na szlakach pieszych lub rowerowych. W większości miejsc jest przygotowane drewno na opał , miejsce na ognicho , śmietniki a czasem toaleta. Wszystko czego się można spodziewać na miejscu jest opisane na tej mapie.
http://www.vindskyddskartan.se

Część, na przyszły rok planuję z dzieciakami częściowy objazd południowej Szwecji. Pamiętam tę mapkę z linku, która pokazywała schrony do nocowania. Niestety teraz się one nie pokazują, za to jest link do aplikacji dostępnej po opłaceniu wybranej kwoty.

Orientuje się się gdzie może być jeszcze taki wykaz z darmowym dostępem? Chodzi o mapę, by było wygodniej zaplanować.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
https://map.campwild.org/ - po zaznaczeniu na liście Szwecji pokazały się jakieś schrony.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum