Autor Wątek: Kaseta 7rz i przerzutka 9rz - kompatybilność  (Przeczytany 11925 razy)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Witam czy można do kasety 7 przełożeń założyć przezutkę na kierownicy 9.deore  Mam taką na stanie i ewentualnie jak ją zablokować??
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2020, 17:32 Waxmund »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Napęd
« 4 Lut 2020, 14:15 »
Kasetę masz na kole, więc jeśli przerzutkę założysz na kierownicy to może słabo działać  ::)

To co masz na kierownicy to manetka, którą zmieniasz położenie przerzutki która jest przy kasecie.
Co chcesz wymienić?
Tej samej firmy? (shimano na shimano?)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Lut 2020, 14:26 »
Manetka 9 biegowa obsłuży kasetę 7 biegową. Brak kompatybilności pojawia się dopiero przy napędach 10x. Tak jak napisał Wax, Shimano i Sram w tym przedziale nie są kompatybilne, nie możesz mieszać komponentów. Inny uciąg linki.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 4 Lut 2020, 14:51 »
Tak  ;D chodzi o manetke tylko nie grip  podzespoły z tej samej firmy deore...

« 4 Lut 2020, 14:57 »
Spokojnie zakładaj

« 4 Lut 2020, 15:12 »
Hm ale jak zablokować manetkę żeby nie przeskoczyło ponad zębatki (nigdy z tym nie robiłem) ale lubię wyzwania :D

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 4 Lut 2020, 15:25 »
Żeby nie przeskoczyło, są przy przerzutce śrubki ograniczające. Jedną ustawiasz by łańcuch nie został przesunięty za bardzo na zewnątrz, drugą do środka.

« 4 Lut 2020, 15:33 »
Ustalasz to przerzutką.
1. Na luźnej lince ustalasz pozycję przerzutki na 7 biegu (przód na blacie), tak aby łańcuch pracował bez żadnych hałasów a kółeczka szły w osi z najmniejszą koronką. Ustalasz to wychylenie śrubą regulacyjną przerzutki.
2. Następnie sztramujesz i przykręcasz linkę. Przód idzie na młynek i przerzucasz na 1 bieg z tyłu (największa koronka). Śrubą regulacyjną przerzutki blokujesz dalsze wychylenie wózka w kierunku osi koła.
Temat zrzucania łańcucha masz ogarnięty.
Dwa biegi w manetce pozostaną bez możliwości wciągnięcia, bo manetka zostanie zablokowana przerzutką.
Dalej regulujesz oddalenie wózka od koronek w skrajnych położeniach (czym bliżej tym lepiej). Na koniec używając śrub baryłkowych dopieszczasz układ aby chodził jak miodzio.

« 4 Lut 2020, 16:04 »
Czyli 7 bieg to kółko najmniejsze
??... Ok już doczytałem na spokojnie  ;) dzięki za udzielone wiadomości.. Zawsze kiedyś jest pierwszy raz :)

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
« 4 Lut 2020, 16:11 »
Nie chcę się wymądrzać, ale kaseta 9s ma taką samą szerokość co 8s (7s to 8s bez jednej koronki), więc teoretycznie się tego nie połączy. Manetka 9s ma inny uciąg linki na 1 tryb w stosunku do 8s i 7s. Jeśli da się jakoś pożenić to nie będzie idealnie. Jak ustawisz na jednej ze skrajnych koronek, to na drugim końcu kasety już będzie się rozjeżdżać.
Sprawdźcie to jeszcze raz. Nie chodzi o przełożenie uciągu linki do przesunięcia wózka (który dla 7, 8 i 9s jest 1:2) ale odległości między trybami.
Mylę się?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 4 Lut 2020, 16:29 »
Nie mylisz się ;D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Lut 2020, 17:31 »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Lut 2020, 17:47 »
Manetka 9 biegowa obsłuży kasetę 7 biegową. Brak kompatybilności pojawia się dopiero przy napędach 10x. Tak jak napisał Wax, Shimano i Sram w tym przedziale nie są kompatybilne, nie możesz mieszać komponentów. Inny uciąg linki.

Obsłuży, ale jedynie w sensie, że będzie pracować na całym zakresie. Natomiast działać to nie będzie, bo w zupełnie innych miejscach niż potrzeba będą wchodzić biegi i będzie to nie do używania. To jedynie manetka 8s pracowała jako tako z kasetą 7s, bo te kasety jak pamiętam miały ten sam skok pomiędzy zębatkami, kaseta 8s po prostu była szersza o ten 1 bieg. Natomiast 9s ma tę samą szerokość co 8s, co oznacza, że zmieniły się skoki pomiędzy zębatkami.

Tak więc pracować z kasetą 7s to by mogła jedynie manetka cierna na 9s, taka, gdzie się bieg zmienia na wyczucie, gdzie nie ma skoków.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
jedynie manetka 8s pracowała jako tako z kasetą 7s

Podkreślę, że jedynie "jako tako"  a nie poprawnie,  bo jednak rozstaw zębatek mają te kasety różny: 5 mm (7 rz.) i 4,8  mm (8 rz.).
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Pytanie nie było czy będzie idealnie, ale czy obsłuży. Obsłuży. To ze kultura pracy będzie nienajlepsza to inna sprawa. Tak jak ja przymierzyłem w tym roku przerzutkę 9x Deore do napędu 10X. Obsłużyła bez najmniejszego kłopotu w pojemności, jeszcze zapas miała. Wszystkie biegi wchodziły, ale w ostateczności jej nie zamontowałem bo jednak słyszałem, że jakość pracy jest nie ta. Ale jeżeli ktoś spytał czy działało. To Tak działało.
W tym przypadku narastanie błędy będzie szło albo w górę albo w dół kasety. Jednak problemy jakieś mogą powstać tylko na jednym z tych skrajnych przełożeń. Jestem przekonany, że biegi będą wchodzić a jedynie pewnie nieco hałasować.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum