Autor Wątek: Wyszczuplanie zestawu  (Przeczytany 125594 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Odp: Wyszczuplanie zestawu
« 16 Gru 2019, 11:23 »
Tak, o ile jest w miarę płasko. W górach to już nieco inaczej wygląda.
Pchałem też po górkach i dało radę, choć oczywiście macie rację. Dlatego każdy powinien dopasować ekwipunek pod siebie, jeżdżone trasy. Na asfalcie da się przeżyć, w górach kilogramy dają w dupę  :) Co nie znaczy, że się nie da.
Sam, np. na początku zapakowałem chyba pół sakwy piciem. Bodajże 4 butelki + 2 bidony w koszykach. Razem pewnie z 5kg tego było  ;D Bałem się, że zabraknie picia tam, gdzie jechałem. Teraz planuję kupić filtr do wody i korzystać z dostępnych po drodze źródełek. I tym sposobem jakieś >3kg mam do przodu.
Może w najbliższym sezonie uda się wreszcie pojechać z biwakiem i planuję zapakować się do 2 sakw po 15L + ew. coś na bagażnik. Wstępnie wyliczona waga: rower po odchudzeniu ok. 13kg + bagaż ok. 11kg. I do tego moja waga gdzieś pod 90kg.
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2019, 11:34 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 16 Gru 2019, 11:35 »
W terenie najbardziej to przeszkadza plecak - zwłaszcza na podjeździe potrafi porządnie wymasować kręgosłup  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Gru 2019, 11:38 »
Teraz planuję kupić filtr do wody i korzystać z dostępnych po drodze źródełek.
Jak są źródełka to nie biorę filtra ;) Ale przetrenuj sobie, to zobaczysz, że korzystanie z niego jest upierdliwe.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna misiek

« 16 Gru 2019, 12:28 »
Jak są źródełka to nie biorę filtra ;) Ale przetrenuj sobie, to zobaczysz, że korzystanie z niego jest upierdliwe.
W sensie rzeki i inne źródła wody  :) Nie wiem ale pewnie nie bardziej od innych filtrów wody. Na pewno lżej od 2-3L wody w butelkach  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 16 Gru 2019, 12:34 »
Na pewno lżej od 2-3L wody w butelkach  :)

Niekoniecznie, gdyż musisz przefiltrować i zabrać ze sobą te 3L - no chyba, że jedziesz wzdłuż rzeki i oczyszczasz na bieżąco ;P

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Gru 2019, 12:48 »
W terenie najbardziej to przeszkadza plecak - zwłaszcza na podjeździe potrafi porządnie wymasować kręgosłup  :icon_twisted:

Właśnie w terenie używanie plecaka ma największy sens. Natomiast ważne jest, jaki to plecak. Nie może być za duży i ważne, by miał dobry system nośny. Taki, jak np. seria rowerowa plecaków Deuter.
« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2019, 13:13 maper »

« 16 Gru 2019, 13:16 »
Właśnie w terenie używanie plecaka ma największy sens. Natomiast ważne jest, jaki to plecak. Nie może być za duży i ważne, by miał dobry system nośny. Taki, jak np. seria rowerowa plecaków Deuter.

Jeszcze się nie spotkałem z pojemnym plecakiem rowerowym - dlatego jeżdżę ze zwykłym, trekkingowym plecakiem 45+7, który podczas spaceru jest akceptowalnie wygodny, to na rowerze ciągle wkurza. A podczas wiatru fajny żagiel stanowi - można robić niekontrolowane zakręty z nachyleniem 40°  :P

Offline Mężczyzna misiek

« 16 Gru 2019, 13:21 »
Niekoniecznie, gdyż musisz przefiltrować i zabrać ze sobą te 3L - no chyba, że jedziesz wzdłuż rzeki i oczyszczasz na bieżąco ;P
Czasem źródło wody pojawia się częściej niż sklep  :) Wtedy można nabrać do butelki, a filtrować w miarę potrzeb. I mam powiedzmy 0,5L w butelce + filtr, a nie 2-3L.
Oczywiście miałoby to sens tylko przy dostępie do źródeł co jakiś czas.   
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Gru 2019, 13:21 »
@Filtr - nie uciekniesz od wożenia, bo przefiltrowanie 3l wody to duże przedsięwzięcie czasowe. Aby nie wozić, to musisz biwakować nad tą wodą. W kontekście Twojej wcześniejszej opinii, o tym, ze minimalizm kosztuje, to idąc w dobry i WYDAJNY filtr to dopiero wkraczasz w strefę utopii cenowej, przy której wożenie 3l wody to pikuś. Do tego filtr nie jest wieczny. Powiedzmy dobry set bikepackingowy, który cholera wie dlaczego tyle kosztuje, przynajmniej w teorii jest wieczny. Filtr, nawet w teorii, wieczny nie jest.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna misiek

« 16 Gru 2019, 13:28 »
Hmm..., no to faktycznie trzeba przemyśleć to filtrowanie po tym, co tu piszecie  :( Sądziłem, że to dobre rozwiązanie oszczędzające miejsce w bagażu i jego wagę. Ale nie pomyślałem o czasie filtrowania. 
No i często właśnie na opiniach innych można się sporo nauczyć.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Gru 2019, 13:37 »

Jeszcze się nie spotkałem z pojemnym plecakiem rowerowym - dlatego jeżdżę ze zwykłym, trekkingowym plecakiem 45+7, który podczas spaceru jest akceptowalnie wygodny, to na rowerze ciągle wkurza. A podczas wiatru fajny żagiel stanowi - można robić niekontrolowane zakręty z nachyleniem 40°  :P

No to teraz rozumiem, skąd ta rozbieżność opinii. Dla mnie plecak rowerowy to 1/3 tej pojemności, o której piszesz. :P

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Gru 2019, 19:06 »
Więc porównywanie wagi bagażu nigdy nie będzie miarodajne. Moim zdaniem samemu trzeba dojść do minimum, które jest zadowalające.

Porównanie wagi jak najbardziej jest miarodajne, bo pozwala ocenić czy ktoś obiektywnie wozi dużo czy mało rzeczy. Natomiast nic nie powie o tym czy przy danej wadze będziemy mieli subiektywne poczucie komfortu, bo to mocno indywidualna sprawa.

Nie każdemu minimalizm sprzętowy przypasuje, to jest inna filozofia jazdy niż z sakwami. Priorytetem jest wygoda jazdy na rowerze, kosztem innych wygód

Akurat im cięższy teren to tym bardziej plecak pomaga. Na Carpatii to z połowa osób jechała z dużymi plecakami koło 25-30l. Tam gdzie trzeba dużo pchać, gdzie są ciężkie podjazdy, gdzie trzeba rower przenosić przez przeszkody - odchudzenie do minimum wagi roweru wiele wnosi.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Gru 2019, 19:34 »

Wprawdzie moje doświadczenie jest znikome ale z analizy wynika mi jedno: lekko=drogo. Sensowne torby bikepackingowe to całkiem spory wydatek, puchowy śpiwór kilka razy droższy od syntetyka, dmuchany lekki materac też tani nie jest, fajny tarp czy bivy to też kilka stówek.
Biorąc pod uwagę żywotność śpiwory puchowe nie są wcale specjalnie droższe od syntetyków.

Z wagą sprzętu łatwo zejść. Wystarczy kupować wprost od Chińczyka, zamiast brać dziadostwo z Decathlonu. Ewentualnie kupować używane rzeczy. Niedawno wyrwałem śpiwór puchowy za 12 zł (mam już cztery :d).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 16 Gru 2019, 20:10 »
Niedawno wyrwałem śpiwór puchowy za 12 zł (mam już cztery :d).

Hmm... Czy to jest puch kurzy czy z pterodaktyla? ;P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Gru 2019, 21:01 »
Nie wiem co to za puch i ile (pewnie minimum 600 g). Marka Bergans. Był tak tani, bo był sprzedawany w cenie pościeli ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum