Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233005 razy)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ogarnia ktoś jaka jest różnica w kosztach budowy napędu na microshift'cie i barendach względem klamkomenetek?
Zawsze mi się wydawało to rozwiązaniem tańszym, a teraz patrzę i za takiego barenda wołają po 300 złociszy  ::)

I jak się prowadzi linkę doń? wewnątrz baranka i przewierca otwór na pancerz przy mostku?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
I jak się prowadzi linkę doń? wewnątrz baranka i przewierca otwór na pancerz przy mostku?
linki na zewnątrz lecą.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
linki na zewnątrz lecą.

Właśnie tutoriale oglądam i pokazują raz linkę luźno wiszącą, linkę schowaną pod owijką i właśnie panderz wchodzący w kierę, jak w carbonową ramę ;P

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
tak czy siak, opór dla pancerza jest w manetce. Pewnie są jakieś kiery z przygotowanymi otworami, ale wiercić to bym nie chciał :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ja zawsze prowadzę wzdłuż dolnego chwytu, a dalej już luzem. Niektórzy trzymają całość pancerza pod owijką, tylko może być potem problem ze znalezieniem odpowiednio długiej linki ;)

Za bar-endy przeważnie płacę nieco ponad 200 zł. Tyle dałem za oba komplety Dura Ace 10-rz.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta emonika

• Miasto: Kościerzyna/Kaszuby
  • Na forum od: 26.05.2014
Czy ktoś może mi powiedzieć czy jadąc pociągiem z rowerem mam obowiązek ten rower powiesić na tych hakach ??? Czy jeśli jest miejsce to rower może sobie stać na kołach ? Tylko w pociągu relacji Kościerzyna-Gdynia, zawsze jedna i ta sama pani służbistka każe mi rozpakować rower z sakw i powiesić rower i mówi, że mam taki obowiązek..
"Uśmiech kosztuje mniej niż elektryczność i daje więcej światła"

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Kurde...

"Jeździć obserwować", czy "wymieniać"?

Od środka przykleiłem też łatkę.

Ja bym jeździł bez obaw. W mojej szosówce mam oponę, która była źle przechowywana przez poprzedniego właściciela (tzn. koło bez powietrza) i zaczął wyłazić drut, a dętka mogła niebawem wyjść bokiem opony. Było też wyczuwalne bicie na kole. Obrębiłem grubą nicią i dla wzmocnienia zakleiłem klejem cyjanoakrylowym. Zdaje się trzymać całkiem dobrze.

Tutaj dziurka jest niewielka. Upewniłbym się tylko, że klej faktycznie dobrze trzyma. Oczywiście im większa łatka, tym mniejsza szansa, że się odklei.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Również bym podkleił łatką i jeździł.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Ale co?
To nacięcie w oponie?

To się zdarza, jeżeli płótno nie zacznie sie pruć (to wyjdzie po czasie), opona jest do normalnego użytkowania.
Mam w swoich oponach nie takie dziury.

Jeżeli leci już płótno, to raczej żadne łatki nie pomogą, można do wulkanizatora i podkleić łatką do naprawiania opon.
Ale wtedy jest zgrubienie i opona bije.

W domu używam długopisu.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
A takie pytanie.
Czym oznaczacie dziurkę w dętce ?
Piszę tu o sytuacji na trasie, gdy trzeba zlokalizować przebicie i oznaczyć je przed naklejeniem łatki. Czym zaznaczyć, żeby było dokładnie widać to miejsce ( mając na uwadze, że dętka będzie mokra, a warunki trudne ).

Czym byś nie łatał, trzeba wcześniej zmatowić powierzchnię gumy i to już będzie widać wyraźnie bez zaznaczania..
« Ostatnia zmiana: 8 Cze 2021, 12:05 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Punkt przebicia widać, jak już się go zlokalizuje. Staram się go nie spuszczać z oka. Ja mam częściej problem znaleźć miejsce drobnego przebicia bez wody.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Oczywiście, podkleiłem łatką, ale jak widać opona już trochę kształtu straciła w tym miejscu.

Ale zanim zmatowię - czym zaznaczyć z grubsza ten obszar ( najlepiej żeby był widoczny po zmierzchu, w świetle lampki ).

Ja to robię na słuch. Pompuje trochę powietrza i słucham. Ostatnio w łysym polu w strugach deszczu się męczyłem dość długo bo deszcz szumiał i nic nie było słychać. Jak już dziurkę znajdę to ją widać, mam gotowy papier ścierny i klej, więc nie potrzebuje oznaczać, odkładać etc. matowię, klej chucham kilka razy, przyklejam łatkę i zakładam (oczywiście szukam w oponie przyczyny aż znajdę).

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Ale czy odpowiednie pisadło nie byłoby ogromnie pomocne. Tylko co to może być ?

Chyba nie byłoby... ale u wulkanizatora widziałem kredę w użyciu.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum