Autor Wątek: R1  (Przeczytany 2148 razy)

Offline Mężczyzna piowini

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 09.04.2018
R1
« 13 Sty 2020, 14:03 »
Jestem na razie w początkowej fazie planowania wyprawy do St. Petersburga. Tylko nie wiem, czy trzymać się trasy R1 czy też trochę ją przedłużyć i jechać wybrzeżem Bałtyku. Najbardziej obawiam się możliwości powrotu z rowerem do Polski. Zastanawiam się nad promem. Może ktoś wie, czy i jak można z Petersburga wrócić do Polski? Nie chcę korzystać z samolotu, wszystkie inne opcje dopuszczalne.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: R1
« 13 Sty 2020, 14:42 »
Są regularne promy Helsinki -= St. Petersburg, a stamtąd do Tallina lub Gdańska

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 13 Sty 2020, 15:03 »
Nie. Do Gdańska z Helsinek nic nie pływa.

« 13 Sty 2020, 15:31 »
Fakt. Kiedyś była regularna linia Finnlines z Gdyni, ale rzeczywiście teraz nie widzę połączenia. Słabo to promowo wygląda. Bez przesiadki chyba się nie da.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 13 Sty 2020, 16:18 »
Stawiałbym na pociąg lub autobus do Rygi/Helsinek i stamtąd autobus (Eurolines?) do Polski.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 13 Sty 2020, 17:29 »
Kiedyś szukałem sensownego połączenia,w końcu popłynąłem na trasie Lubeka Liepaja
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Paul

• Miasto: Lüdenscheid
  • Na forum od: 10.03.2019
« 13 Sty 2020, 18:29 »
Jechalem ta trasa w 2017 roku. Nie trzymalem sie tej trasy R1 gdyz uwazalem ( i uwazam nadal) , ze ladniej jest w zdluz wybrzeza Baltyku.
Jezeli chodzi o polaczenia promowe, to to wlasnie tak wyglada, jak wyglada - zle.
Jezeli ma to byc w miare tanio, to bym odwrocil " kota do gory nogami " tzn. samolot z Warszawy do St. Petersburga i wracac na rowerze do Polski. O wiele latwiej jest spakowac rower w domu anizeli w obcym kraju na lotnisku rozkrecac i pakowac rower nie majac wlasciwie nic do dyspozycji.
Ja jechalem promem z Kilonii ( Kiel ) do Klajpedy , dalej rowerem do ST. Petersburga.
Z powrotem promem do Helsinek i przesiadka do Travemünde - Lübek lub jak kto woli do Lubeki.
Bylo nas pieciu i nocowalismy wylacznie w tanich hotelach tzn. co do spania pod namiotem - o ile cos takiego planujesz- nie bede Ci mogl nic konkretnego powiedziec.

Pozdrawiam

« 13 Sty 2020, 20:37 »
Dzięki za pod/od/powiedzi. Już wyjaśniam pewne kwestie.
Mogę "odwrócić" kolejność. Jednak obawiam się o kierunki wiatrów. Czy jak odwrócę to nie będę jechał częściej pod wiatr? Z tego co wiem w większości wiatr wieje z przeciwnej strony.
Dlaczego nie samolotem? Nie mieszkam przy lotnisku i zapewne byłby problem z dotarciem lub powrotem na nie.
Może ktoś bliżej wie jak wygląda transport roweru w AirBaltic? Latają z Gdańska przez Rygę. Może jednak warto się zdecydować. Do gdańska mam jakieś 120 km.
Też wolałbym blisko morza.
Paul, jechałeś stałym lądem, czy też przez wyspy? Chodzi mi o Saaremę. jest jakiś prom?
Jaka jest nawierzchnia tych dróg przy morzu?
Jak pojadę to na pewno z namiotem. Co z noclegami ew. kempingami?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 13 Sty 2020, 21:01 »
Może ktoś bliżej wie jak wygląda transport roweru w AirBaltic? Latają z Gdańska przez Rygę. Może jednak warto się zdecydować. Do gdańska mam jakieś 120 km.

Leciałem z Gdańska na Łotwę i chwaliłem - nie trzeba było pakować roweru.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 13 Sty 2020, 21:22 »
Mogę "odwrócić" kolejność. Jednak obawiam się o kierunki wiatrów. Czy jak odwrócę to nie będę jechał częściej pod wiatr?
65% to adwekcje PPm, czyli ogólnie z sektora NW czyli niekorzystne dla Ciebie. To jednak tylko statystyki. Jak jechałem R1 na naszym wybrzeżu, to miałem tydzień piekielnego mordowindu z NE, czyli dokładnie tak jak wiać "statystycznie" nie powinno.

Offline Mężczyzna Paul

• Miasto: Lüdenscheid
  • Na forum od: 10.03.2019
« 13 Sty 2020, 23:02 »
Pare lat wczesniej jechalem z Klajpedy przez Kaliningrad , Gdansk, Swinoujscie do Greiwswaldu tzn. wlasnie w odwrotnym kierunku. Jak tak dobrze pomysle, to i faktycznie , byly etapy (dni) , ze wialo od przodu , ale byly rowniez dni , ze bylo OK  ;).
Co do drog,, to nie wiem gdzie startujesz, ale jadac wybrzezem Baltyku bedziez mial na ogol dobre drogi. Do tego celu mozesz przeciez uzyc funkcji Street View. Ja wlasnie w ten sposob planowalem  swoja wyprawe.
Jezeli chodzi o te wyspy Hiiumaa i Saaremaa , to jade w lipcu wlasnie w te okolice. Z Haapsalu dojedziesz promem na Hiiume i tak samo z tej wyspy jest polaczenie na Saareme.
Co do kierunku jazdy, to musisz juz sam zadecydowac , ale tak czy siak bedziesz mial super przygode. Na sam St. Petersburg zarezerwuj sobie z dwa lub trzy dni  - WARTO !!!

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
« 14 Sty 2020, 13:28 »
Pytasz o komunikację - kilka lat temu byłem w Petersburgu, bez roweru. Wystartowałem z Gdańska autobusem do Kaliningradu, a stamtąd pociągiem do Petersburga. Można też spróbować dojechać rowerem z Gdańska/Elbląga do Kaliningradu i stamtąd pociągiem. Może to jakaś opcja dla Ciebie?

« 17 Sty 2020, 11:26 »
Dzięki za pod/od/powiedzi. Może ktoś wie bliżej odnośnie pociągu z Kaliningradu? Bierze rowery?
Dowiedziałem się też, że jadąc nad morzem przez Litwę i Łotwę kierunek wiatru nie jest aż tak istotny, gdyż drogi są osłaniane przez lasy.
Potwierdzacie?

« 25 Sty 2020, 14:00 »
Z tego co wiem, posiadacz E-wizy nie może na teren Rosji wjechać pociągiem. No więc to odpada. Są autobusy z Białegostoku do Petersburga. Ale nie mogę się dowiedzieć, czy biorą rowery?
Wszelkie pytania we firmie się zapętlają. Wygląda to tak:
Przewoźnik: Proszę podać termin.
Ja: Podaję termin i pytam o rowery.
P: To jeszcze za wcześnie proszę zapytać później.
J. Ale czy w ogóle bierzecie rowery?
P: Proszę podać termin.
Dalej jak wyżej.
Może ktoś to wie jak jest?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum