Autor Wątek: Jurajskie widokowe rarytasy i kampinoskie nudne lasy  (Przeczytany 1455 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Pr... ,,
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2021, 23:48 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Mimo, że na Jurze jeżdżę średnio raz w miesiącu, to i tak obejrzałem ;P
Cena tego pociągu straszna - nie wiem czy kiedykolwiek tyle zapłaciłem (Poznań-Częstochowa)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Inspirujące. Jak zwykle zresztą. :)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Jak coś widokowego ominąłem to daj znać.

No to tak, ten tego, no...
Między Towarnymi, a częstochową są Kusięta, a w nich fajna jaskinia - kiedyś tam sylwestra spędziłem ;P
W Górach Sokolich warta zobaczenia Jaskinia Olsztyńska (dość wydeptana, ale wejść można).
Skoro się jest w okolicach Pustyni Siedleckiej, to nie wypada nie wstąpić do Bramy Twardowskiego, jak i skał pod Złotym potokiem. Jadąc na południe odwiedzasz Zamek Ostrężnik (w sumie to kamieni kilka) oraz safaltowymi ścieżkami rowerowymi docierasz do Przewodziszowic i tamtejszej strażnicy, bądź Łutowca i podobnej ruinki naskalnej.
Za to gdy wizytujesz Ogrodzieniec wypadałoby zaliczyć także ruiny w Ryczowie, z których już blisko do Straszykowych Skał.

Ale jam tam nie godzien się wypowiadać, gdyż w najlepiej ten rejon opisuje MichalD z Jurypolskiej  ;)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Piękna ta nasza Jura! Muszę się kiedyś tam wybrać  ;)

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Kampinos to raczej w dolinie / kotlinie leży, więc punktów widokowych tu raczej nie ma, choć zdarzają się górki. Ale z racji, że jest zalesiony, to są inne atrakcje - wydmy, roślinność, bagienka, łosie, gdzieniegdzie ciekawe budownictwo :)

Piękne zdjęcia z Jury, to mój plan na 2020.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Kampinos to raczej w dolinie / kotlinie leży
I jedno i drugie. Jest to Kotlina Warszawska, stanowiąca jednocześnie fragment Doliny Wisły i Pradoliny Warszawsko - Berlińskiej. Sama puszcza leży na plejstoceńskiej terasie nadzalewowej, która uległa zwydmieniu. Tym są te "górki" i przedzielające je obniżenia deflacyjne. Stąd też Puszcza Kampinowska przetrwała. Bielicoziemy, mursze i torfy to słaba baza dla rolnictwa, więc jej nie wycieli już dawno jak lasy na terasie zalewowej i sąsiedniej wysoczyźnie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kampinos to raczej w dolinie / kotlinie leży, więc punktów widokowych tu raczej nie ma

Są, ale dla miłośników mocnych wrażeń  ;)
Pamiętam jak to jeszcze w podstawówce żeśmy z kolegami wchodzili na wysoką wieżę do obserwacji przeciwpożarowych na Górze Ojca. Wtedy to tam żadnych zabezpieczeń nie było, po prostu drabina koło 30m wysokości, a klapa prowadząca do pokoju obserwacyjnego była otwarta.

Podobna wieża jest na Górze koło Teresy w zachodniej części Puszczy, tam to już była walka o przetrwanie, pamiętam jak z kolegą przebiliśmy się przez Olszowieckie Błota (wtedy to jeszcze zasługiwały na tę nazwę) i komary były takie, że jedynie wejście na pierwszy poziom tej wieży pozwalało chwile odzipnąć  ;)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Dzięki opisom do zdjęć, przejrzałem z przyjemnością. Zatęskniło się za wiosną troszkę.
Jurę znam dosyć dobrze, ale głównie asfaltowo. Chętnie wrócę do tej relacji, gdy będę chciał zjechać w teren.

Na tej serpentynie pod Kromołowcem, właśnie podczas majówki, kilka lat temu zginęła dziewczyna. Wypadła z drogi na jednym z łuków i prawdopodobnie uderzyła w słup/drzewo.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Jak coś widokowego ominąłem to daj znać.

Coś tam by się znalazło - np. punkt widokowy na dawną kopalnię piasku Szczakowa

https://goo.gl/maps/d5i3x1dq6pGyU7B37

Widokowy jest również Garb Tenczyński, szczególnie jego południowa wystawa i wzgórze, na którym stoi Zamek Tenczyn.

W Krakowie jest też dobry widok z Bielan - poza górami można zobaczyć klasztor w Tyńcu i zakole Wisły, które z kopców są niewidoczne.

https://www.google.com/maps/place/50%C2%B002'55.8%22N+19%C2%B050'00.7%22E/@50.0488324,19.831334,17z/data=!3m1!4b1!4m14!1m7!3m6!1s0x47165eb2387039d7:0xeb871b3d98b0235e!2sBielany,+32-060+Krak%C3%B3w!3b1!8m2!3d50.0391414!4d19.8156861!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d50.0488289!4d19.8335282

Poza tym, jeśli chodzi o krakowski Lasek Wolski, to jest on opleciony całą siatką tras, od typowo relaksacyjnych, przez takie z pazurem zjazdowym po ostre hopki; ale miejsca o walorze przyrodniczym również się znajdą. Jak byś kiedyś był, to przy okazji mogę ci pokazać to i owo.

A jak odejdziemy od punktów panoramiczno-krajoznawczych, to można dodać jeszcze punkt widokowy na lotnisko, z którego ludzie się gapią na schodzące do lądowania samoloty, przelatujące tuż nad głową. Dla mnie atrakcja niewielka, ale niektórzy z aparatem lubią sobie tam ustrzelić samolocik.

https://goo.gl/maps/CxnRCWcWi6pcQB3S6

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum