Autor Wątek: Budowa gravela  (Przeczytany 9111 razy)

Offline Mężczyzna karol1994cz

• Miasto: Zamość
  • Na forum od: 07.03.2018
Odp: Budowa gravela
« 5 Sty 2020, 13:05 »
Mieszkam od kilku miesięcy na emigracji, w Holandii. Jak wszystkim wiadomo rower tu jest bardzo uznanym środkiem transportu. Chciałbym mieć rower w pewnym sensie vdo wszystkiego - w tygodniu szybko i komfortowo dojeżdżać do pracy 8km w jedną stronę  ( większość Holendrów używa do tego celu rowerów miejskich,), ja natomiast nie lubię w wyprostowanej pozycji walczyć z wiatrem ( a wieje to dosyć często i silnie), dlatego też chcę coś szosopodobnego. W weekendy i pmm gdy już się zrobi trochę cieplej chciałbym na takowym rowerze objezdzać okolice, a po pracy  jeździć w okoliczne laski. bo jazda tylko po  wyasfaltowanym się znudziła).. Ponadto rower ma dowieść mnie czystego i suchego do pracy, czyli ma mieć możliwość montażu vpelnych błotników i bagażnika w celu przewiezionia zakupów. To wszystko ma być połączone lekką wagą,. Czy istnieje taki rower? Od razu mówi marina nie chce ze względu vna jego szpetny wygląd. Mój budżet to 4000 zł, dotychczas jeździłem na shimano 105.
P. S nie mogę mieć dwóch rowerów gdyż vna dobrą sprawę to nawet jednego nie mam gdzie trzymać.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Sty 2020, 13:59 »
Co za człowiek! ;D Najpierw rozważa najbrzydszy rower na świecie (Giant Anyroad), a potem wybrzydza przy Marinie ;)

Co to znaczy lekki?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 5 Sty 2020, 15:02 »
No tak gdzieś żeby fabrycznie 11 kg nie przekroczył. Wg mnie  Anyroady to bardzo zgrabne rowery, a marin to takie pospawane kilka rurek do kupy.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 5 Sty 2020, 16:04 »
Anyroad to multipla wśród graveli. No nic nie poradzisz

Otwory fabrycznie w przednim widelcu ma większość graveli z karbonowym widelcem. Merida, Trek, Rondo Ruut, wspomniany Esker 6.0 Krossa (swoją drogą naprawdę ciekawa konfiguracja, szkoda, że firma ma takie tyły z terminami).
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Sty 2020, 17:25 »
Czy istnieje taki rower? O

Istnieje. Używany Genesis Croix De Fer - sam na takowego poluję w miedzianym kolorze ;)
Dwa komplety kół, tak jak już wyżej wspomniano i pojedziesz zarówno z zapasami piwa w koszykach do lasu, jak i pociśniesz po asfalcie z oblechobłotnikami.

Czyż nie jest uroczy?

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Sty 2020, 18:20 »

Genesis Croix De Fer [ ...] Czyż nie jest uroczy?

W moim odczuciu, najlepszy rower, jaki kiedykolwiek miałem.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 5 Sty 2020, 21:28 »

Genesis Croix De Fer [ ...] Czyż nie jest uroczy?

W moim odczuciu, najlepszy rower, jaki kiedykolwiek miałem.

omg, nie znałem wcześniej firmy , sprawdziłem stronę - oni robią nadal ramy stalowe i chromomolibdenowe - na rurkach REYNOLDS-a  :o

I do tego mają full portfolio typów rowerów - hmm, zapisuje na przyszłość  ;)

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 5 Sty 2020, 22:06 »
nie znać Genesisa... to jest OMG!   ;D

Mariobiker

• Gość
« 5 Sty 2020, 22:37 »
marin to takie pospawane kilka rurek do kupy.

Plus badziewne kolory i szkarada gotowa  ;D

« 5 Sty 2020, 23:51 »
Z drugiej strony to czy naprawdę potrzebuję gravela? Nie lepiej mieć jakiegoś mtb 29r z dwoma kompletami kol za 1/2 cenę  porządnego gravela? Za 2700 zł kupię  cube analoga na deore xt, to czy aż tyle tracę nie mając baranka?

blondas

• Gość
« 5 Sty 2020, 23:55 »
Z drugiej strony to czy naprawdę potrzebuję gravela? Nie lepiej mieć jakiegoś mtb 29r z dwoma kompletami kol za 1/2 cenę  porządnego gravela? Za 2700 zł kupię  cube analoga na deore xt, to czy aż tyle tracę nie mając baranka?
Wreszcie głos rozsądku.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 6 Sty 2020, 00:02 »

Świadek mataczy. Potrzebna perswazja moderatora ;P

Gravel + MTB to minimum, jeśli bywasz w ciekawym terenie dookoła domu. W Holandii chyba bardziej wykorzystałbyś fat bike'a by przejechać po jakimś bagnie czy innym terenie zalewowym.
Szosa jest już mniej uniwersalna aniżeli gravel, moim zdaniem rower bardziej do treningów, aniżeli dojazdów/turystyki. Najbardziej uniwersalny jest tak na prawdę fitness, z miejscem na szerokie opony... Roweru wyprawowego póki co nie potrzebujesz, więc się ciesz, że nie musisz mieć miejsca w garażu na 5+ rowerów.
« Ostatnia zmiana: 6 Sty 2020, 00:08 qbotcenko »

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 6 Sty 2020, 12:53 »

Od początku pisałem że rower do XC na kołach 29 będzie najbardziej uniwersalny poza asfaltem .
Odnośnie kierownicy - to jak się mówi jest to typowy "personal preference" czyli jak komu lepiej .
Ja akurat wolę szersze kierownice dla lepszej kontroli w trudnym terenie - pojęcie że coś tracę
jest (a mam porównanie) - w moim przypadku mocno nieprawdziwe ..

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Sty 2020, 19:24 »

Jeśli masz rower szosowy - to rzeczywiście pod kątem uniwersalności lepszy będzie MTB. Przewagą gravela nad MTB są jego szosowe właściwości, natomiast w niemal każdym typie terenu (poza bardzo łatwym szutrem) przegrywa z MTB. Gravel to jest niezły rower do wszystkiego, jeśli nasza jazda nie obejmuje trudniejszego terenu. Ale jako rower stricte do terenu przegra z MTB, podobnie jako rower stricte do asfaltu przegra z szosówką (choć tu już sporo mniej niż w terenie z MTB).

« 6 Sty 2020, 19:54 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum