Autor Wątek: Bałkany czy Bałkany?  (Przeczytany 2396 razy)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Bałkany czy Bałkany?
« 20 Sty 2020, 12:51 »
Od jakiegoś już czasu planuję tegoroczną wyprawkę. Chociaż  3 ostatnie biegły po Bałkanach, to jeszcze chciałbym ich zażyć, póki są. Początkowo nagryzdałem 4 trasy ale 2 odpadły w przedbiegach:
Rumunia: https://ridewithgps.com/routes/31522404
Słowenia: https://ridewithgps.com/routes/31357160
chociaż do punktów startowych byłoby bliżej (dojeżdżam autem z Pionek i robię rundkę). Rumunię myślę zostawić na później, bo Sybin I Braszów nie uciekną, Słowenia też już cywilizowana, to wybiorę się na starość ;).
No ale 2 trasy zostały:
-Czarnogóra: https://ridewithgps.com/routes/31327034
-Kosowo, Albania, Macedonia: https://ridewithgps.com/routes/30965945
Założenia są takie: 14 dni rowerem +4 dojazdowo-zjazdowe autem. I tu i tu góry jak dla mnie srogie ale jak się zawezmę to wepcham. Dylematy mam różnego rodzaju:
-w Czarnogórze byłem 2 razy, podobało mnie się i chętnie bym czynnie powspominał co nieco modyfikując: kawałek wzdłuż Driny przeciwnie niż w 2017, Boka Kotorska  najechana z góry przez Jazerski Vrch, jezioro Szkoderskie od pd./zach. Korci interior w Durmitorze (jechałem asfaltową Żabljak- Plużine) i w głębi kraju. Plusem jest ludzki język, minusem pewnie ceny i tłumy zwłaszcza w Kotorze. Na tej trasie nocowałbym w większości na dzikusa.
-Albanii liznąłem tylko zajeżdżając do Szkodry od południa i przejeżdżając wyasfaltowaną już SH20. Języka ni w ząb nie kumam, nawet nie ma się gdzie osłuchać bo audio-rozmówek i filmów albańskich nie znam. W części Kosowa pewnie poradzę sobie po słowiańsku ale z drugiej strony może to być i źródłem kłopotów. Kosowo jako oddzielny byt państwowy zresztą muszę przetrawić, najlepiej naocznie. Na tej trasie zwiedzałbym więcej dużych miast, pewnie w kilku wypadłyby noclegi. Kusi dolina Czarnego Drinu drogą SH31 (czy to prawda, że jeszcze w części szutrową?), jezioro Ochrydzkie, opcja wypadu nad Adriatyk, Mavrovo w Macedonii. Same nowości.
No i weź tu bądź człowieku mądry... Może kto pomoże wybrać, wskaże plusy dodatnie i ujemne, które mi na myśl nie przyszły. Jakieś ciekawostki w nieodległej okolicy planowanych tras, nie opisane w przewodnikach, cudne miejscówki noclegowe albo widokowe. Relacji przeczytałem sporo ale im więcej tym trudniej.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Odp: Bałkany czy Bałkany?
« 20 Sty 2020, 13:48 »
Niedaleko Fočy w Bośni można odbić na zachód, aby obejrzeć piaskowe piramidy, ciekawe formy skalne (pješčane piramide).

W Czarnogórze na 307. km można odbić lekko na wschód i odwiedzić most na rzece Mala Rijeka, który był przez wiele lat najwyższym mostem kolejowym na świecie. Obecnie jest na 1. miejscu w Europie.

« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2020, 13:56 Miciek »

« 20 Sty 2020, 13:57 »
O zapomniałem, już mi ktoś te kapturki/szparagi w 2017 pokazywał :D. Dorysowałem - +10km w poziomie/+500 m w pionie. Mostek też zanotuję.
Dzięki.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 20 Sty 2020, 14:22 »
Wobec zamiaru wjechania do Albanii, o ile jeszcze nie znasz, zapoznaj się z twórczością Ismaila Kadare. - Lektura może wpłynąć na pociągnięcie dłuższej kreski zaściankami tego kraju, Dziadku drogi.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 20 Sty 2020, 14:44 »
Nie znam ale zapoznam się, skoro polecasz Adaśko ;). Kliknąłem 2 sztuki na zachętę w a.gro.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 20 Sty 2020, 18:56 »

Antykwariusz w B. mi polecił (= 2 sprzedał, co je miał; 3cią ściąga).
Choć przekłady z albańskiego przez francuski na polski, - język, obrazy kreślone specyficznie w pamięci zapadają. - Albania, tj. ludzie, zwyczaje, przyroda, okoliczności tych książek mnie zaintrygowały, Dziadku, drogi Dziadku (nie chcemy jeszcze spać).

(Agro kojarzy misie z siewnikiem, fosfatem, in.)

« 20 Sty 2020, 19:48 »
...lle... w środku. Nie chciałem nachalnie reklamować coraz mniej przyjaznego szaraczkom serwisu. Wziąłem " Generała martwej armii" w pakiecie z "Akta sprawy K." Posmakujemy.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 20 Sty 2020, 19:53 »
Kusi dolina Czarnego Drinu drogą SH31 (czy to prawda, że jeszcze w części szutrową?)
Dwa lata temu była w całości szutrowa i nie prowadzono tam żadnych prac.

Ponadto w Kosowie odwiedź Monaster Visoki Dečani, Monaster Gracanica koło Prisztiny, a w Nowym Pazarze koniecznie cerkiew Św. Piotra i Pawła.
« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2020, 20:00 Remigiusz »

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 20 Sty 2020, 21:14 »
...lle... w środku. /.../

Dotarło.

/.../ Posmakujemy.

Odp. wątek znasz.

« 21 Sty 2020, 08:18 »
Kusi dolina Czarnego Drinu drogą SH31 (czy to prawda, że jeszcze w części szutrową?)
Dwa lata temu była w całości szutrowa i nie prowadzono tam żadnych prac.
Tam, gdzie sięga Google SV (ok. 25km) jest asfalt. U Was właśnie widziałem szuter a u@marg w 2016 też ale oni jechali trochę dalej od rzeki - droga bez numeru Kukes-Peskhopi. Ne Googlach SH31 jest wyższej klasy (żółta) a na OSM - odwrotnie. Stąd moje rozterki i chęć doprecyzowania.

Ponadto w Kosowie odwiedź Monaster Visoki Dečani, Monaster Gracanica koło Prisztiny, a w Nowym Pazarze koniecznie cerkiew Św. Piotra i Pawła.
Koło Nowego Pazaru jest tego więcej: Durdevi Stupovi, Sopoćani - zostawię chyba na koniec. I w Peć i w Prizrenie. Właśnie na monastery nastawiam się jeśli chodzi o ludzkie wytwory.

« 21 Sty 2020, 18:40 »
Ne Googlach SH31 jest wyższej klasy (żółta) a na OSM - odwrotnie. Stąd moje rozterki i chęć doprecyzowania.
Nówka asfalt jest na tej drodze, co jest żółta na OSM. Google pokazuje głupoty, nad rzeką śladu asfaltu nie ma.
Durdevi Stupovi, Sopoćani - zostawię chyba na koniec. I w Peć i w Prizrenie.
Byliśmy we wszystkich. Szczególnie wjazd do Decani był spektakularny, bo droga zablokowana zaporami przeciwczołgowymi, a wozy piechoty KFOR pod bramą.

« 22 Sty 2020, 08:44 »
Nówka asfalt jest na tej drodze, co jest żółta na OSM. Google pokazuje głupoty, nad rzeką śladu asfaltu nie ma.

Dzięki, patrzę, że mapy.cz mają najczytelniejszą grafikę a stan zgodny z OSM. Z kolei nawet tu nie ma połączenia między SH6 a SH61 (km 360-395) a na googlach jest. Wiesz, czy da się tamtędy przejechać?

Byliśmy we wszystkich. Szczególnie wjazd do Decani był spektakularny, bo droga zablokowana zaporami przeciwczołgowymi, a wozy piechoty KFOR pod bramą.

Ciekawe będzie to zobaczyć.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Sty 2020, 14:30 »
Na 169km Twojej trasy przez Czarnogórę, wyskoczył mi kiedyś jakiś chłop z lasu i chciał 2 euro, że niby za wstęp. Na pytanie czy można kartą, jak nagle się pojawił, tak samo szybko zniknął. Good ol time.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 22 Sty 2020, 14:38 »
O w mordeczkę, planuję tam nocować - greps z kartą się przyda 8)

« 22 Sty 2020, 18:46 »
Z kolei nawet tu nie ma połączenia między SH6 a SH61 (km 360-395) a na googlach jest. Wiesz, czy da się tamtędy przejechać?
Nie wiem, ale Googlom wierzę w ostatniej kolejności, co w przypadku takiej opcji i tego kraju oznacza, że w ogóle nie wierzę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum