Autor Wątek: Specialized Roubaix Comp 2018  (Przeczytany 11581 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Specialized Roubaix Comp 2018
« 13 Gru 2019, 12:46 »
A konsultowałeś to ze specem? Bo ja miałem takie uchwyty w rowerach z alu i tam jest całkiem mocny moment sciskający a podobno carbon słabo to znosi...

Frugo

• Gość
« 13 Gru 2019, 13:00 »
Konsultowałem.
Pomijam, że tam nie ma momentu ściskającego.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 13 Gru 2019, 13:12 »
No, chyba jakaś siła jest, bo inaczej zacisk by się nie zacisnął? Temat też interesuje mnie w kontekście ew. przewożenia roweru z ramą karbonową w klasycznym uchwycie za ramę na dachu samochodu. Z jednej strony rama jest tam ściskana, z drugiej strony, ten filmik pokazuje, że nie taki karbon kruchy, jak się go przedstawia.
Więc w sumie, nie wiem, jak to jest?

Frugo

• Gość
« 13 Gru 2019, 13:21 »
Siła ścinająca jak najbardziej jest, momentu nie ma, bo nie ma takiego pojęcia.
Wg obliczeń i informacji producenta dopuszczalna nośność Diverga carbonowego to 135kg.
Producent nie wypowiada się na temat mocnowania w ten sposób fotelików.
Wg obliczeń jakie zrobiliśmy na Politechnice w Krakowie rower powinien wytrzymać. I jak widać wytrzymał. Maluch na ten moment już ma swój rowerek więc zdjęcie traktować należy jako historię.

Carbon z tego co liczyliśmy i co jest robione na poilbudzie dość dobrze znosi przeciążenia. Na pewno nie lubi uderzeń. Obecne konstrukcje są dużo bardziej wytrzymalsze lub porównywalne niż klasyczne aluminiowe. Ale niestety nie da się wszystkiego przebadać (tudzież zniszczyć na ich potrzeby) a by się chciało ;-)

Frugo

• Gość
« 13 Gru 2019, 13:26 »
część uchwytów np thule ma taką wstawkę specjalną na ramy carbonowe, która pracuje i mimo ściśnięcia roweru nie jest to na sztywno. zrobię zdjęcie swojego uchwytu to ci wyślę na prv

Mariobiker

• Gość
« 13 Gru 2019, 21:38 »
A konsultowałeś to ze specem? Bo ja miałem takie uchwyty w rowerach z alu i tam jest całkiem mocny moment sciskający a podobno carbon słabo to znosi...

Chyba bym nie zaryzykował takiego uchwytu w karbonowej ramie. Podejrzewam że przy jakimkolwiek pęknięciu Spec by się wypiął prostym argumentem - to nie jest rower do jeżdżenia z fotelikiem.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 13 Gru 2019, 22:46 »
Gdybym miał carbonowy rower, to chyba jednak wolałbym zrezygnować z dziecka. Nie ma co ryzykować zdrowia ramy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Mariobiker

• Gość
« 13 Gru 2019, 23:14 »
Gdybym miał carbonowy rower, to chyba jednak wolałbym zrezygnować z dziecka.
Chyba z wożenia nim dziecka  ;)

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 14 Gru 2019, 10:05 »
..Podejrzewam że przy jakimkolwiek pęknięciu Spec by się wypiął prostym argumentem - to nie jest rower do jeżdżenia z fotelikiem.

Z moich ostatnich doświadczeń że Specem (pęknięta rama w Sequoi) muszę powiedzieć, że serwis gwarancyjny jest na najwyższym poziomie- zero problemów z wymianą ramy na nową (pomimo tego, że ramę trzeba było ściągać że Stanów- przestali produkować ten model), czyli tak jak piszą ludzie na zagranicznych forach - płacisz więcej ale w przypadku awarii stoją frontem do klienta...co do ramy karbonowej to rzeczywiście trzeba byłoby sprawdzić, co mówi producent o tego typu mocowaniach...sam pare lat temu mialem karbonowego Diverga (już że sztywnym osiami) i wtedy Spec mnie  informował, że instalacja jakichkolwiek adapterów mocowanych do/na tylną ośkę powoduje natychmiastową utratę gwarancji - tłumaczyli to niewłaściwym rozkładem sił w tylnym trójkącie, chłopcy z Centrali Speca również sugerowali abym nie montować tylnego bagażnika-
 było to o tyle dziwne, że mój model miał fabryczne otwory montażowe w ramie do bagażnika...finalnie bagażnika nie zainstalowałem

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 14 Gru 2019, 12:08 »
część uchwytów np thule ma taką wstawkę specjalną na ramy carbonowe, która pracuje i mimo ściśnięcia roweru nie jest to na sztywno. zrobię zdjęcie swojego uchwytu to ci wyślę na prv

Przypuszczam, że chodzi o to. Niestety, moje bagażniki to jakaś stara, podstawowa wersja Thule, w którym ramę ściska się uchwytem zaciskanym mimośrodowym wichajstrem. Wg informacji na stronie, to ten protektor się nie nadaje do tego typu uchwytów, ale może ktoś przetestował?

Frugo

• Gość
« 14 Gru 2019, 13:40 »
nie nie takie, cyknę fotkę wieczorem. to taka harmonijka trochę w szczękach.  ale działanie takie samo. te co mam są grubsze i dedykowane do tego uchwytu. Ale świetnie działają. Jeszcze żadnej ramy nie uszkodziłem.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Gru 2019, 18:12 »
Gdybym /.../

Lajk.

Ten Rubę '2o jest fajny.
(No ale ta dzidzia ...)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 14 Gru 2019, 21:56 »
Ten z fotelikiem to nie Roubaix'20. Raczej jakiś Diverge...

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Gru 2019, 22:21 »

Tak, wiem. Na myśli miałem Roubaix '2o, jaki długo oglądałem w sklepie.
'18 -> '2o ogromny skok (przynajmniej wizualnie - nie jeździłem).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Gru 2019, 22:40 »
Tak, wiem. Na myśli miałem Roubaix '2o, jaki długo oglądałem w sklepie.
'18 -> '2o ogromny skok (przynajmniej wizualnie - nie jeździłem).
W cenie też ten skok widać  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum