Autor Wątek: 2020 Intro  (Przeczytany 14284 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: 2020 Intro
« 11 Gru 2019, 13:42 »
... Rozumiem zamiary orga i chęć sprawdzenia jak to będzie wyglądać w takiej formule, start wspólny monitoring itp. tylko dlaczego tak późny start? Dziewiąta to tracimy strasznie dużo dnia, nie dałoby rady tak powiedzmy 6?

Im wcześniejszy start, tym wcześniej zawodnicy muszą na nim się pojawić po odbiór pakietów/gps-ów, podpisywanie list etc. Poza tym jak znam życie, sporo osób zatrzyma się w Krakowie, więc dojedzie na kołach do Wieliczki, czy będzie chciało zrobić rozgrzewkę ... na 2-gim km trasy masz ściankę 10-13% przez 1 km, więc warto o tym pomyśleć. No i 9-ta rano, to w sam raz by niektórzy wysiedli z kuszetek i dotarli na start punktualnie, nie biorąc urlopów, czy urywając się z pracy w czwartek ... i na miły Bóg, to znów nie tak późny start!!! :-)

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 11 Gru 2019, 14:07 »
Krzysiek, akurat w lecie to już dość późny start. Od razu jedziesz w zasadzie na rozgrzanej patelni. Na segmencie Wielickim będziemy wtedy praktycznie od początku jechać w upale, co też ma duże znaczenie. Bo im dalej się na południe pojedzie, tym mniej się będzie odczuwać tą temperaturę, także co innego być w Gdowie np o 10 a co innego o 8. Zresztą, nie bez powodu większość ludzi choćby w ubiegłorocznej edycji startowało skoro świt. Mniej myślenia o wyścigu tylko prosto z łóżka na rower.
A co do tego wcześniejszego pojawienia się na starcie. Jakoś innym nie przeszkadza na innych ultra pojawiać się np już przed 7 na starcie po GPS i pakiet startowy. Zresztą, na Podróżniku, gdzie jest znacznie więcej osób, też pakiety są wydawane przed 8, a start na dystansie 500km jest max 8:50.
Ogólnie myślę, że będzie więcej osób optować za wcześniejszą godziną startu.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Gru 2019, 14:10 »
Mi ta 9 pasuje. Przy starcie o 6 to by trzeba wstać min. o 4, a w przypadku noclegu w Krakowie to koło 3, czyli innymi słowy nocka w plecy. A możliwość wyspania się przed imprezą, gdzie te 40-50h trzeba jechać IMO jest warta trochę późniejszej godziny startu. To jest lipiec, dzień jeszcze długi, więc tragedii nie ma.

A kwestia upału - to i tak bez wiekszego znaczenia. Żeby dotrzeć do mety to i tak piątek i sobotę trzeba będzie jechać w najbardziej nasłonecznionych godzinach, niezależnie czy się ruszy o 6 czy o 10. Ma to pewne znaczenie jedynie dla najwolniejszych osób, które załapią się w niedzielę na upał.
« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2019, 14:23 Wilk »

« 11 Gru 2019, 14:24 »
Nie mówię tutaj o starcie o 6, ale choćby max 7.30. Co do dojazdu z Krakowa, to jest bardzo szybki dojazd kolejką aglomeracyjną, chyba max pół godziny i jesteś w Wieliczce przy Kopalni.
Co do upału to jak kto woli, ale dla mnie jest znacznie lepiej jest wyjechać w lecie nawet o 5, max 7, i w trakcie największej patelni pokonywać górki w leśnym terenie, niż dopiero się do nich przebijać przez wioski.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Gru 2019, 14:34 »
Nie mówię tutaj o starcie o 6, ale choćby max 7.30. Co do dojazdu z Krakowa, to jest bardzo szybki dojazd kolejką aglomeracyjną, chyba max pół godziny i jesteś w Wieliczce przy Kopalni.
Co do upału to jak kto woli, ale dla mnie jest znacznie lepiej jest wyjechać w lecie nawet o 5, max 7, i w trakcie największej patelni pokonywać górki w leśnym terenie, niż dopiero się do nich przebijać przez wioski.

To akurat jest rachuba nie do obliczenia, na której części trasy będą zalesione tereny. Przykładowo na Podhalu na szosach lasów jest bardzo niewiele. Dla mnie zdecydowanie większym priorytetem jest możliwość dobrego wyspania się przed startem. Wyspanie się na takiej trasie bardzo procentuje, natomiast upał jedynie może być, ale wcale nie musi.

Poza tym weź pod uwagę, że wiele osób będzie na imprezę dojeżdżać w czwartek po pracy i w Krakowie będzie w późnych godzinach nocnych, dla nich każda godzina snu więcej będzie bardzo pożądana.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 11 Gru 2019, 17:08 »
Podzielam racje Michała i nie planuję zamiany godziny startu. Dodam że baza maratonu to lokal,  co do którego uzyskamy pełny dostęp nie wcześniej niż 6 rano, co już narzuca pewne rozwiązania. Przy okazji cieszy mnie optymizm Łukasza względem pogody

« 11 Gru 2019, 19:09 »
Ok, głos starszyzny, więc trzeba się podporządkować :) Wiesz Krzyśku, dwie ostatnie edycje to była pełna lampa, chociaż w tym roku była taka dość optymalna, dlatego mam nadzieję że w przyszłym roku będzie podobnie :)
Tak wgl, planujesz tradycyjne afterparty w niedzielę?

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 12 Gru 2019, 01:40 »
Tak wgl, planujesz tradycyjne afterparty w niedzielę?

Baza maratonu, w związku z limitem czasu wynoszącym 55 godzin, oficjalnie zamknie się o 16:00 w niedzielę 26 lipca. Medale będą wręczane na bieżąco na linii mety. Afterparty odbędzie się raczej w Wieliczce i raczej na miejscu bazy, głównie przez wzgląd na osoby, które mogą być jeszcze w trasie, a zostawiały np. bagaż na mecie.

« 14 Gru 2019, 18:00 »
Pytanie skierowane do Krzyśka.
Napisałeś, że start i meta będą podane przy okazji zapisów. Szukałem tam w wątkach, ale nic nie ma odnośnie tego. Zatem pytanie, jakie są punkty startu i mety?

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 14 Gru 2019, 22:26 »
Na chwilę obecną Start i Meta to miejsce początku obowiązkowego-startowego segmentu, czyli plac pod klubem ReAkcja, w którym znajdować się będzie baza imprezy. Meta nie ulegnie już zmianie, ale punkt startu możliwe że tak, o czym będę pisał w komunikatach technicznych.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 16 Kwi 2020, 06:17 »
A miałem trasę -żyletę  :icon_exclaim: :icon_exclaim: Kasować gpx-y ???

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 16 Kwi 2020, 09:30 »
A miałem trasę -żyletę  :icon_exclaim: :icon_exclaim: Kasować gpx-y ???

Grzegorz, śladów nie kasuj, bo wykorzystasz je za rok. Co prawda nosiłem się z zamiarem opublikowania kilku gotowych śladów i rozegrania Hulaki w formule "brevetowej" (każdy jedzie w dowolnym terminie), ale doszedłem do wniosku, że to podejście jest nie fair względem osób, które dopieściły swoje ślady poświęcając na to sporo czasu. Decyzja o odwołaniu Hulaki łatwa nie była, ale w obecnej sytuacji lepszego rozwiązania nie udało się znaleźć. Motywy organizacyjne opisał Olo w innym wątku.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 16 Kwi 2020, 10:05 »
Szkoda Hulaki w obecnej sytuacji. Mimo, że nie planowałem w tym roku  to teraz 100 razy chętniej pojechałbym KH niż zmieniony MP, którego każdy kilometr trasy mam po kilka razy przejechany.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 16 Kwi 2020, 10:34 »
Formuła brevetowa byłaby bardzo OK , przy małych zmianach regulaminowych (myslę o trasie wyłącznie w granicach RP i innych koniecznych drobnych) po wysłaniu sladu do Twojej weryfikacji i nieujawnianiu go publicznie jest do wykonania . Dać termin powiedzmy od 1-go czerwca do końca września i hula w Karpaty. Pewną niedogodnością jest w tym stanie niemożliwość startu przez weryfikatora , ale to chyba Krzychu byś przebolał ... zawsze możesz poza klasyfikacją ...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Kwi 2020, 13:49 »
Ale to już by było takie lizanie lodów przez szybkę.
To trochę jak z RTP, można było to zmieniać na trasę tylko po Polsce, można było zmieniać regulaminy - ale kosztem jakości imprezy. Tym bardziej, że Podróżnik zajął termin Hulaki.

Szkoda Hulaki w obecnej sytuacji. Mimo, że nie planowałem w tym roku  to teraz 100 razy chętniej pojechałbym KH niż zmieniony MP, którego każdy kilometr trasy mam po kilka razy przejechany.
Ja też mam podobnie, tę nową trasę Podróżnika to już w większości mam bardzo mocno objechaną, najciekawsze podjazdy po wiele razy zaliczane. To jest trasa niezła, ale już dla wielu ludzi dobrze znana, bo wiele razy różne maratony tam przechodziły, w samym zeszłym roku aż 3 razy na ultra Krowiarki zaliczałem. A w Bieszczadach była trasa właśnie bardzo oryginalna, mało znanymi drogami - tego najbardziej szkoda.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum