Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233423 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Łożysko w piaście złapało mi luzy. Oznaczenie to 61903 RS. Dwa razy już kupiłem w necie zamienniki i okazuje się, że nie ma żadnego standardu odnośnie wymiarów, pomimo jednorodnego oznaczenia. Każde ma inną średnicę wewnętrzną, nic do siebie nie pasuje. Zresztą sprzedawcy też niechętnie podają jakiekolwiek wymiary, więc sprawa dość szemrana.

Tuleja wchodząca w łożyska w piaście ma 17,8mm. Koło to Fulcrum Racing 77. Ktoś ma pojęcie gdzie i jak szukać odpowiednika? Czy pozostaje wycisnąć je i iść do sklepu stacjonarnego?

Wymieniałem kiedyś łożyska w piaście. Niestety nie pamiętam marki. Oznaczeń nie miało więc trzeba było dobrać po wymiarach.  Kupiłem takie: 18307 2RS Czyli otwór 18 mm, średnica zewnętrzna 30 mm, grubość 7 mm. Czyli szukaj po wymiarach raczej.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Każde ma inną średnicę wewnętrzną, nic do siebie nie pasuje.

Kilkanaście stron wcześniej jest wyjaśnienie, że łożyska mają też jakąś klasę dokładności wykonania. Te ze słabą klasą nie trzymają wymiarów, tez z lepszą trzymają, ale są drogie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Tuleja wchodząca w łożyska w piaście ma 17,8mm. Koło to Fulcrum Racing 77. Ktoś ma pojęcie gdzie i jak szukać odpowiednika? Czy pozostaje wycisnąć je i iść do sklepu stacjonarnego?

Albo coś żle odczytałeś, albo źle zmierzyłeś (raczej)
Łożyska o średnicy wew. 17.8 się nie produkuje.

Łożysko 61903 ma wymiar 17x20x7, czyli średnica wewnętrzna ma 17mm (zew. 30, szerokość 7);
Najlepiej wybić łożysko (i tak to musisz zrobić) i zmierzyć.
Są sklepy internetowe, tylko z łożyskami, profesjonalne, podajesz wymiary (łożyska coraz częściej kupuje się na wymiary - chińczycy produkują każde wymiary, stąd problem z oznaczeniem) i możesz mieć na drugi dzień, kurierem, (tylko koszty).

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Kilkanaście stron wcześniej jest wyjaśnienie, że łożyska mają też jakąś klasę dokładności wykonania. Te ze słabą klasą nie trzymają wymiarów, tez z lepszą trzymają, ale są drogie.

Błądzisz ;) ale to rzecz ludzka.  Wymiary trzymają zawsze, tylko że w swojej klasie dokładności. 
Dla tej wielkości łożysk najniższa (najgorsza) klasa dokładności (P0) to jednocyfrowe odchyłki wymiaru mierzona w mikrometrach. Ciężko by to było nawet zmierzyć.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Wymieniałem kiedyś łożyska w piaście. Niestety nie pamiętam marki. Oznaczeń nie miało więc trzeba było dobrać po wymiarach.  Kupiłem takie: 18307 2RS Czyli otwór 18 mm, średnica zewnętrzna 30 mm, grubość 7 mm. Czyli szukaj po wymiarach raczej.

Poszukiwania za pomocą pracowników sklepów zwróciły mi taki sam wynik. Zatem chyba wezmę :D

Dzięki wszystkim!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Jaka spinka wielokrotnego użytku do łańcucha 7,8 mm w rozsądnej cenie? Cena ma być na tyle rozsądna, żeby nie opłacało się bardziej użyć innego łańcucha.

Mam sporo spinek Connex niby 6/7/8, ale są zbyt wąskie. Mogę podmienić łańcuch, ale wtedy aktualny nie zostanie nigdy zużyty.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Mam sporo spinek Connex niby 6/7/8, ale są zbyt wąskie
Te te spinki "Connex" to z Aliexpress?
Używam Connexów od kilku lat i wszystkie pasują, z tym że trzeba je ścisnąć przy zakładaniu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Z allegro, uważam już na spinki z nieznanych źródeł, bo raz mocno wtopiłem. Używasz łańcucha 6-rz? ;) Te pod 7 rzędów mają 7,3 zamiast 7,8 mm i z nimi nie ma problemu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Z allegro, uważam już na spinki z nieznanych źródeł, bo raz mocno wtopiłem. Używasz łańcucha 6-rz? ;) Te pod 7 rzędów mają 7,3 zamiast 7,8 mm i z nimi nie ma problemu.
Mam napędy 8, 9 i 10 rzędowe (ale 10 jeszcze na oryginalnym Shimano jeździ, więc w tej opowieści nie uczestniczy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Connexy ze sklepu pasują do Shimano, ale z allegro nie. Zwłaszcza te słynne z Leszna, dodawane kiedyś po 5 gratis do łańcuchów. Mam ich jeszcze ze 20, ale nie używam, bo 2 razy się rozpięły.

Offline Mężczyzna piotr82

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 31.01.2015
witajcie, złamała mi się prawa dźwignia manetki na prostą kierownicę Shimano SL-M430 współpracująca z Tiagrą z 2012r, 2x8 biegów, czy jako zamiennik (komplet) będzie pasowała: Manetka SHIMANO Altus SL-M315? dziękuję za pomoc...

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Czy przerzutka 9rz ogarnie napęd 10rz? Konkretnie to SRAM X4, X5 oraz X7.

Offline Mężczyzna MCsubi

Tak na granicy, u mnie X9 9s poszło z manetką 10s Force na kasecie 10s, ale na styk. Wg Srama nie jest kompatybilne wcale.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Co znaczy "na styk"?

Offline Mężczyzna MCsubi

To znaczy, że na oryginalnych kółeczkach (górne z łożyskowaniem ślizgowym z dużym luzem bocznym) da się wyregulować, ale już nowe kółka Tacx na łożyskach tocznych odpadają - da się ustawić max 8 biegów na 10. Ja na tym jeżdżę w szosówce (kilka tys. km od września bez zakłóceń), ale w MTB, zwłaszcza z amortyzowanym tyłem, taka zabawa może się nie udać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum