Autor Wątek: Sugestie do namiotów Naturehike  (Przeczytany 28117 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Sugestie do namiotów Naturehike
« 2 Lut 2020, 21:52 »
Dobrze zaprojektowany system wentylacyjny nie potrzebuje wiatru aby działać. W bardzo złych warunkach zewnętrznych nic nie pomoże, ale zmniejszy ilość skropliny a w umiarkowanych warunkach ją wyeliminuje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 3 Lut 2020, 19:46 »
Jurku, zważywszy na naturalny ruch mas ciepłego powietrza do góry (czyli dołem go brakuje czyli musi "zassać" z dołu czyli chłodniejsze) to i bez wiatru dobrze zbudowany namiot może być "do przeżycia" ;)

(ZIB(z innej beczki): tak działa np naturalna/grawitacyjna wentylacja toalet czy kuchni, stosowana od lat, jak nie zrobisz wywiewu będziesz od razu miał "mokre ściany" łazienki po kąpieli )

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 3 Lut 2020, 20:39 »
Cytat z podręcznika:

'Przyjmuje się, że dla poprawnej wentylacji domu (przy założeniu, że może do niego napływać odpowiednia ilość świeżego powietrza) ciąg jest optymalny, gdy temperatura otoczenia wynosi 12º Celsjusza. Gdy jest zimniej – siła ciągu rośnie, a gdy cieplej – spada.

Istotne znaczenie ma tutaj jednak długość przewodu: gdy ma on 1 metr – siła ciągu jest prawie żadna, nawet przy korzystnej różnicy gęstości powietrza zewnętrznego i wewnętrznego."

Namiot ma zwykle okolo 1m wysokości, i ciągu nie ma wcale. wentylacja jest możliwa tylko wtedy gdy jest wiatr. Jeżeli jest duża wilgotnośc powietrza i jest bezwietrznie  , nie pomoze nic nawet gdy namiot z dwoma otwartymi wejściami.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 3 Lut 2020, 22:23 »
Podałem przykład zachowywania się powietrza i wpływ dużego otworu nad głową na skraplanie.
I w przypadku namiotu mam na myśli bardziej cyrkulację a nie ciąg.

Dla zobrazowania możemy też pójść w dwie skrajności - namiot u góry kompletnie zamknięty i coś prawie jak parawan - czyli pionowe ściany otaczające Cię wokół :D (choć w tym ostatnim przypadku prawdopodobnie  wyrównają się temperatury zewn i wewn)

W sumie to jest ciekawe czy śpiąc w namiocie w którym czubek namiotu byłby podniesiony nad resztą o powiedzmy 10cm występowało by skraplanie.
Albo próba z otwartym dołem (napływ chłodniejszego powietrza) i ten sam namiot z fartuchami śnieżnymi.

A tak całkiem serio to myślę - gdyby ten temat był tak prosty i oczywisty jak nam się tu może wydawać nie było by tylu namiotów na które narzekamy ;)

W sytuacji gdy na zewnątrz masz dużą wilgotność nic nie pomoże - ani otwory na górze ani na dole ani dwoje drzwi więc takiego przypadku w ogóle bym nie rozpatrywał.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 3 Lut 2020, 22:59 »
A mnie to nie bardzo przekonuje. Ci co celują w ultralekki sprzęt to wchodzą w naprawdę lekkie namioty, a namiot 3os nawet w wersji UL i tak lekki nie będzie. Ten "target" co kupuje namioty 3os to na wagę za bardzo uważnie nie patrzy.

Jak się jedzie np. w góry w ekipie, to się często bierze namioty optymalne wagowo w rozliczeniu na kilka osób. To bardzo rozpowszechnione podejście.

Lepiej wziąć 3- lub 4-osobowy namiot (namioty) i rozdzielić go do noszenia na kilka osób (ktoś weźmie tropik, ktoś inny sypialnię, a jeszcze ktoś inny maszty i szpilki, itp. - choć ja nie jestem zwolennikiem podziału namiotu po ludziach na kawałki) lub w inny sposób podzielić się ekwipunkiem (ktoś targa kuchnię, ktoś inny namiot, jeszcze ktoś inny wspólną część prowiantu, itp. - ja preferuję ten wariant), niż targać kilka jednoosobowych namiotów. Poza tym, na biwaku jedna osoba zajmuje się rozstawianiem jednego namiotu, a pozostałe osoby mogą w tym czasie przynieść wodę, zebrać drewno, ugotować wspólny posiłek, itp.

Działając wspólnie oszczędza się poro sił i czasu.

Przed wyjazdem uzgadnia się kto co zabiera. Ludzie, którzy regularnie jeżdżą, mają właśnie takie namioty, kociołki o pojemności na kilka osób, oraz inny sprzęt biwakowy do wspólnego używania.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 4 Lut 2020, 00:17 »
Tak jest np w Sierra od FN, która też wielka nie jest a kondensacja nie jest tam szczególnym problemem.

Tej samej konstrukcji Veig ma spore problemy z kondensacją, wielokrotnie z Marysią zwijaliśmy namiot z mokrym od wewnątrz tropikiem: na antywyprawkach, na ubiegłorocznej wyprawce w okolicach Brzegu skrobaliśmy z tropiku lód, nawet w Górskim Badachszanie, gdzie na brak przewiewu narzekać nie było można - lód na wewnętrznej stronie tropiku się zdarzał.
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2020, 01:04 wojtek »

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 4 Lut 2020, 08:38 »
Tak jest np w Sierra od FN, która też wielka nie jest a kondensacja nie jest tam szczególnym problemem.

Tej samej konstrukcji Veig ma spore problemy z kondensacją....

Sierra materiał 3000 H2O 
Veig - 6000  H2O

Nie pamiętam żeby mój pierwszy dwuosobowy namiot z Niewiadowa mial klopoty z kondensacją. Tropik wykonany był z lnu lub bawełny  Duże znaczenie ma chyba chlonność matriału, tak myślę.

« 4 Lut 2020, 14:23 »
Moje obserwacje pokazują, ze szczególnie materiały kryte silikonem są podatne na kondensację. Prawdopodobnie nie przepuszczają powietrza całkowicie i stąd ich problemy.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 4 Lut 2020, 18:28 »
Pytania do bikepakersów.
Jaka powinna być maksymalna długość złożonego namiotu aby wam pasował po zamontowaniu na baranku?
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 4 Lut 2020, 19:29 »
Odpowiedź jest prosta. Ta długość powinna być odpowiednia a uszczegółowiając nie za długa. Konkretyzując. Odpowiednią i nie za długą jest taka aby wchodziła między klamkomanetki.

No. Skoro wszystko już wiesz, to na przykładzie.

Dla Cannondale Topstone idealna długość to 35 cm. Tyle wchodzi między klamkomanetki, zostawiając luz z obu stron na komfortowy chwyt.
Jednak będą to wartości różne dla różnych kierownic, a dla szos pewnie jeszcze niższe.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Lut 2020, 22:51 »
Na szerokość kierownicy, a ta bywa różna. Poza tym zalezy od toreb, bo da sie i tak, że masz jest pod barankiem, albo jeszcze inaczej. Zresztą częściej maszt lepiej jest włożyć do torby na ramę lub podsiodłówki, mniej zachodu.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 6 Lut 2020, 13:41 »
Czyli długość masztu dla bikepakingu nie jest tak istotna jak dla sakwiarzy gdzie max to 42cm aby sakwa się zawinęła na 3 razy.

Widzę że wątek chyba już osiągnął nasycenie i chyba wcześniej zbiorę info i wyślę do Naturehike.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Lut 2020, 15:09 »
Czyli długość masztu dla bikepakingu nie jest tak istotna jak dla sakwiarzy gdzie max to 42cm aby sakwa się zawinęła na 3 razy.

Jest istotna, bo w każdym typie bagażu mniejszy maszt jest zaletą. A w bikepackingu jest to ważniejsze, bo pojemności bagażowej sporo mniej. Na sakwach to żaden problem, bo każdy typ masztu zmieści się na bagażniku, przecież nie trzeba tego do sakw wkładac.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 6 Lut 2020, 17:14 »
... Na sakwach to żaden problem, bo każdy typ masztu zmieści się na bagażniku, przecież nie trzeba tego do sakw wkładac.

Wszystko zależy co/jak kto lubi.
Wilku a dla Ciebie jaka by była idealna długość masztów?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 7 Cze 2020, 21:40 »
Coś poszło nie tak :D

Tagi:

Organizujemy