Autor Wątek: bagażniki do gravela  (Przeczytany 7194 razy)

Offline Mężczyzna Castel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2020
bagażniki do gravela
« 27 Sty 2020, 19:33 »
Hej,

(to mój pierwszy post na tym forum  :icon_cool:)

właśnie zakupiłem nowy rower, gravela, Meridę Silex. W związku z tym mam dwa pytania o bagażniki.

Po pierwsze, we wcześniejszym rowerze (Author MTB na kołach 26 z 2006 roku) użytkowałem bagażnik znamienitej marki "Standwell" (https://www.rowertour.com/p/26412/standwell-bagaznik-rowerowy-tylny-do-sakw). Co ciekawe, oprócz poluzowania śrubek w pierwszym dniu użytkowania i błyskawicznego obtarcia sakw (również po jednym dniu) miękkim lakierem, to nie narzekam ;). Jako że planuję kontynuować wyjazdy i wyprawy rowerowe, to chciałbym jednak kupić coś nowego i porządniejszego.

Z racji tylko jednego punktu do mocowania na górze (mocowanie na śrubę do mocowania błotnika) i wagi myślałem o Tubus Fly Evo - tu i tam na forum spotkałem jakieś opinie, ale nic bardzo przekonującego. Domyślam się, że nie jest to bagażnik na wielkie wyprawy po Azji, ale czy będzie wystarczająco dobry (i sztywny) na dwie obładowane sakwy + ew. coś jeszcze (faktycznie okolice 20 kilo)? A może powinienem zapomnieć o nim, 'dołożyć' 300-400 gramów i kupić pełnoprawny bagażnik, wraz z adapterem (typu: https://www.sakwyrowerowe.com.pl/adapter-c-mocowanie-bagaznika-do-ramy-bez-bocznych-otworow-p-3661.html). Czy jednak tego typu adapter też nie wpłynie mocno na stabilność i gra pozostaje warta świeczki?

Chętnie poznałbym opinie o Fly evo w kontekście stabilności i obładowania więcej niż lekką sakwą z gratami do pracy (ale, jak pisałem, nie chodzi mi o jakieś ekstremalne przygody).

Po drugie, interesuje mnie również kwestia bagażnika z przodu. Mój rower ma widelec z podwójnym mocowaniem w standardzie "bidonowym". Mocowanie jednak wydaje się dość wysokie (https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/667/silex-400). Tak na szybko przeglądając wydaje mi się, że zwykłe bagażniki nie będą pasować (a może się mylę?). Z racji tego, że to karbonowy widelec i sztywna oś, to standardowe patenty odpadają (mocowanie na ośce lub obejma). Czy wiecie może jak do tego podejść? Merida sprzedaje dedykowane worki na przód ze standardem "bidonowym", ale mają one raptem po 5 litrów - to trochę mało.

Byłbym wdzięczny za opinie i przemyślenia w tej sprawie.

« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2020, 22:33 Castel »

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Odp: bagażniki do gravela
« 27 Sty 2020, 21:11 »
Na Tubus Fly Evo wieszałem duże sakwy crosso. Nie było problemów.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Sty 2020, 23:04 »
Moim zdaniem sakwy bez sztywnego mocowania powinny mieć raczej pręty, które będą zabezpieczały przed wpadaniem w szprych. Mam na myśli kształt jak w Tubus Cargo. Ja miałem tego typu problemy, bo dodatkowo bagażnik powodował, że sakwa była ustawiona pod kątem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Castel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2020
« 27 Sty 2020, 23:19 »
Dzięki za dotychczasowe informacje. Sam mam sakwy Ortlieba (classic).

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 23 Lut 2021, 13:03 »
Czy macie więcej doświadczeń z mocowaniem bagażnika do otworu na błotnik?
Jest sporo rowerów na szutry, mających mnóstwo różnych mocowań, poza właśnie górnym do bagażnika.
O ile mniej takie rozwiązanie jest sztywne od klasycznego?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 23 Lut 2021, 13:19 »
Wiem, ale to w dalszym ciągu pojedynczy punkt mocowania.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 23 Lut 2021, 13:49 »
Ściślej - nie punkt, tylko powierzchnia walca jeśli chodzi o przeniesienie siły. A dwa punkty, jeśli chodzi o mocowanie, bo  mocowane są oba pręty. Główną sztywność boczną i tak daje konstrukcja bagażnika i mocowanie dolne, to górne zapobiega tylko przesuwaniu przód-tył/obrotowi wokół mocowań dolnych. Jak tu ktoś podawał - istnieją bagażniki mocowane w jednym punkcie do błotnika i to może wystarczyć.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 23 Lut 2021, 14:21 »
Czy macie więcej doświadczeń z mocowaniem bagażnika do otworu na błotnik?
Jest sporo rowerów na szutry, mających mnóstwo różnych mocowań, poza właśnie górnym do bagażnika.
O ile mniej takie rozwiązanie jest sztywne od klasycznego?

Musisz chyba sprawdzić opis konkretnego producenta. Często jest opisane przeznaczenie eyeletów.
Wydaje mi się, że w niektórych przypadkach mocowanie na błotnik może nie wytrzymać ciężaru bagażnika.

L.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 23 Lut 2021, 14:29 »
Masz na myśli te dolne, prawda?
Rozmawiałem ze sklepem Rose i jedyne co zastrzegli to to, żeby nie zakładać obejmy na karbonową sztycę.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum