Generalnie, zagadnienie jest ciekawe. Kiedyś miałem dziurawy zbiornik gazu w samochodzie i okazało się, że w województwie łódzkim nie ma żadnego punktu gdzie można opróżnić zbiornik z gazem. Pracownicy zakładu musieli demontować zbiornik pełen gazu i wszyscy wokół chodzili jakoś nerwowo podczas tej operacji. A demontaż do dopiero połowa problemu bo zbiornik nadal pełny i nie ma co z nim zrobić, zwłaszcza, że lekko dziurawy i cały czas uwalniał się gaz.
Cytat: qbab w 26 Lis 2019, 07:08Generalnie, zagadnienie jest ciekawe. Kiedyś miałem dziurawy zbiornik gazu w samochodzie i okazało się, że w województwie łódzkim nie ma żadnego punktu gdzie można opróżnić zbiornik z gazem. Pracownicy zakładu musieli demontować zbiornik pełen gazu i wszyscy wokół chodzili jakoś nerwowo podczas tej operacji. A demontaż do dopiero połowa problemu bo zbiornik nadal pełny i nie ma co z nim zrobić, zwłaszcza, że lekko dziurawy i cały czas uwalniał się gaz.Jakby ci się kiedyś trafiło ponownie.... warsztat który to robi, musi mieć podnośnik a nie kanał. Operacje przeprowadza się w przeciągu, muszą być dwa-trzy duże wentylatory które będą wywiewać (a nie wyciągać) gaz na zewnątrz pomieszczenia. Akumulator obowiązkowo odłączony. Auto uziemione. Zestaw nieiskrzących kluczy.Niestety w praktyce, mało który warsztat gazowniczy ma takie warunki.
I tak od zużytego kartusza z gazem przeszliśmy do zbiorników na LPG w samochodach Gdyby temat rozwijał się nadal w tym tempie, wkrótce zagościłyby tu cysterny a potem gazowce...
Aż dojdziemy do samego końca, czyli rakiety Saturn V, której każdy z 5 silników spalał 60tys litrów nafty i 90tys litrów tlenu na minutę
(...) Według instrukcji kartusz nie powinien być przechowywany w temperaturze powyżej 50 stopni. Auto będzie stało na otwartej przestrzeni, termin to sierpień. Może bezpieczniej będzie poprosić o przechowanie u osób gdzie pozostawimy auto?
... Myślałem o zakupie zapalniczki z długim końcem albo takiej żarowej. A może te piezozapalniki? Czy takie coś jest tylko do kuchenek czy można też tym podpalić coś jak zapaliczką?