Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 232988 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Tak czytam o tych problemach z częściami i sobie myślę, że te wszystkie stare kasety, przerzutki,  zębatki, które leżą całe w smarach w tym pudle ze starymi częściami mogą być warte majątek po przeczyszczeniu.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Felek, w Decu Reduta są 4 szt. (Targówek 1 szt.) Deore HG40 11-34 po 170 zł (według info na stronie www).

Czy jeździł ktoś na napędach decathlonowych? Chodzi mi o łańcuchy i kasety. Z ich dostępnością też są problemy, ale może będą jakieś dostawy.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Szukajcie, a znajdziecie. Na miasto akurat i uczciwa zeszłoroczna cena:
https://biostern.abstore.pl/kasety-i-wolnobiegi-cs-hg400-11-25-kaseta-9rz,c66,p1607,pl.html

Dziękuję wszystkim za odzew i oferty:)

MCsubi Rozumiem, że to HG400 wejdzie zamiast HG50? Ta niższa cena wynika z materiału? Będzie szybciej się ścierać lub rdzewieć zimą od śniegu z solą? Nie by to mi przeszkadzało, ale może bym ją w trudnych warunkach zmieniał na starą.

Czy jest sens dopłacić 100 zł do propozycji RS czyli HG40? Ilość zębów nie ma znaczenia, rower i tak służy do ciorania po mieście:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To bardzo dobra kaseta, po prostu uchowała się zeszłoroczna cena.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Kup kasetę na Ali.
9S bedzie cię kosztowac poniżej 70zł.
Jest duży wybór, calkowicie stalowe są tanie, bierze się kolor silver, ponieważ złote lub tęczowe są 50% droższe.
Kupowałem ostatnio - dostawa zajęła 11 dni.

O to chodzi w tych kasetach, nawet Shimano tak robi - liczy się wykończenie, kolor, powłoka antykorozyjna :)
A w rzeczywistości, ta warstwa zewnętrzna szybko się ściera, a wszystko i tak pracuje w smarze.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Nie mam konta na Aliexpress i raczej nie będę zakładał z różnych powodów, ale dziękuję za pomoc.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Warto kupować łańcuchy i kasety z Ali? Ceny jeszcze normalne. Są typowo "no name" ale też ZTTO, Shimano i inne "markowe" tylko czy w tym przypadku są to wyroby jeszcze w miarę jakościowo czy totalny złom...
Paweł.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Warto kupować łańcuchy i kasety z Ali? Ceny jeszcze normalne. Są typowo "no name" ale też ZTTO, Shimano i inne "markowe" tylko czy w tym przypadku są to wyroby jeszcze w miarę jakościowo czy totalny złom...
Za te same pieniądze na aliexpress powinieneś dostać lepszą kasetę. Dopiero przy 11/12 rzędach zaczynają się kosmiczne technologie i ponoć (drogie) kasety SRAM działają lepiej niż ZTTO. Łańcuchy z tego co widziałem nie są, albo raczej nie były tańsze.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

Łańcuch no name ok. 55 zł, a jeszcze bardziej "no name" nawet za 35 zł. :o
Shimano HG54 ten sam pieniądz ale jak na razie znalazłem z wysyłką za 2 dychy.
ZTTO też ok 55 zł.
Źle chyba nie jest.
Pytam o te bezmarkowe - czy ktoś to może używał, nie rozleci się po pierwszym tysiącu?
Jak jest takie ssanie na rynku i ceny kosmiczne to można by się obkupić w parę sztuk i mieć na zaś.
Paweł.

Na łańcuchach bym nie oszczędzał, kup coś sprawdzonego. Kolega kupił kiedyś tani łańcuch i załatwił nową kasetę w 1 lub 2 tys. km. Chyba jednak było to bliżej tysiąca :o Napęd używany był w rowerze szosowym. Lepszą strategią na oszczędności jest kupno mało używanych, ale rzeczywiście dobrych łańcuchów.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

Brzmi rozsądnie.
A ZTTO - co to za firma? Raz kiedyś kupiłem u nich support i mi nie pasował do ramy (inny wszedł bez problemu) ale może to przypadek. W każdym razie firma już się gdzieś przewijała.
Ktoś, coś?
Paweł.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Brzmi rozsądnie.
A ZTTO - co to za firma? Raz kiedyś kupiłem u nich support i mi nie pasował do ramy (inny wszedł bez problemu) ale może to przypadek. W każdym razie firma już się gdzieś przewijała.
Ktoś, coś?

Miałem od nich zębatki, nakrętki jakieś, support też - i od niego odpadła przy zakładaniu uszczelka ;P
Generalnie jakość tak jak wszystko inne pokroju motsuv'a - średnio niska

Warto się połasić, jeśli kupujesz tego dużo i chce Ci się czekać na dostawę ;) Bo cenowo to wychodzi na zbliżonych poziomach, co zakupy w kraju - czasami na olx'ie da się kupić aliexpressowe produkty w tej samej cenie, co w Azji

ZTTO robi fajne, bardzo lekkie kasety, ale ponoć bywały problemy z jakimiś błędami konstrukcyjnymi kaset 11/12. Ludzie na forach doradzali kupno używanych kaset SRAM.

Mam kasetę tej marki - nie chciałem zmieniać tylnej piasty, żeby móc założyć kasetę SRAM XD - wygląda świetnie, ale jeszcze nie testowałem. Zazwyczaj staram się kupić mało używane części, a dopiero, gdy nie mam wyboru biorę od Chińczyków.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
...
Czy jest sens dopłacić 100 zł do propozycji RS czyli HG40? Ilość zębów nie ma znaczenia, rower i tak służy do ciorania po mieście:)
Pisząc wcześniej o kupnie dwóch słabszych kaset myślałem, że da się je kupić około stówki za sztukę. Wtedy może warto byłoby wziąć HG40 (nigdy nie porównywałem jej z HG400), ale w tej sytuacji, gdy nie odstrasza Cię zakres kończący się na 25, to brałby Alivio.

I nawiązując do dalszej dyskusji - ja też kiedyś stałem się ofiarą słabego łańcucha. Łańcuchem Sram 830 zabiłem w mgnieniu oka zarówno korbę, jak i kasetę.
Tutaj więc podzielam zdanie worka, że forsę lepiej włożyć w łańcuch niż kasetę.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Łańcuch no name ok. 55 zł, a jeszcze bardziej "no name" nawet za 35 zł.
Shimano HG54 ten sam pieniądz ale jak na razie znalazłem z wysyłką za 2 dychy.
ZTTO też ok 55 zł.
Źle chyba nie jest.
Pytam o te bezmarkowe - czy ktoś to może używał, nie rozleci się po pierwszym tysiącu?
Jak jest takie ssanie na rynku i ceny kosmiczne to można by się obkupić w parę sztuk i mieć na zaś.

Kasety można z Ali ściągać. Mam ZTTO i Zrace (10S).
Po oględzinach, stwierdziłem że to te same kasety, różnią się tylko lockringiem z innym napisem.

Natomiast odradzam łańcuchy z Ali.
Kupiłem taki tani 45zł, i tylko ładnie wyglądał.
Rozciągnięcie nowego łańcucha to 0.7%.
Nawet nie zakładałem, tylko od razu sprzedałem

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum