Autor Wątek: Wyżyna Sandomierska. Góry Pieprzowe.  (Przeczytany 2849 razy)

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2011
Wyżyna Sandomierska. Góry Pieprzowe.
« 25 Lis 2019, 22:29 »
Góry Pieprzowe.
Prawda, że ta nazwa brzmi frapująco?
Odkąd tylko o nich usłyszałem wiele lat temu miałem ochotę odwiedzić ten "cud".
Udało się wreszcie na początku wiosny kiedy wygłodniali przygód po zimie ruszyliśmy w ich kierunku, ale "Góry" Pieprzowe okazały się być tylko jedną z licznych atrakcji w drodze do celu. Prawdziwą gratką był labirynt dróg wyżyny Sandomierskiej, ścianki, otwarte przestrzenie wśród sadów i te magiczne fragmenty ukryte w głębokich wąwozach, Małopolski przełom Wisły i zabytkowe miasta.

Raczej polecam ;-)

https://photos.app.goo.gl/azw8uYp1NJNA2KF59

https://ridewithgps.com/routes/29642590
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Miło powspominać. W tym roku też "Góry Pieprzowe" mnie gościły. Jednak Twoje fotki są fantastyczne. Dlaczego nie dałeś tego we fioletowym sadzie? Bomba!

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Mariobiker

• Gość
Góry Pieprzowe.

Piękne o każdej porze roku  :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Dlaczego nie dałeś tego we fioletowym sadzie?

No właśnie? Proszę za rok też tam pojechać na wiosnę, zrobić zdjęcie z kwiatkami i podesłać do kalendarza ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
te kwiaty do szaleństwo, super! Fajny wyjazd, lubię te tereny i mam dużo fajnych wspomnień.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009

Taka przyjemność z samego rana, dziękuję za wrzucenie fotorelacji   :)

te kwiaty do szaleństwo, super!

Morelowe czy brzoskwiniowe sady?
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2019, 08:30 Ma_rysia »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Byliśmy tam w okolicach Bożego Ciała, też zjechaliśmy drogą z kostki Bauma, ale dalej było już tylko błotko, posłuchaliśmy miejscowych i pojechaliśmy na około. same Góry Pieprzowe raczej nijakie, ale okolice Sandomierza mocno na plus.

Po drodze mieliśmy jeszcze dodatkowe atrakcje :)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Mnie też to zrobi dzień, dzięki;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Ehhh ... wiosna.
Przyjemne tereny.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Na Wiśle 1200 ten podjazd na Góry Pieprzowe jest od czoła  ;)

Jako ciekawostka to na własne oczy widziałem jak chłopak dobre 3/4 wciągnął rowerem, choć wydaje się to właściwie niemożliwe  ;)

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Dlaczego nie dałeś tego we fioletowym sadzie?

No właśnie? Proszę za rok też tam pojechać na wiosnę, zrobić zdjęcie z kwiatkami i podesłać do kalendarza ;)

Myślałem nad tym, ale wydało mi się takie "niekalendarzowe".
Największym rowerzystą jest ten, któremu rowerowanie sprawia największą przyjemność!

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Michał
widzieliśmy ten szlak, ale nie chciało nam się tam pchać, nie mieliśmy zbyt wiele czasu na szwendanie się po terenie, zwłaszcza mało rowerowym (nawet do pchania) dlatego wybraliśmy ścieżkę dołem pod "klifami" ;-)
Szkoda,że nie wypadł nam tam nocleg jak tobie, było by więcej czasu na rozejrzenie się.

Marysia
wydaje mi się że brzoskwinie, ale nie miałem okazji oglądać brzoskwini w cyklu rocznym, żeby mieć pewność - akurat nie mam na działce.

Wojtek
Całkiem inaczej to wszystko wygląda kiedy jest tak zielono-zarośnięte jak u Was-"dżunglowo".
Nam jakoś zawsze się tak układa,że jeśli już trafiamy na tereny z wąwozami to albo wczesną wiosną, albo późną jesienią.
A Góry Pieprzowe może robiłyby większe wrażenie gdyby nie były tak szumnie nazwane górami ;), na pewno był to dobry pretekst do wybrania się w tamte strony.
Czy przerzutki teraz macie hydrauliczne?

Na Wiśle 1200 ten podjazd na Góry Pieprzowe jest od czoła  ;)

Jako ciekawostka to na własne oczy widziałem jak chłopak dobre 3/4 wciągnął rowerem, choć wydaje się to właściwie niemożliwe  ;)

Michał może to był erower? ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Michał może to był erower? ;-)

Własnie na tym cały myk polega, że nie był to elektryk, klasyczny gravel ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Góry Pieprzowe może robiłyby większe wrażenie gdyby nie były tak szumnie nazwane górami
Zależy jak na to spojrzeć. Geomorfologicznie jest to krawędź morfologiczna małopolskiego przełomu Wisły rozczłonkowana licznymi rozcięciami erozyjnymi. I niewątpliwie "górami" nie jest, a intensywna rzeźba występuje jedynie bezpośrednio w obrębie stoku doliny.
Geologicznie jednak jest to erozyjne odsłonięcie głównie łupków kambryjskich stanowiących część paleozoicznego trzonu Gór Świętokrzyskich facji kieleckiej, poddanej ruchom orogenicznym już w fazie sandomierskiej orogenezy kaledońskiej. Niewątpliwie więc częścią gór są i to jednych z najstarszych w Polsce.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna remi

• Miasto:
Góry Pieprzowe może robiłyby większe wrażenie gdyby nie były tak szumnie nazwane górami
Zależy jak na to spojrzeć. Geomorfologicznie jest to krawędź morfologiczna małopolskiego przełomu Wisły rozczłonkowana licznymi rozcięciami erozyjnymi. I niewątpliwie "górami" nie jest, a intensywna rzeźba występuje jedynie bezpośrednio w obrębie stoku doliny.
Geologicznie jednak jest to erozyjne odsłonięcie głównie łupków kambryjskich stanowiących część paleozoicznego trzonu Gór Świętokrzyskich facji kieleckiej, poddanej ruchom orogenicznym już w fazie sandomierskiej orogenezy kaledońskiej. Niewątpliwie więc częścią gór są i to jednych z najstarszych w Polsce.

Z estetycznego punktu widzenia można spotkać się z zawodem (ale o estetyce nie ma nawet co gadać ;-), ale z geologicznego punktu widzenia jak najbardziej się z tobą zgadzam :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum