Autor Wątek: Liczniki rowerowe z GPS  (Przeczytany 3389 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Liczniki rowerowe z GPS
« 18 Sty 2020, 17:04 »
Wyświetla mi się ostatnio reklama liczników rowerowych z GPS firmy iGPSORT.
Z opisów na ich stronie wygląda to dość ciekawie. Zacząłem nawet zastanawiać się czy jak padnie już mój dotychczasowy licznik VDO nie warto będzie kupić taki licznik?
Cena nie wydaje się być szokująco wysoka. Co prawda trzeba by jeszcze dołożyć stówę za czujnik aby mieć dobry pomiar prędkości 8)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Odp: Liczniki rowerowe z GPS
« 18 Sty 2020, 17:43 »
A po ile to to?
Za około tysiaka masz Garminy, Wahoo z nawigają lepszą czy gorszą.
MiRowerDajePower

« 18 Sty 2020, 17:55 »
A po ile to to?
Na tej stronie: www.igpsport.pl jest wszystko opisane.
Obecnie kuszą promocją dodając przy zakupie modelu iGS618 czujnik prędkości za 1 zł ::)
Czyli razem 600 zł.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 18 Sty 2020, 19:35 »
Kolejną stówkę urwiesz kupując na ali ;)
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Sty 2020, 21:50 »
Tylko pytanie jak to działa w realnym świecie. Garminy czy Wahoo to sprawdzone przez wielu rozwiązania, z dobrym serwisem itd.  A kupując taki licznik to się trochę kota w worku kupuje, bo recenzji tego bardzo niewiele. Wahoo można kupić za 1000zł, Garmina Edge za trochę więcej (mowa tu o pełnych kombajnach czyli nawigacja + bardzo zaawansowany komputerek, z tym że Wahoo nawigacyjnie jest bardziej ułomny od Garmina). Za to rozwiązanie płacisz 700zł (za wersję z mapami), ale jak będzie źle działać to ryzyko, że tę kasę zmarnowałeś, więc nie wiem czy to tego warte.

« 18 Sty 2020, 22:28 »
W specyfikacji jest taki zapis:
Bateria    

Akumulator litowo-jonowy 1200 mAh / 3,7 V
Autonomia    

Do 22 godzin

To może być dobre ale tylko do treningów szosowych. No chyba żeby stale wozić ze sobą power bank.  :o :P

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Sty 2020, 23:40 »
22h to jest akurat bardzo długi czas pracy jak na takie urządzenie (też dość mało realny).

Każdy podobnego typu GPS na wewnętrzną baterię ma czas pracy z reguły w zakresie ok. 10-20h. To jest dużo większy ekran niż typowy licznik, to jest potrzeba łączenia się z satelitami cały czas. W skrócie zużywa mniej więcej tyle prądu co Twój Garmin na baterie AA, tylko ma tą baterię innego typu. Stosując powerbanki czy prądnicę w piaście da się na tym robić i długie wyprawy. Tylko to jest bardziej urządzenie zamiast podstawowego Garmina, a nie obok. Bo już zasilanie dwóch Garminów byłoby mocno upierdliwe.

Offline Mężczyzna Beder

• Niech żyją rowerzyści !
  • Na forum od: 15.05.2014
    • Facebook
« 13 Maj 2020, 12:09 »
Po długiej analizie postów z okazji dzisiejszych urodzin kupiłem Garmina Edge 530.

Wiem, ze kupa forsy, ale lepiej kupić coś porządnego i mieć z tego frajdę.

Wizualnie i koncepcyjnie podobał mi się Wahoo Roam, ale intuicja i potrzeby dobrej nawigacji przemówiły za Rozwiązaniem Garmina.

Jak trochę pojeżdżę z urządzeniem to napiszę coś więcej

Miłego dnia !

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum