Autor Wątek: Wyszczuplanie zestawu  (Przeczytany 109242 razy)

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
Odp: Wyszczuplanie zestawu
« 19 Gru 2019, 21:04 »
Natomiast teorie, że tłuszcz wiele nie waży to są deczko kontrowersyjne
No przecież każdy wie, że kilo tłuszczu waży mniej niż kilo mięśni.
Ja słyszałem, że kilo pierza waży mniej niż kilogram mięsa :D

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 30 Sty 2020, 12:13 »
Witajcie.

Zastanawiam się nad minimalistycznym zestawem noclegowym - na wypady takie 1 - max 2 noclegi - zakładam sprzyjające warunki - lato , weekendy bez deszczu itd..
Jako - że chciałbym podróżować bez sakw moim "góralem" - pomyślałem nad takim zestawem
- podsiodłówka + plecak rowerowy , razem wyjdzie realnie tego może z 35-40 litrów .

Czy to w ogóle ma sens ? Od razu uprzedzam - oprócz sztycy podsiodłowej do niczego innego
nie chciałbym w tym rowerze niczego doczepiać , mam drugi rower pod sakwy , więc prędzej tam się przepakuje niż tutaj będę więcej kombinował .

I teraz pytanie - czy ktoś tak wcześniej kombinował ?

I jeśli minimalizm - to zamiast namiotu bivy / płachta - co z duża materacem-matą itd ?

Z góry dzięki za sugestie ..

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Sty 2020, 13:18 »
I jeśli minimalizm - to zamiast namiotu bivy / płachta - co z duża materacem-matą itd ?

To już lepiej nic nie brać. Jak minimalizm, to minimalizm. Po co targać coś, co daje tylko namiastkę schronienia?

... jak się trafi syfna pogoda / syfne miejsce to płachta i tak nie daje sensownego schronienia. A jak się trafi dobra pogoda, to zawsze da się kimnąć w lesie bez niczego. Poza tym, są jeszcze różne "okazje" - a to jakaś wiata/szopa, a to jakiś paśnik, a to wieża z daszkiem, a to stóg siana, a to las z dobrym poszyciem, itp.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 30 Sty 2020, 13:47 »

jak minimalizm to minimalizm, przetestowane na wyprawie gdzie woziłem ze sobą wszystko (namioty, karimaty, śpiwory, ciuchy na zmianę - niczego nie użyłem)

potrzebne:
telefon komórkowy
gotówka
szczotka do zębów
ręcznik

2-3 godziny przed dojechaniem do celu wydzwaniasz noclegi które znajdziesz na mapach googla. Nawet w najbardziej nieturystycznym zakątku znajdziesz takie noclegi w promieniu 10 km od celu. Koszt do 100PLN lub taniej.
Ciuchy pierzesz na kwaterze, do rana wszystko schnie, do tego jesteś czysty i wypoczęty.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Sty 2020, 17:10 »
2-3 godziny przed dojechaniem do celu wydzwaniasz noclegi które znajdziesz na mapach googla. Nawet w najbardziej nieturystycznym zakątku znajdziesz takie noclegi w promieniu 10 km od celu. Koszt do 100PLN lub taniej.
Ciuchy pierzesz na kwaterze, do rana wszystko schnie, do tego jesteś czysty i wypoczęty.
Jeśli jak ktoś się pyta o sprzęt noclegowy - to nie po to, żeby nocować na kwaterze i płacić za to.

Stopień minimalizmu zależy od osobistych preferencji wygody i termiki. Nie warto się kierować opiniami innych, tylko swoimi własnymi. Jeden zaśnie bez problemu na gołej ziemi, drugi potrzebuje namiotu, maty i śpiwora. Dlatego nie ma sensu taki minimalizm, który nie pozwoli nam się wyspać. Trzeba po prostu posprawdzać co się dla nas sprawdzi i metodą prób i błędów dojść do optymalnego zestawu, dla nas minimalnego. Bo co nam po wiedzy, że ktoś w danym zestawie się wysypia, jak my nie będziemy w stanie?

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 30 Sty 2020, 22:43 »

Wiem, znam ten system - działa poza sezonem idealnie. Ale tak jak pisałem , chodzi mi o coś bardziej "survivalowego" - typu nocleg nad jeziorem , gdzieś w klimatycznym miejscu itd.
W tym typie wypraw - nie potrzeba mi takich wygód - a nawet odwrotnie , nie powinno ich być  ;)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 30 Sty 2020, 23:20 »
U mnie dużą część waloru wyjazdu stanowi biwak. Musi być w naprawdę odjazdowym miejscu, z widokiem lub z nastrojem.

Ale burżuj ;)
Mi wystarczy tylko odizolowane (od ludzkich spojrzeń) miejsce :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Sty 2020, 23:29 »
Ale burżuj ;)
Mi wystarczy tylko odizolowane (od ludzkich spojrzeń) miejsce :)

Mnie satysfakcjonuje dostęp do w miarę czystej wody, lepiej gdy płynie, aniżeli stoi, oraz drwa na opał - najwygodniej sosen/świerków ;P

« 30 Sty 2020, 23:40 »
To aż takie wielkie ognisko palisz, że musi być koniecznie woda płynąca, aby jej na wszelki wypadek nie zabrakło na ugaszenie?

Gasić? nieee...
Ja po prostu przechodzę na drugą stronę strumyka ;)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 31 Sty 2020, 00:28 »
drwa na opał - najwygodniej sosen/świerków

Najprzyjemniej się pali bukiem.

« 31 Sty 2020, 00:34 »
Najprzyjemniej się pali bukiem.

Rzadko w lesie bukowym idzie dorwać suche gałęzie... a w sosnowym, zwłaszcza młodym nawet i po deszczu da radę w poszyciu coś znaleźć ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 31 Sty 2020, 09:00 »
Płachta niby fajna, ale ja mam nie najlepsze doświadczenia przez cholerne komary. Niestety w Pl, latem są niemal wszędzie. Ilość tylko się zmienia. Kilka noclegów już straciłem, zatem jakoś umiarkowanie jestem przekonany do płachty biwakowej. Na takie założenia poszukaj lekkiej jedynki, jednopowłokowej, która w wejściu ma siateczkę. Wówczas otwierasz poły wejścia, siateczka cię chroni przed owadami a otwarcie redukuje możliwość skropliny.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 31 Sty 2020, 11:24 »
Witajcie.

Zastanawiam się nad minimalistycznym zestawem noclegowym - na wypady takie 1 - max 2 noclegi - zakładam sprzyjające warunki - lato , weekendy bez deszczu itd..
Jako - że chciałbym podróżować bez sakw moim "góralem" - pomyślałem nad takim zestawem
- podsiodłówka + plecak rowerowy , razem wyjdzie realnie tego może z 35-40 litrów .

Czy to w ogóle ma sens ? Od razu uprzedzam - oprócz sztycy podsiodłowej do niczego innego
nie chciałbym w tym rowerze niczego doczepiać , mam drugi rower pod sakwy , więc prędzej tam się przepakuje niż tutaj będę więcej kombinował .

I teraz pytanie - czy ktoś tak wcześniej kombinował ?

Z góry dzięki za sugestie ..

Mnie się zdarzyło takie "kombinowanie" na jeden nocleg czyli zabierałem ze sobą tylko to co na sobie oraz przeciwdeszczówkę, narzędzia i zestaw biwakowy (namiot+samopompa+śpiwór). Jazda obywała się nawet bez plecaka. Namiot i śpiwór upychałem w podsiodłówce, samopompę na podsiodówce. Brałem też ze sobą workoplecak, który przydawał się do przywiezienia na biwak dwóch piw i paczki ciastek na kolacje ;)
Nie wiem czy to minimalizm bo mój zestaw biwakowy to jednak nieco ponad 3 kg. Ale wolę się wyspać wygodnie i mieć przyjemność z jazdy w dniu następnym.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Frugo

• Gość
« 31 Sty 2020, 11:35 »
Płachta niby fajna, ale ja mam nie najlepsze doświadczenia przez cholerne komary. Niestety w Pl, latem są niemal wszędzie. Ilość tylko się zmienia. Kilka noclegów już straciłem, zatem jakoś umiarkowanie jestem przekonany do płachty biwakowej. Na takie założenia poszukaj lekkiej jedynki, jednopowłokowej, która w wejściu ma siateczkę. Wówczas otwierasz poły wejścia, siateczka cię chroni przed owadami a otwarcie redukuje możliwość skropliny.

mi się płachta biwakowa nie sprawdziła właśnie przez komary i deszcz. Mokry czy pocięty nie wyśpisz się. Wolę namiot malutki wziąć nawet jeśli w nim się nie da przebrać ale jestem wyspany po nocy. Przy dwóch osobach biorę tarpa UL i masz zadaszenie do przebierki lub posiedzenia przy ognisku. A na nocleg do namiotu.

Na dłuższe wyjazdy jednak normalny dwuosobowy namiot biorę ale wtedy kosztem wagi mam duży komfort nocowania

« 31 Sty 2020, 12:02 »
Na dłuższe wyjazdy jednak normalny dwuosobowy namiot biorę ale wtedy kosztem wagi mam duży komfort nocowania

Waga to tam mały pikuś... gdzie takiego słonia jak namiot upchnąć? Miejsca do przytraczania na rowerze brakuje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum