Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232984 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Co sądzicie o klamkomanetkach dual control takich jak te: https://www.olx.pl/oferta/klamkomanetki-shimano-deore-3x9-CID767-IDJ83zE.html ?!

Odradzane czy lepsze od klasycznych?!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja tylko tyle że właśnie po raz drugi (tzn w kolejnym rowerze) poleciała mi lewa manetka. Objawia się to tym że próba wrzucenia na blat kończy się niczym bo dzwignia nie napotyka na żaden opór.
Jak się to ma do tematu?
Ano tak że zaraz wymienię manetkę, nie tykając hamulca.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Manetki dual Control były ślepą uliczką rozwoju systemów zmiany biegów, po prostu podczas szybkiej jazdy po wertepach często hamując po prostu zmieniałeś bieg, a wcale tego nie chcąc.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Ze zmianą biegów podczas hamowania nie miałem problemu, nie potwierdzam.
Natomiast z dokupieniem jak się jedna zepsuje faktycznie może być problem.
Nie byłem fanem tego patentu ( wolę gripy) ale w sumie za tą cenę to można brać jak potrzebujesz. Ile pojeździsz to pojeździsz.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Manetki dual Control były ślepą uliczką rozwoju systemów zmiany biegów, po prostu podczas szybkiej jazdy po wertepach często hamując po prostu zmieniałeś bieg, a wcale tego nie chcąc.

To nie dlatego. To w jaki sposób wolimy zmieniać biegi to preferencja osobista - jedni wolą rapid-fire, inni gripshifty, a inni dual control. Natomiast w MTB zdecydowanie dominuje system osobnych klamek i manetek, bo to daje dużo większe możliwości rotacji sprzętem.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Dla odniesienia sprzedawałem na allegro praktycznie nowe manetki Acera 9-rz. Acera kojarzy się raczej ze śmietnikami niż z czymś co chce się mieć na rowerze, ale mimo niskiej grupy zdawały się być niezłe. Sprzedałem je za 89 zł + wysyłka. Tutaj są manetki i klamki gratis. Klamki się nie zepsują, więc żywotność zestawu ograniczona jest żywotnością manetek lub wymianą hamulców na hydrauliczne.

Przy wysyłce za złotówkę i braku chęci inwestowania w klamki może mieć sens. Co do jakości nie wypowiadam się.
« Ostatnia zmiana: 26 Mar 2021, 22:24 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Zaczynały Wam z czasem i eksploatacją ocierać klocki hamulcowe? Od kilku miesięcy TRP Spyre, z mocno zjechanymi klockami, niedokręconymi po bokach tłoczkami trze o tarcze, jakbym świeże kloce wstawił... Co poprzesuwam zacisk, przykęcę, to ten znów trze o tarcze, która aż się ledwo mieści w środku ;P
Możliwe, że żywiczne puchną od wilgoci?

Jesteś niski i gruby, czy może chodziło o niską grupę?
Wagi trochę mi ubyło od czasu, gdy mnie widziałeś, a wzrost bez zmian.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018

Nie

Chory jestem, nie mam siły czytać tego co piszę. To żadna przyjemność. Litości.

Mamy nową normalność. Zamiast czatować 40 minut pod zamkniętymi drzwiami przychodni w kolejce do kolejki (z różnym wynikiem, bo bloczki się nie rozmnożą), teraz można brać udział w losowaniu telefonicznym. Czasowo wychodzi podobnie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zaczynały Wam z czasem i eksploatacją ocierać klocki hamulcowe? Od kilku miesięcy TRP Spyre, z mocno zjechanymi klockami, niedokręconymi po bokach tłoczkami trze o tarcze, jakbym świeże kloce wstawił... Co poprzesuwam zacisk, przykęcę, to ten znów trze o tarcze, która aż się ledwo mieści w środku ;P

Raczej tłoczki się nie cofają jak powinny, częsty objaw we wszelkich tarczowych hamulcach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale żeby nie było tak jednostronnie my dzwoniliśmy do naszej przychodni przez ten czas z 10 razy, w różnych sprawach i w zasadzie bez problemu. Ostatni raz byłem 2 tygodnie temu, umówiłem wizytę po pierwszym telefonie, a potem musiałem spytać o coś czego zapomniałem i też jeden telefon wystarczył.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019

Ale to od razu trze, czy po jakimś czasie? W Trp spyre czasem klej do gwintów się wypłucze ze śrubek regulacyjnych po bokach i się one same dokręcają, może to ten problem. Trzeba dać trochę kleju wtedy i gra muzyka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum