Autor Wątek: Zakup roweru szosowego  (Przeczytany 1337 razy)

Offline Mężczyzna Melon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.02.2019
Zakup roweru szosowego
« 20 Gru 2019, 10:16 »
Przymierzam się do zakupu roweru szosowego, z myślą o m. in. MPP i innych takich. Nie gravela, nie turystyka ale szosy o charakterystyce prawie sportowej. Lokalny sprzedawca nakręcił mnie na fakt nadchodzenia ery hamulców tarczowych i bliskiej supremacji tego standardu, co determinuje rzekomą nieopłacalność zakupu nowego roweru z hamulcami szczękowymi. I tak został mi zaproponowany model Scott Speedster 10 Disc.
Mam jednak w stosunku do niego kilka wątpliwości. Po pierwsze źle kojarzy mi się marka Syncros, której to obręcze ma ten rower, ponieważ kilka lat temu miałem od nich multi tool który bardzo szybko się rozsypał i ta marka po prostu zaprezentowała mi się od złej strony :D Druga wątpliwość wiąże się z czymś nowym i nieznanym czyli z hamulcami. Nie wiem jakiej klasy jakościowej jest ten model hamulców Shimano po prostu zupełnie nie orientuję się w tarczówkach...
Co sądzicie o tym rowerze,  czy jest wart swojej ceny?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Odp: Zakup roweru szosowego
« 20 Gru 2019, 10:40 »
Ja bym tyle nie zapłacił... Może z 4.5k za nówkę, to jeszcze  :icon_neutral:
Bo za sześć koła to bym kupił jakąś ponadczasową, elegancką stalówkę - np. https://www.ribblecycles.co.uk/ribble-endurance-725-disc/

W swoim speedsterze 30 używanym w charakterze gravela też mam wszystko ponazywane 'syncros', lecz jedyne co jest porządnej jakości to owijka ;P Generalnie komponenty na poziomie budżetowym - podobnej jakości jak germański Serious, którego miałem poprzednio, równocześnie nieco gorzej niż Fuji - te wydają się być jakby lepiej wykończone.

A do czego Panie ten rower będzie, przecież speedstery to klasa endurance, takie turystyki prawie? Więc gdzie tu sportowe zacięcie? Chyba, że na tych maratonach się leniwie przebiera nogami w wygodnej pozycji - nie wiem, nie startuję :P
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2019, 11:11 qbotcenko »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Gru 2019, 13:58 »
W tarcze przy zakupie nowego roweru na pewno warto wejść, tym bardziej pod ultra ma to zalety. I rzeczywiście to jest standard, który niedługo będzie dominować.

Napęd i hamulce ma ten rower przyzwoite, to poziom grupy 105, więc nie żaden badziew. Tyle z grubsza kosztuje nowy rower podobnej klasy markowego producenta, komponenty ma jak i inne tej klasy.

Geometria jest typu endurance, czyli wygodnego typu. Są bardziej sportowe rowery, ale na ultra taka geometria to niezłe rozwiązanie, mnóstwo osób na takich wyścigach ma zbliżonej geometrii rowery, ale to oczywiście indywidualna sprawa.

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 20 Gru 2019, 22:29 »
Kupując Scotta musisz wiedzieć że jeżeli chodzi o serwis , gwarancję to jest daleko z tyłu za Trekiem czy Specem ,nie raz się szarpałem lub o coś prosiłem , o gwarancji nie wspomnę , Syncrosa nie używam wgl , ale koła mają raczej dobre , bo dużo osób sie na nich ściga , i nie ma z nimi większych problemów ,
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna Melon

• Na forum od: 17.02.2019
« 27 Gru 2019, 12:47 »
No i to tyle w temacie zakupu "nowego" nowego roweru. Ostecznie wybrałem używany karbon z klasycznhmi hamulcami, osprzętem 105. A pedałki XT choć zjechane to dali w gratisie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 27 Gru 2019, 13:32 »
To masz odwagę ;P
Moje skojarzenie z używanym carbonem to trzeszczenie z niewiadomej przyczyny, niewiadomo czego  :icon_twisted:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum