Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232696 razy)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
A przerzutka e-type?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przerzutka Campagnolo Record.

Aktualny pomysł to wykorzystanie rurki aluminiowej fi 15 mm - zdaje się, że ma dobrą krzywiznę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Sporo piłowanie, trochę klejenie i na wiercenie. Działa. Teraz jeszcze trzeba popracować nad estetyką.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Noo  ;) dało się? Teraz możesz to zrobić z chromonikieliny.

Jednak nie warto było (ale wyboru nie było) Trzeba dotać jeszcze jedną warstwę aluminium, bo jednak brakuje sztywności. Nie warto robić takich rzeczy, bo zajmuje to bardzo dużo czasu - w sumie zeszło mi chyba kilka godzin - a efekt może być różny. W takim wypadku lepiej kupić coś gotowego za 100 zł jeśli się da.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
a masz obejmę-adapter? Bo jak rura nieokrągła, to można wydrukować coś w 3d na podkładki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jednak nie warto było (ale wyboru nie było) Trzeba dotać jeszcze jedną warstwę aluminium, bo jednak brakuje sztywności. Nie warto robić takich rzeczy, bo zajmuje to bardzo dużo czasu - w sumie zeszło mi chyba kilka godzin - a efekt może być różny. W takim wypadku lepiej kupić coś gotowego za 100 zł jeśli się da.

Ciekawe kiedy (czy?) w kwestii bagażnika dojdziesz do tego samego wniosku ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

W jednym z rowerów mam przerzutkę na takiej obejmie, mam też zapasową przerzutkę

Problem w tym, że rura nie tyle nie jest okrągła, ale "aerodynamicznie" spłaszczona. Nawet gdyby była okrągła, to problem w tym, że jakakolwiek obejma miałaby problem że zmieszczeniem się poniżej aktualnego mocowanie.

Ciekawe kiedy (czy?) w kwestii bagażnika dojdziesz do tego samego wniosku ;)
Wtedy gdy będzie się dało kupić taki jak chcę i nie będzie kosztował 500 zł.

Zrobione, trzeba było jeszcze nieco zmodyfikować, później pochwalę się wynikiem. Wyszło jednak sporo komplikacji.

Gdzie można kupić (nie wiem jak to się nazywa) elementy do kapslowania obręczy? Mogłyby to być takie niskie nitonakrętki.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Będziesz kapslować obręcze, czy użyjesz tego do czego innego?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Nie ma sensu kapslować obręcze, stosuje sie podkladki dopasowane do profilu obręczy. Sapim do kupienia wszędzie.
Jesli jednak chcesz nity do innych zastosowań, to w sklepach budowlanych, metalowych. Nity rozpreżne otwarte. Jeśli chcesz dużą dziurę pod sznurek - to w kaletniczym.

Kupiłem zestaw kół z jedną pęknięta obręczą. Pierwotnie chciałem kupić koło dawcę z identyczną obręczą, się mnie uprzedzono.

Te podkładki powinny załatwić sprawę!! Dzięki!! A ja głupio wyrzuciłem kiedyś na złom podpęknięte obręcze ;/

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jeżeli masz już pajączki wokół szprych i chcesz to zaleczyc podkładkami - to niestety raczej się nie udaje.

Edit: chyba, że łoże pod szprychy jest na tyle duże, ze włożysz jakies zwykłe podkladki o dużej srednicy. Sapimy i DT są maleńkie.

Ok. W sumie to jednak dramatycznie wygląda. Chyba nie ma co się wiele po nim obiecywać. Może spróbuję zalutować jak dostanę druty. Mam i tak inne koła w zapasie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum