Autor Wątek: Rower na wyprawę w Andy  (Przeczytany 4413 razy)

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
Rower na wyprawę w Andy
« 19 Gru 2019, 19:34 »
W głowie mam plan na wyprawę przez Amerykę Pd. od Kolumbii po Patagonię głównie bezdrożami, zdecydowałem, że dostosowywanie mojego przełaja do takiej wyprawy nie ma sensu i szukam czegoś konkretnie wyprawowego w trudny teren, chcę iść zdecydowanie w stronę bikepackingu, może jakieś małe sakwy z tyłu do kompletu.
Biorę pod uwagę zasadniczo dwie opcje:
  • Kona Sutra - mieści spokojnie 29x2.25 lub 27.5x2.6, baranka się nie boję bo od 5 lat tylko przełajami jeździłem, na potencjalny minus barendy - nigdy nie korzystałem, nie wiem jak przy szerokiej rozgiętej kierownicy typu Ritchey VentureMax by się sprawdziły
  • Sztywny MTB na kołach 29 lub 27,5+ - biorę pod uwagę zakup ramy Genesis Longitude lub ściągnięcie z Anglii Brother Big Bro - szersza prosta kierownica typu Moloko czy Jones powinna też dać różne chwyty i więcej pewności w terenie. Nie wiem co sądzić o różnicach w geometrii -Brother ma kąty 70.5/73 i BB drop 60, a Genesis 68/71 i BB drop 70 - co się lepiej sprawdzi w jeździe z bagażami w terenie?
Co myślicie o tych rowerach, ewentualnie czy macie inne propozycje?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Rower na wyprawę w Andy
« 19 Gru 2019, 19:47 »
jak ma być bezdrożami, to tam amortyzator jest naprawdę przydatną zabawką. Szkoda się męczyć na sztywniaku

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Gru 2019, 19:49 »
Ho, ho, ho, burżujska  wyprawa się szykuje  :icon_twisted:
Przez ostatni rok całą Amerykę Łacińską bezdrożami przebył ten gościu: https://www.instagram.com/p/B4Cy5QOlOeo/ - dostał do tego celu Kogę, ale co istotniejsze i co najbardziej chwalił - napęd paskowy.
W Amazonii może być ciężko o myjnię 24h, jak i o serwis rowerowy.

BTW. Z Big Bro zbudowałem swoją 'wyprawówkę', ale jak raczej asfaltowy jestem i na 42c jeżdżę - na Genesisie będziesz miał chyba wygodniej w terenie (bardziej sportowo) ;P
« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2019, 19:54 qbotcenko »

Offline Mężczyzna Prz

« 19 Gru 2019, 19:54 »
Wyprawa to dalszy plan, najpierw Kaukaz myślę, ale warto dalekosiężnie planować jak już mam wydać kupę kasy na rower :)

O, nie spotkałem się jeszcze z użytkownikiem tej ramy w PL :)
Jakie wrażenia, jeździłeś z obciążeniem? Wysoki suport nie przeszkadza?

jak ma być bezdrożami, to tam amortyzator jest naprawdę przydatną zabawką. Szkoda się męczyć na sztywniaku
Jeżdżę przełajówką od 5 lat i zdecydowanie wolę sztywniaka w podróż, lepiej "nadrobić" komfort szerokimi oponami i dlatego poważnie rozważam koła 27,5+.

« 19 Gru 2019, 19:57 »
O, nie spotkałem się jeszcze z użytkownikiem tej ramy w PL :)
Jakie wrażenia, jeździłeś z obciążeniem? Wysoki suport nie przeszkadza?

Z tego forum jeszcze Roch ją katuje ;P
Obciążenie ok 16-25kg, wysoki support to chyba podstawa by nie walić pedłami po korzeniach co minutę, tylko co pięć  :P
Lakier bardzo słaby, po roku mam kilkanaście przetarć od toreb, parę śladów rdzy. Niepiękne wykończenia spawów.

Globalus ma exp'a lvl 999, więc on w razie czego naprawi amortyzator za pomocą źdźbła trawy pampasowej i przydrożnego kamienia - ja stawiam na sztywniaki i minimalną szansę usterki  ;)

Na OLX'ie wisi od dłuuugiego czasu rama Longitude, i mnie kusi, choć to bez sensu mieć dwa prawie identyczne rowery...
« Ostatnia zmiana: 19 Gru 2019, 20:03 qbotcenko »

Offline Mężczyzna Prz

« 19 Gru 2019, 20:02 »
Jeszcze zastanawia mnie kwestia osi, Sutra i Big Bro mają szytwne, a Genesis QR - czy warto o tym myśleć na wypadek awarii (łatwiej dostać koło pod QR, chociaż pewnie i tak byłoby trochę zachodu jakby już koło rozwalić w trasie)?

« 19 Gru 2019, 20:04 »
Jeszcze zastanawia mnie kwestia osi, Sutra i Big Bro mają szytwne, a Genesis QR - czy warto o tym myśleć na wypadek awarii (łatwiej dostać koło pod QR, chociaż pewnie i tak byłoby trochę zachodu jakby już koło rozwalić w trasie)?

Heh, w 2018 ośka była jedynie opcjonalna, z czego się cieszę, bo mogłem kupić taniej koła... ale nie mam doświadczeń z rurką, więc się wypowiedzieć nie mogę, czy to trwałe i się psuje.

• blog podróżniczy
« 19 Gru 2019, 22:49 »
komfort szerokimi oponami i dlatego poważnie rozważam koła 27,5+.
W razie awarii życzę powodzenia. I nie mówię tego z przekąsem, tylko z doświadczenia :)
Nawet w "zachodnim Chile" też nie ma szału z wyborem części.
A jak się rozwala koło w trasie, to wiem dobrze. Piastę tylną pod QR kupiłem bez większego problemu.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 20 Gru 2019, 00:23 »
Polecam bloga i filmy na YT tego pana; supr zdjęcia i mało uczęszczane trasy:

http://www.bikewanderer.com/about

(Co jakiś czas ma problemy ze swoim nowoczesnym sprzętem i na miejscu nie może go naprawić)

Offline Mężczyzna Prz

« 23 Gru 2019, 14:04 »
No też biorę równie dobrze pod uwagę koła 29x2.4, bo takie do Brothera czy Genesisa wejdą bez problemu, a pewnie łatwiej w razie problemów. Czy nawet rozwalając koło 27.5+ można w jego miejsce włożyć dowolne 29. W 26 cali na pewno nie chcę iść, zresztą mały jest wybór fajnych ram pod ten rozmiar poza Trollem.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 24 Gru 2019, 17:36 »
moj w andach wyglądał tak ..

a teraz pojechał bym takim ..

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Gru 2019, 21:30 »
Ale na goleniach dodał byś koszyki na bidony? Bo jak na obrazku to wody nie ma gdzie przewozić. Czy nastąpiła też redukcja objętościowa i wagowa bagażu?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 24 Gru 2019, 22:14 »
kiepskie foto to i nie widać że na kierownicy w pakmanie można przewieżć 2/3 l
dodatkowo feedbag tez coś tam wejdzie :P
koszyki owszem ale ostatnio zacząłem używać voilestraps z powodzeniem ,także koszyki nie potrzebne

tak , to prawda ..daje radę się w to spakować , niczego mi nie brakuje , nie wożę rzeczy, bez których można się obejść...

pewnie są też minusy ale ich nie zauważam ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Gru 2019, 22:21 »
w pakmanie można przewieżć 2/3 l
Mam pakmana. Woziłeś w tych siateczkach 2x1.5l H2O?
żywać voilestraps z powodzeniem
? co to za wynalazek?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• blog podróżniczy
« 24 Gru 2019, 22:22 »
na Altiplano schodziło mi przeciętnie 3L wody na dzień. Są trasy, gdzie na około 3 dni można nie znaleźć nic, z czego chciałbyś się napić, nawet z filtrem (słona woda/z metalami ciężkimi/z siarą)
Matematykę zostawiam wam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum