Autor Wątek: Włochy/Apulia - 01.09 - 15.09.2020  (Przeczytany 4316 razy)

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
Odp: Włochy/Apulia - 24.04-05.05.2020
« 2 Mar 2020, 22:35 »
Cześć

Kilka lat temu miałem okazję parę dni pokręcić się po Apulii i podpisuję się pod Alberobello i półwyspie Gargano, choć to drugie to trochę podjeżdżania było. Nic więcej na TAK co napisano wcześniej już nie dopiszę, natomiast wyczulę aby omijać Foggię porą wieczorową lub po prostu uważać bardziej niż zwykle. Miasto w Italii miało wówczas ponurą opinię ze względu na sąsiedztwo obozów pracy w postaci plantacji pomidorów, w których przez lata wykorzystywano pracowników sezonowych (kiedyś Polaków, gdy Ja byłem to sądząc po nr rej byli Rumuni i Ukraińcy).

Przeżycie dosyć osobliwe widzieć przy głównych trasach wlotowych do miasta mnóstwo nagabywujących dziewczynek przebranych za kobiety, a w samym mieście musiałem mocno do siebie przytulać rower z uwagi na niebywałe jak na Włochy zainteresowanie nim. Do sklepu wszedłem z rowerem na sugestię sprzedawcy, a na dworcu nawet spałem na rowerze, bo jeden lokalny młodzian upatrzył go sobie i próbował naiwnie spode mnie go zabrać (trzy razy).
W Foggi przyjemnie nie było.

I jeden detal z wieczornej jazdy, charakterystyczny dla południa Włoch, nie tylko Apulii. Jadąc z naprzeciwka lubią pozdrawiać rowerzystów długimi światłami (tak to interpretuję), chyba w zastępstwie trąbienia za dnia. Nie mniej nie należy reagować agresją i wymachiwać palcami czy rękoma, oni tak po prostu mają.

Odnośnie spania na dziko to nie było żadnego kłopotu, a jedynego pełzającego węża widziałem na campingu w Zapponeta ;-). W Bari przy morzu na wysokości stacji kolejowej Bari Sud jest Parco Perotti z kilkoma takimi szeroko rozstawionymi wiatami/namiotami (widać je na googlemaps), pod którymi są duże ławki. Sam Park to takie miejsce rekreacyjno-czworonogowe, dziwnych typów nie było (nie licząc mnie). Było czysto i nie śmierdzi.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
Odp: Włochy/Apulia - 24.04-05.05.2020
« 2 Mar 2020, 22:55 »
Kilka lat temu

Było czysto i nie śmierdzi.
To było przed kryzysem migracyjnym, czy już w trakcie?

To był wrzesień 2015r.

Offline Kobieta AnetaK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 28.01.2020
Odp: Włochy/Apulia - 01.09 - 15.09.2020
« 20 Lip 2020, 09:06 »
Zmienił nam się termin wyjazdu na daty +/-01.09 - 15.09.2020. Reszta założeń bez zmian póki co. Ceny lotów bardzo dobre na dzisiaj.

Offline Mężczyzna Tobiasz_R

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 23.07.2020
« 26 Lip 2020, 14:51 »
Hej,

Można prosić o więcej szczegółów co do wyjazdu do Włoch ?
Jaki będzie szacowany koszt całkowity ?

Pozdrawiam.

Offline Kobieta AnetaK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 28.01.2020
« 27 Lip 2020, 20:32 »
Lecimy z Warszawy 1 września, powrót do Wawy 15 września. Zakładamy, że z Bari pojedziemy na południe wybrzeżem przez cały półwysep, aż do Bazylikaty (miasteczko Madera), potem może przemieścimy się pociągiem bliżej Płw. Gargano, skąd wrócimy do Bari.
Śpimy na dziko, jemy na dziko, ale nie wykluczamy dwóch - trzech noclegów z prysznicem i kolacji w restauracji. Na dzisiaj jesteśmy grupą czterech osób, 2+2, bliższych i dalszych  znajomych z grupy rowerowej. Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum