Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232978 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
- użyć klucza udarowego

Taki mam plan.  ;D

Pan w serwisie rowerowym pochwaliwszy się dużym imadłem pokręcił głowa na nie i oddał mi nierozkręconą korbę z pedałem.... ;(

Szczęście w nieszczęściu, że wśród tych wszystkich braków i pustostanów magazynowych jakiś sklep sprzedawał nowe samo prawe ramię 5800/172,5...  ;D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Zalej naftą, może za rok będziesz polował na lewe ramię :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Zalej naftą, może za rok będziesz polował na lewe ramię :P

Zostawię to sobie takie zespawane, bo tam wszystko jest ok, pedał jest ok, korba jest ok, tylko się pożeniły. Chciałem je rozłączyć, bo już od jakiegoś czasu jeżdżę z dodatkowym dystansem po prawej stronie i muszę też w kolejnym rowerku tak to ustawić.

Sztyca bez offsetu (czyli taka jak na zdjeciu) zwiększa dostępną długość prętów, ale trudno będzie coś więcej uzyskać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
A nie możesz dać torebki bardziej do pionu i umieścić mocowanie na części prętów, która idzie do góry? U mnie to wygląda tak.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Pozostaje kupić sztycę z offsete'm i zamocować odwróconą o 180°  8)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wyczerpałem wszelkie możliwości, wynikające z oryginalnych prętów siodełka.
Brakuje trzech, czterech centymetrów.

Jak może brakować 3-4cm, jak niewiele więcej to ma cała długość pręta siodła. Przecież widzisz na tym zdjęciu, że jakieś góra 1,5cm do krawędzi pręta jest mocowanie i daje radę założyc torbę. Torba będzie wtedy na ukos do góry, nie płasko, ale da radę.

A swoją drogą ten system mocowania Ortlieba jest beznadziejny, zwykłe paski na torbie jak w większości takich toreb są o niebo wygodniejsze i bardziej uniwersalne, a w tak niewielkiej torebce nie ma żadnej potrzeby usztywniania tego.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Czy jest jakiś patent na przedłużenie prętów siodełka ?
Torebka jest fantastyczna, ale tak mocne przesunięcie siodełka do tyłu nie wchodzi w rachubę.

Zadam może banalne pytanie, ale czy w samej torbie zmieniłeś pozycję uchwytu? Tam są trzy bądź cztery pozycje, które odpowiadają właśnie za odległość torby od sztycy.

Na zdjęciu jakie dałeś torba jest maksymalnie wysunięta do tyłu, można ją przybliżyć.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Problem: od czasu do czasu spada łańcuch z dolnego kółka tylnej przerzutki (Shimano 105 5800).
[...]

Z kronikarskiego obowiązku informuję, że po wymianie kółek na nowe problem zniknął (przynajmniej nie objawił się podczas wczorajszej 100 km przejażdżki). Kółka kupiłem nie oryginalne, tylko takie łożyskowane, Sunrace - nawet taniej, niż te dedykowane.

Po kilku kolejnych jazdach problem jednak powrócił :(
Wymieniłem już, prócz kółek, łańcuch i kasetę na nową - bez zmian.
Podjechałem do serwisu - gość mnie przekonywał, że to przerzutka tak ma - po jakimś czasie (105 5800) tak się niektórym robi - on miał to w swoich dwóch przypadkach. Zanim kupię nową (co wcale nie jest takie proste w obecnych czasach) - ktoś może miał z tym modelem takie przejścia? Model z krótkim wózkiem, gwoli ścisłości.
Podobno też nowa przerzutka tiagra, mimo, że niby 10s potrafi dobrze współpracować z 11s, prawda-li to?

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Czy jest jakiś patent na przedłużenie prętów siodełka ?
Torebka jest fantastyczna, ale tak mocne przesunięcie siodełka do tyłu nie wchodzi w rachubę.

https://www.carradice.co.uk/bags/bikepacking/bikepacking-seatpack-support-rack

Znalazłem takie coś. Nie wiem, czy to o to chodzi, ale na obrazku wydaje się byc przedłużeniem prętów w siodle.

Ewentualnie:

https://www.carradice.co.uk/products/accessories/sqr-system

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
ww.carradice.co.uk/bags/bikepacking/bikepacking-seatpack-support-rack

Znalazłem takie coś. Nie wiem, czy to o to chodzi, ale na obrazku wydaje się byc przedłużeniem prętów w siodle.

A do tego genialnym stabilizatorem ciężkiej podsiodłówki

Samo w sobie też jest ciężkie (200g), to tak ok 50% wagi lekkego bagażnika ;)
No i niekoniecznie musi pasowac do wszystkich siodełek.
Kupiłem uchwyt podobnie mocowany do siodełka (do bidonów) na Ali, i niestety do mojego siodełka nie da się go stabilnie przykręcić.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Ale przy tej torbie to jest zbędne. Mam tę torbę i siodełko jest przesunięte maksymalnie do przodu a mimo to torba pasuje bardzo dobrze, wystarczy zmienić pozycję uchwytu w torbie, jest to opisane w instrukcji na poniższej stronie, punkt 1F i 1G:

http://www.ortlieb.com/en_us/saddle-bag-two+F9424
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

aga7898

• Gość
Szybkie pytanie
uvex i vo
czy
abus-aduro 2.1

Bo ciężko podjąć mi decyzję.
Dziękuje z góry za pomoc i rady.
« Ostatnia zmiana: 24 Mar 2021, 11:58 Borafu »

Ten, który lepiej leży. Uvex moim zdaniem wygląda lepiej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum