Autor Wątek: Winora Sinus Tria Elektryczny - proszę o pomoc!!!  (Przeczytany 2237 razy)

Offline Mężczyzna Popedałowany

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 25.10.2019
Witam wszystkich.

Jestem na dobrej drodze zakupienia rowerka Winora Sinus Tria 7eco ale mam pewne obawy co do napędu Bosha. Nigdy nie miałem roweru elektrycznego i Winora miała być pierwsza w rodzinie.
Wyprzedzę pytania dlaczego taka rama- otóż rower głównie ma służyć żonie ale ja też chce na nim jeździć dlatego też wybur padł na unisex.

<link usunięty>

Obawiam się tylko tego napędu bosha bo szczerze mówiąc tylko ze sprzętem tej marki miałem w życiu problemy. Nawet lidlowy Parkside nie płatał mi figlów.
Jak to jest z napędem do roweru elektrycznego Bosha? Miał ktoś do czynienia z nim?
Bardzo prosze o pomoc ... z góry dziękuje.   ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2019, 15:02 olo »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Myślę, że to dobry wybur.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

a mogę prosić o jakieś konkrety :)
Miałeś do czynienia z tymi silniczkami?
« Ostatnia zmiana: 28 Lis 2019, 15:48 Popedałowany »

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
A szczególnie to słowo  ;)

https://sjp.pl/spam

Bardzo przyjemne to forum...nie ma co :icon_exclaim:
Szkoda, że nie macie nic merytorycznego do powiedzenia.

Mam nadzieje, że oprócz tych dwóch "forumowiczów" znajdzie sie ktoś pomocny ... temat kupna chciałbym załatwić do jutra. Będę z nadzieją czekał na wskazówki/rady.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Kto normalny "z ulicy" wstawia link ze słowami kluczowymi, żeby lepiej indeksował się w wyszukiwarce? Nie osmieszaj się.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
No, a czego się spodziewać po forum podróżniczym? Wśród tutejszych bywalców trudno spodziewać się wielu użytkowników rowerów elektrycznych.
Wracając do meritum, ja też nie mam roweru elektrycznego, ale gdybym miał takowy kupować to brałbym pod uwagę napęd Shimano lub Boscha. Głownie ze względu na ich popularność i ewentualną dostępność części zamiennych. Poza tymi dwoma firmami widziałem jeszcze czasem napęd Yamaha, a reszta to już raczej dziwne wynalazki.
Najbezpieczniej wybrać to co jest najbardziej popularne.

Nawet nie wiedziałem że shimano ma swoje silniki. To jest bardzo fajna podpowiedz - sprawdzę czy w podobnej cenie znajdę jakiś fajny rowerek z takim silnikiem.
Dziękuje qbab   ;)

globalbus ja pisze z domu nie z ulicy - może stąd się pojawiły te jak to nazwałeś słowa kluczowe  :lol:

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Z tego co wiem, a można takie informacje znaleźć na pewnym popularnym kanale YouTube, silniki Boscha najlepiej sprawują się po zdjęciu blokad na sterowniku

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Z tego co wiem, a można takie informacje znaleźć na pewnym popularnym kanale YouTube, silniki Boscha najlepiej sprawują się po zdjęciu blokad na sterowniku
tylko wtedy traci się zapewne gwarancję... ???

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja mam Bosh Performance od 3 lat. Przejechałem koło 5000km i jak na razie ze strony silnika nic się nie dzieje. Zero awarii, zero serwisu. Jest cichy. Czasem głupoty pokazuje sterownik, który zachowuje w pamięci chwilowy przebieg, mimo, że go kasuje i po uruchomieniu ponownie wyświetla starą wartość, lub jakąś wartość. Dotyczy to tylko licznika dziennego i dzieje się to czasami. Licznik "total" działa ok.
Ktoś na forum opisał kiedyś, że samodzielnie przeserwisował (rozebrał, wyczyścił, nasmarował) silnik Bosh Performance. Zatem pewnie nie jest to jakaś kosmiczna technologia i serwisować można nawet samodzielnie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Gdzieś czytałem, że Bosch uniemożliwia wymianę baterii na inną niż oryginalna (jakiegoś rodzaju zabezpieczenie w sterowniku). Jeśli to prawda, odpadłaby też możliwość wymiany pojedynczych uszkodzonych ogniw. Nie jestem fanem tego typu polityki.

Gdzieś czytałem, że Bosch uniemożliwia wymianę baterii na inną niż oryginalna (jakiegoś rodzaju zabezpieczenie w sterowniku). Jeśli to prawda, odpadłaby też możliwość wymiany pojedynczych uszkodzonych ogniw. Nie jestem fanem tego typu polityki.

Jeśli tak jak pisał qdab sa to najczęstsze silniki w rowerach elektrycznych części do nich powinny być łatwodostepne i tanie... Pytanie czy tak jest? Sedymen jakie masz z tym doświadczenie?

Ps. wychodzę z założenia że ze na ten sprzęt jest standardowa 2 letnia gwarancja a potem martw sie sam

Z ciekawości sprawdziłem jaki przebieg potrafi
przeżyć bateria. Tutaj ktoś pisze, że wymieniał po 25 tys. km. Wychodzi około 10 groszy za kilometr, nie jest źle.

https://www.reddit.com/r/ebikes/comments/ccpvl4/30000km_and_counting_on_my_haibike/?utm_source=amp&utm_medium=&utm_content=comments_view_all

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum