Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232989 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Sama nazwa Waxwing nie nastraja mnie jakoś pozytywnie do modelu :)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Szukam szukam i nie mogę znaleźć .
Czy są dostępne widelce karbonowe , mocowanie pod hamulce tarczowe, najlepiej by przyjął oponę 700x40 i najważniejsze .. z rurą sterową o długości co najmniej 3200 mm.

sprawdź cx one pro disc carbon, trochę krótszy niż piszesz.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To trochę krótszy to 300 mm, a tyle to już standard właściwie wszystkich widelców grawelowych na rynku.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
To trochę krótszy to 300 mm, a tyle to już standard właściwie wszystkich widelców grawelowych na rynku.

A tych 2cm to jakimś mostkiem mocno zadartym nie skorygowałby? Są takie po 30 stopni. Pytanie co chce dokładnie siągnąć.

Offline Mężczyzna MCsubi

A to nie jest do tego mutanta Marina, gdzie po prostu rura sterowa jest tak absurdalnie długa?

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
A to nie jest do tego mutanta Marina, gdzie po prostu rura sterowa jest tak absurdalnie długa?
Bingo
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
To będzie rzeźbienie którego chciałbym uniknąć

A tych 2cm to jakimś mostkiem mocno zadartym nie skorygowałby? Są takie po 30 stopni. Pytanie co chce dokładnie siągnąć.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Nie umiem znaleźć w internetach klucza do supportu klasycznego. Jest w stanie ktoś pomóc? :) Tzn ktoś kto taki odkręcał już kiedyś.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Chyba takim kiedyś odkręcałem.

Dużo zależy od tego, czy chcesz ponownie używać tego suportu ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie umiem znaleźć w internetach klucza do supportu klasycznego. Jest w stanie ktoś pomóc?
Pomóc odkręcić czy pomóc znaleźć?
To drugie na szybko np tak: "klucz hakowy"
Choć słowem kluczowym może być też np "czop" albo "stare"
Trochę to zależy od tego co chcesz okręcić, bo tam są 2 różne klucze.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Trzeba trzech kluczy teoretycznie. Ale po kolei
1. Nakrętkę kontrującą po lewej stronie kluczem pazurkowym lub morsem (podkładając coś, żeby nie poniszczyć ząbków)
2. Lewą miskę kolejnym kluczem z dwoma bolcami (lekko idzie, można potem wyciągnąć oś) Można też próbować jedną ręką wetknąć coś mocnego w jeden z sześciu otworów w misce a drugą ręką odkręcać miskę np. śrubokrętem umieszczonym pomiędzy tym czymś mocnym a osią suportu (wymaga nieco wprawy)
3. Prawą miskę - kluczem nastawnym albo imadłem

Z lewej strony odkręcasz w lewo

Z prawej w zależności; jeśli gwint 36 mm to też w lewo a jeśli 1,37" to w prawo (zgodnie z kierunkiem pedałowania - do przodu)

« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2021, 14:34 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Ok dzięki wszystkim za pomoc. Chodziło mi o nakrętkę czyli klucz hakowy (pazurek) ale kawerna mnie natchnął, że tam wystarczy mi nastawny bo zamiast tych dziurek w lewej misce jest wypust pod nastawny. Odkręcone.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Z lewej strony odkręcasz w lewo

Z prawej w zależności; jeśli gwint 36 mm to też w lewo a jeśli 1,37" to w prawo (zgodnie z kierunkiem pedałowania - do przodu)
I tu mam wątpliwości czy tak powinno być. U mnie lewa strona odkręca się w lewo, a prawa w prawo, czyli zgodnie z kręceniem korbami. Wg mnie mam z tego powodu kłopot, bo stale ma się to tendencję do luzowania. Wg mnie powinno być odwrotnie, to to luzowanie by nie miało miejsca. Przypuszczam, że fabrycznie było to chyba osadzone na jakimś kleju, bo trzymało dopóki tego nie odkręciłem. Za klejem przemawia również to, że występuje bardzo duży luz na gwintach suportu i w tulei w ramie. Luz ten jest na starym suporcie, jak i na nowym. Luz ten też na pewno przyczynia się do luzowania się osadzenia suportu. Myślałem też, że wkręcenie na pakułach zapobiegnie luzowaniu się, ale to tylko troszeczkę odsunęło o w czasie. Obecnie zastosowałem po obydwóch stronach dodatkowe zabezpieczenie i na razie mam spokój.
Klucz do odkręcania/zakręcania zrobiłem sobie z blachy.

Offline Mężczyzna MCsubi

No niestety, suporty włoskie i francuskie tak mają i nic z tym nie zrobisz. Musisz to porządnie skręcić lub kapnąć niebieskiego kleju do gwintów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum