Autor Wątek: Dzielna policja we Wrocławiu  (Przeczytany 7778 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Dzielna policja we Wrocławiu
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 16:31 Wilk »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 8 Maj 2010, 12:17 »
Dla mnie to w ogóle groteska, że za takie coś tak wysoki mandat :roll: Ale nie od dziś wiadomo, że prościej zgarnąć spokojnego rowerzystę niż bandziora terroryzującego dzielnicę.

Swoją drogą opinię o policji na dworcu mam już wyrobioną - kolega rok temu do mnie przyjechał, pociąg opóźniony o 4 godziny, wyszliśmy na główny hol, który ma wysoki dach i masę sklepów i kolega myślał, że już jesteśmy na zewnątrz. Zapalił fajkę. Od razu przyleciał policjant i go zgarnął, reagował co najmniej tak, jakby chodziło o napaść na staruszkę. A to był tylko ledwo odpalony papieros...

Na szczęście kolega ma gadane i po 20 minutach na posterunku ("nie wykłócać się, bo jeszcze was za coś wsadzę") wyszedł z pouczeniem, nie mandatem

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 8 Maj 2010, 13:10 »
A to nie jest oczywiste że nie można jeździć rowerem po dworcach, peronach i tunelach?
Chociaż, ze mnie też mądrala... mnie SOK zgarnął, jak kręciłem kółeczka na pustym peronie (i to jeszcze pod kamerą  :? ) w oczekiwaniu na pociąg kolegi. Ale uparłem się że nie mam dokumentów (oczywiście były w kieszeni), nawet gdy powiedzieli że mam z nimi iść na komisariat (to by było śmieszne gdyby 'nagle' się odnalazły). Powiedziałem ze nie zauważyłem zakazu, że nie wiedziałem o tym i skończyło się na pouczeniu.
Jak to możliwe że policjant nie chciał podać swojego nazwiska?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Maj 2010, 15:11 »
zajechali Ci drogę ? Nie myślałeś żeby zwiewać?  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline filip

• Miasto: Wroclaw/Poznań
  • Na forum od: 08.05.2008
« 8 Maj 2010, 15:21 »
Dzielna policja, rzeczywiście.  Mnie policjant tylko ostrzegł przed grasującymi SOKistami w owym tunelu.
Kilka dni później wracając po pracy do domu grzecznie zsiadłem z roweru dokładnie przed wejściem do tunelu, przed zakazem. Gdzieś pod koniec tunelu wyskoczył taki SOK zza winkla i chciał mnie wylegitymować wmawiając mi, iż zsiadłem z roweru dopiero w połowie przejścia  :shock: . Jako, że nie darzę tych panów wielkim szacunkiem zaś racja była po mojej stronie po kilku minutach słownych przepychanek poszedłem swoją drogą.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 8 Maj 2010, 15:35 »
Nazwałbym rzecz po imieniu, ale mógłbym się narazić na odpowiedzialność karną. Często jeździłem tym tunelem.

O ile nie jechałeś 30km/h przez tunel wśród ludzi, to powinno wystarczyć pouczenie. Niestety jak widać policja pełni rolę fiskalną, a nie prewencyjną. Wszakże nie od dziś wiadomo, że najważniejsze są tam statystyki ("Naprawdę chcę pan to zgłaszać"), a nie człowiek.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 8 Maj 2010, 16:12 »
Cytat: "Calkiem fajny"
Oddziały specjalne do walki z obywatelem

Bardzo mi się spodobała nazwa ;)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 10 Cze 2010, 15:07 »
teraz zauważyłem ten wątek,

Michał jak rozumiem, tam ci jakiś milicjant mentalny komentował fotki,ale co się stało z jego odpowiedziami?

Offline Mężczyzna Robert

« 10 Cze 2010, 17:56 »
Cytat: "Michał Wolff"
Opieprzy Pana Posterunkowego żona - ciekawe ilu ludzi za to dostanie po dwie stówki za jakieś komiczne przewinienie?

darowałbyś sobie takie komentarze, złamałeś przepis, nie masz nic na obronę i walisz poniżej pasa

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 10 Cze 2010, 18:31 »
również policji (drogówki, interwencji itp...) nie darze zbytnim szacunkiem.... albo się zbytnio czepiają, albo nie robią nic....
na Twoim miejscu Michale po prostu bym im uciekał  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Cze 2010, 18:34 »
Rozumiem twoje rozgoryczenie, ale akurat problem błędu na tym mandacie wygląda mi na odreagowywanie z twojej strony.
Szczerze powiedziawszy to nie rozumiem twojego postepowania w tej kwestii.
Rozumiem postawę typu "a pies ich trącał, zapłacę stówę i mam to gdzieś", ale skoro pisałeś skargi itd to znaczy że nie machnąłeś ręką.
W takim razie, skoro tyle rzeczy było nie w porządku to dlaczego przyjąłeś ten mandat?
Nie  wyglądasz mi na wioskowego głupka, więc na pewno wiesz, że przyjmując mandat uznałeś jego słuszność, czyli inaczej mówiąc zreazygnowałeś z odwołania od decyzji policjanta.
Zgodziłeś się, a teraz żałujesz?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 10 Cze 2010, 19:22 »
Piktogram ze znakiem zakazu wjazdu rowerem jest chyba powszechnie rozumiany. Czy to był teren kolejowy, czy zwykły chodnik, to i tak nie mogłeś jechać. Co do całej reszty, to masz rację - powinno wystarczyć upomnienie.

Niestety policja zamiast funkcji prewencyjnej często sprawuje funkcję fiskalną. Polecam komentarze Słynnego Turysty Rowerowego pod zdjęciem:
http://picasaweb.google.pl/wilku150/DzielnaPolicja#5468821298161633634
"zadufany singiel" itp. On chyba naprawdę Cię nie lubi :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 10 Cze 2010, 19:29 »
Cytat: "vagabond"
Opieprzy Pana Posterunkowego żona - ciekawe ilu ludzi za to dostanie po dwie stówki za jakieś komiczne przewinienie?

darowałbyś sobie takie komentarze, złamałeś przepis, nie masz nic na obronę i walisz poniżej pasa

Oczywiście, ze ma wiele na swoją obronę. I wszystkie argumenty przytoczył tutaj albo w komentarzach do zdjęć. Przeczytałeś?

Tak się składa, że byłem na tamtym dworcu dokładnie tydzień temu. I również nie zauważyłem tego psudo-zakazu (o ile nadal tam wisi) i przejechałem przez tunel (tempem pieszego). Na szczęście nie było w pobliżu Dzielnej Wrocławskiej Policji, bo zapewne też dostałbym "sto złoty" mandatu :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Robert

« 10 Cze 2010, 20:51 »
A przeczytałeś argumenty, których użyłem na swoją obronę - czy tak sobie tylko gadasz,

czytałem wątek, podpisów na Picassie nie. Sam przyznałeś że sprawa jest nie do obrony
Do mnie się przyczepiła straż graniczna, za nocowanie na wydmie/plaży. Tablicy z regulaminem przy wejściu na plaże nie było, ale powiedziano mi że nieznajomość prawa nie zwalnia j jego przestrzegania.
Nie twierdze że, dopuściłeś się karygodnego czynu i że mandat Ci się należał, ale policjanta nic nie zobowiązuje do łaskawości,

żeby się dla zasady któryś raz do Michała Wolffa przychrzanić?

chyba jesteś wyczulony na swoim punkcie :lol:

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Cze 2010, 21:29 »
Cytat: "Borafu"
W takim razie, skoro tyle rzeczy było nie w porządku to dlaczego przyjąłeś ten mandat?
Nie  wyglądasz mi na wioskowego głupka, więc na pewno wiesz, że przyjmując mandat uznałeś jego słuszność, czyli inaczej mówiąc zreazygnowałeś z odwołania od decyzji policjanta.
Zgodziłeś się, a teraz żałujesz?

A może tak raczyłbyś przeczytać całą dyskusję i moje komentarze pod zdjęciami, zanim się wtrącisz ni z gruszki ni z pietruszki, dając mi takie złote rady?

Bardzo przepraszam za to że Cię (jak mi się wydaje) uraziłem. Już nie będę.

Gdybyś jednak zgodził się poświęcić mi jeszcze chwilę i wskazał w którym miejscu dawałem Ci jakiekolwiek (niekoniecznie złote) rady to byłbym wdzięczny.

Z góry dziękuję i życzę lepszego humoru.  
Z mojej strony EOD.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum