Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233007 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Parę dni temu zacząłem się interesować rowerami dziecięcymi, więc jestem totalnym lajkonikiem, ale spotkałem się też z rozwiązaniem polegającym na ograniczeniu łańcucha osłonami po obu stronach blatu.
Rolę pewnie pełnią podobną - taką jak wskazał kawerna.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy pedały i siodełko w rowerze dziecięcym jest takiej samej wielkości co w rowerze dla dorosłych?

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
Czy pedały i siodełko w rowerze dziecięcym jest takiej samej wielkości co w rowerze dla dorosłych?

Pedały (w tym również dla dorosłych - np. kobiet z mniejszymi stopami) różnią się wielkością - część producentów oferuje różne rozmiary swoich pedałów (np. rozmiar S i L).
Są również specjalne (mniejsze) pedały do rowerków dla mniejszych dzieci.
Siodełka również występują w wersji dziecięcej - często producenci dodają do nazwy swojego siodełka "Junior" albo "Kids" (co jest logiczne).

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Gdyby użyć współczesnej zębatki przystosowanej do napędu 1x pewnie można by się ich pozbyć.

A to jest jakaś różnica w konstrukcji? W jaki sposób ona jest przystosowana? Serio pytam. Nie mam i nie znam napędu 1x

• ~(FSM)~
Zęby takiej koronki są szersze i węższe by pasować do łańcucha oraz są dłuższe.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Dzięki. Nie wiedziałem, że tak to wygląda.

• ~(FSM)~

Pedały (w tym również dla dorosłych - np. kobiet z mniejszymi stopami) różnią się wielkością - część producentów oferuje różne rozmiary swoich pedałów (np. rozmiar S i L).
Są również specjalne (mniejsze) pedały do rowerków dla mniejszych dzieci.
Siodełka również występują w wersji dziecięcej - często producenci dodają do nazwy swojego siodełka "Junior" albo "Kids" (co jest logiczne).

A czy gwint jest tego samego rozmiaru?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
A czy gwint jest tego samego rozmiaru?
Nie wiem czy we wszystkich. W tych, które miały moje dzieci i je serwisowałem, zawsze gwinty były standardowe. Nawet w takim całkiem małym rowerku

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

• ~(FSM)~
Być może w miarę nowe są standardowe. Sprawdziłem średnicę gwintu w korbie i jest to 11 mm.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Być może w miarę nowe są standardowe. Sprawdziłem średnicę gwintu w korbie i jest to 11 mm.

Gwint na pedale to 9/16 - 20 tak podają w necie, więc średnica otworu powinna być ok 13mm.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Łożysko w piaście złapało mi luzy. Oznaczenie to 61903 RS. Dwa razy już kupiłem w necie zamienniki i okazuje się, że nie ma żadnego standardu odnośnie wymiarów, pomimo jednorodnego oznaczenia. Każde ma inną średnicę wewnętrzną, nic do siebie nie pasuje. Zresztą sprzedawcy też niechętnie podają jakiekolwiek wymiary, więc sprawa dość szemrana.

Tuleja wchodząca w łożyska w piaście ma 17,8mm. Koło to Fulcrum Racing 77. Ktoś ma pojęcie gdzie i jak szukać odpowiednika? Czy pozostaje wycisnąć je i iść do sklepu stacjonarnego?

piechucki

• Gość
https://goo.gl/maps/ZyLwCZiS63f1yEGt6
Spróbuj na telefon. Już kilka razy spotkałem się z dużą fachowością i bardzo solidnym podejściem do klienta.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Serwis Fulcruma jest w podkrakowskim Zabierzowie. Kilka lat temu korzystałem. Było OK.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Chyba jednak pedały w rowerach dziecięcych mogą mieć inny gwint - 1/2". Tutaj przykład:
https://allegro.pl/oferta/pedaly-rowerowe-dzieciece-fp-628-1-gwint-1-2-8966409469?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NDI0NTY3MmMtNDNmOS00YjI3LThkYmUtOWMwOGNiYmM4ODhmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5278562a-7e90-48f4-88c3-b91f204fbb18
Trek MT220 miał drugą dziurkę w korbie, na mniejszy gwint, dla krótszych nóżek ;)

Łożysko w piaście złapało mi luzy. Oznaczenie to 61903 RS. Dwa razy już kupiłem w necie zamienniki i okazuje się, że nie ma żadnego standardu odnośnie wymiarów, pomimo jednorodnego oznaczenia. Każde ma inną średnicę wewnętrzną, nic do siebie nie pasuje. Zresztą sprzedawcy też niechętnie podają jakiekolwiek wymiary, więc sprawa dość szemrana.

Tuleja wchodząca w łożyska w piaście ma 17,8mm. Koło to Fulcrum Racing 77. Ktoś ma pojęcie gdzie i jak szukać odpowiednika? Czy pozostaje wycisnąć je i iść do sklepu stacjonarnego?

Najmniejsze problemy miałem z łożyskami SKF

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum