Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232990 razy)

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Obecnie największą popularnością cieszy się suport BSA (standard brytyjski), który znajduje się na wyposażeniu niemal wszystkich rowerów. Ten uniwersalny standard posiada z lewej strony gwint prawoskrętny, analogicznie – z prawej lewoskrętny. Wszystko to sprawia, że suport BSA nie rozkręca się podczas jazdy, zapewniając płynne działanie układu napędowego.

Standard włoski obecnie przestaje być wykorzystywany, niemniej jednak pojawia się on w większości jednośladów pochodzących z Włoch. Z obu stron ma on gwint prawostronny, co sprawia, że podczas jazdy strona napędowa musi się rozkręcać.

Standard francuski od lat jest nieprodukowany. Wariant ten można spotkać co prawda w starszych Peugeotach. Posiadacze rowerów wyposażonych w tego typu gwint mogą mieć problemy z jego wymianą. Analogicznie do włoskiego posiada on również gwint zamocowany prawostronnie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Wg mnie mam z tego powodu kłopot, bo stale ma się to tendencję do luzowania.

Ciesz się, jesteś wyjątkowy jak sądzę :wink:  Zdecydowanie częściej jest problem z odkręceniem zapieczonego suportu. Mogę podejrzewać "spaprany" gwint w mufie tym bardziej, że piszesz o pakułach upychanych w gwint co przy dobrym gwincie jest  niemal awykonalne.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mogę podejrzewać "spaprany" gwint w mufie tym bardziej, że piszesz o pakułach upychanych w gwint co przy dobrym gwincie jest  niemal awykonalne.
A gdyby w ogóle udało się upchać tam pakuły to prędzej niż samoczynnym odkręcaniem martwiłbyś się jak to w ogóle odkręcić.

Jakoś mu te pakuły umknęły w pierwszym czytaniu.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
No, na pewno na pakułach nie dałoby się tego wkręcić gdyby to połączenie gwintowane miało odpowiedni luz. Wtedy pakuły przy wkręcaniu zostałyby zepchnięte w wkręcanego gwintu.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Hej, po 11 tysiącach kilometrów czuję, że kaseta oraz łańcuch już się kończą. Chciałem kupić taką samą kasetę - CS-HG50 11-30 9 rz. - ale nie bardzo jest dostępna poza dwoma aukcjami na allegro (jedna za ponad 538,65 zł druga z wysyłką z Białorusi) i ofertą CTbike, który to sklep ma problemy z wiarygodnością.

Czy ktoś napisze mi co mogę wsadzić zamiast tego modelu? Potrzebuję do mieszczucha, jeżdżę 99% na środkowych przełożeniach, więc zakres w zasadzie obojętnie jaki.

Wdzięczny będę za pomoc.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Możesz kupić coś takiego:
https://www.aliexpress.com/item/4001022458045.html?spm=a2g0o.detail.1000023.9.40ef166bMbzh88

Pod 9S są: 11-28T, a lepiej 11-32T.
Ujeżdżam kasetę z Ali (10S) od miesiąca i nie widze na razie różnicy z shimanowskimi

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Ja bym kupił coś niższej klasy np. HG40 i to może nawet ze dwie sztuki. Jednocześnie szukał okazji na zakup lepszej kasety, ale już bez spinania się.
Lepsze komponenty osiągają teraz absurdalne ceny. Może będzie lepiej, może nie, ale w tej chwili chaos i panika na rynku nie pozwalają nawet rozsądnie ocenić sytuacji.

W Centrum Rowerowym jest Sram 990 za 400 zeta. Kupa kasy, ale od biedy chyba do przełknięcia. To gdzieś poziom XT, który jest o ok. stówkę droższy.
Nie wiem tylko czy czerwony pająk będzie pasował kolorystycznie.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Ja znalazłem coś takiego:
https://m.pl.aliexpress.com/i/32818618831.html
Razem z przesyłką 190 zł. Strasznie drogo, ale zawsze taniej niż 538

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Lepsze komponenty osiągają teraz absurdalne ceny.

A komponenty gorsze jeszcze bardziej absurdalne.  :wink:  Od stycznia to na kasetach była chyba taka podwyżka "dołóżmy stówę do wszystkiego". Coś co kosztowało 70 kosztuje 170 a 7 rzędowa kaseta (kiedyś za 30) teraz bywa za 130.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Mam kasetę Deore XT 9rz 11-32t w ładnym stanie. Sprzedam za 400 zł :P :P :P

Gdyby nie przeszkadzały Ci 2 ząbki więcej to, tu jest ładny SLX za 69 zł + wysyłka
https://www.olx.pl/d/oferta/kaseta-shimano-cs-hg81-9-slx-lx-11-32t-CID767-IDGy6if.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Używane części kupuję od czasu do czasu, ale raczej unikam kupowania używanych kaset.
Ostatnio szukałem kasety M770 i zrezygnowałem - cena blisko 500 zł, to jakieś nieporozumienie. Dojeżdżę te które mam i jak się nic nie trafi, to przesiądę się na rowery z napędem ósemkowym, bo mam jeszcze kilka kaset.

A komponenty gorsze jeszcze bardziej absurdalne.  :wink:  Od stycznia to na kasetach była chyba taka podwyżka "dołóżmy stówę do wszystkiego"...
Z ciekawości zerknąłem przed chwilą na różne takie... Faktycznie, ceny robią wrażenie. Nie wiedziałem, że to aż tak skoczyło w niższych grupach.

Jest jeszcze jakaś nadzieja w wymianie pojedynczych zębatek, ale tego tematu jeszcze nie rozgryzałem.

Jeszcze nigdy nie kupowałem w Chinach. Kto wie, czy się to nie zmieni.
Może to też być szansa dla worka, eksperta w tej materii.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Po ćwierć wieku przerwy w partyzantce, mogę odesłać do strony http://rowery.zbooy.pl/
Znajdziecie tam przepis na szlifowanie kaset ;D ;D ;D

W zeszłym roku kupiłem prawie nową kasetę Deore 10-rz za 35 zł. W sumie niespecjalnie warto, bo to jednak kloc.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Szukajcie, a znajdziecie. Na miasto akurat i uczciwa zeszłoroczna cena:
https://biostern.abstore.pl/kasety-i-wolnobiegi-cs-hg400-11-25-kaseta-9rz,c66,p1607,pl.html

Faktycznie, lepiej dołożyć 500 zł i miec 80 g mniej.
Jeśli pamięć mnie nie myli, to kaseta Deore 10-rz 11-34t waży 388 g. Dla skali moja kaseta ZTTO 12-rz 11-50t waży katalogowo 399 g.

Deore o tyle nie warto, że niewiele droższy (używany SLX) waży około 320 g, więc różnica spora. Nowe kasety SLX też nie były drogie, kilka lat temu kaseta 10-rz kosztowała mnie 120 zł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum