Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233017 razy)

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Też zaznaczam w warunkach suchych długopisem - krzyż o dłuższych ramionach dzięki czemu po przetarciu większej powierzchni wiem gdzie przykleić małą łatkę (zawsze chyba matowię więcej niż sama łata ma wielkosć)

A w terenie "wypuklam" palcem od spodu miejsce i trzymam jedną ręką a drugą wszystko staram ogarnąć aż do położenia kleju.

(też na słuch szukam miejsca, tudzież pod wąsem :D - cz€łe miejsce - czuć każdy powiew)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Czy ktoś może mi powiedzieć czy jadąc pociągiem z rowerem mam obowiązek ten rower powiesić na tych hakach ??? Czy jeśli jest miejsce to rower może sobie stać na kołach ? Tylko w pociągu relacji Kościerzyna-Gdynia, zawsze jedna i ta sama pani służbistka każe mi rozpakować rower z sakw i powiesić rower i mówi, że mam taki obowiązek..

Ja nie wieszam. Nie ma takich haków. Jak są walizy to siedzę sobie na rowerze. Najwygodniejsza miejscówa w każdym IC.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Co myślicie o tym amortyzatorze? Przypomina Manitou.
https://a.aliexpress.com/_vDwHZ5

Najbardziej to mi się podobają te zdjęcia cannondala z wklejonymi w potoshopie nazwami tego paździerza :D

ps: manitou podobne jak dt swiss od dawna mają podkowę od tyłu więc do manitou to chyba najmniej jest podobne ;)
ps2: ale żeby nie było, że nie merytorycznie - wspólczesne amory mają i 51mm offsetu w 29". Tutaj mamy 38 :)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Korona jest podobna, jakby spawana z trzech gaz rurek. No i pokrętło z ABS+.

Pytanie nr. 2.
Grze tanio kupić prasę do wyjmowania łożysk z suportu HT2.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Moim zdaniem jest to dosyć prawdopodobne, że to faktycznie dobry amortyzator. Kiedyś czytałem, że Chińczycy produkowali widelce Manitou i potem trafiały na ebay w bardzo dobrych cenach. Też miały taki złoty kolor.

Różnica była taka, że te amortyzatory były przeznaczone pod 26". Nie można wykluczyć, że Chińczycy opanowali technologię i dali radę przerobić na 29" - stąd nietypowe wyprzedzenie???

Tu trochę opinii. Zdaje się, że może być do dosyć bardzo dobry zakup jeśli trafi się dobry egzemplarz
https://www.mtbr.com/threads/bolany-air-suspension-fork-post-your-experience-here.1086640/

Ja bym jednak nie ryzykował i wziął coś używanego, ale markowego.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Pytanie nr. 2.
Grze tanio kupić prasę do wyjmowania łożysk z suportu HT2.
Mam taką, ponoć dobra. Tanio można ręcznie wybijać łożyska :P Mnie ciągle wpadały w ręce kolejne suporty, więc nie miałem jeszcze okazji przetestować.
https://bitul.pl/pl/p/PRASKA-DO-LOZYSK-HT2%09BB051/43
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Ja bym jednak nie ryzykował i wziął coś używanego, ale markowego.

Miałem tak samo zakończyć wypowiedź.
W punkt.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2021, 19:01 anarchy »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Używany rower MTB, kolega mi podrzucił do serwisu. Po wyjęciu linki do przedniej przerzutki, przerzutka oparła się o ramę a łańcuch i tak nie spadł na najniższą zębatkę na korbie (3rz). Czyżby za krótki suport? W drugą stronę (na największy blat) jest trochę zapasu...

Przerzutka montowana na e-type, pierwszy raz to macam, nie wiem czy tam jakaś regulacja jeszcze jest...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Albo bardzo zużyty łańcuch. Zakładam, że wysokość prawidłowa.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czy korba do systemu 9 rzędowego shimano deore obsłuży łańcuch 10  rzędowy?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Nigdy nie miałem problemów z korbami, przy przeskokach o jeden system.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

czy korba do systemu 9 rzędowego shimano deore obsłuży łańcuch 10  rzędowy?
Oczywiście, w skrajnym przypadku używałem korby 7-rz z łańcuchem 10-rz i nie było problemów.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
dziękuję bardzo, oby tak faktycznie było.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kaseta 7 rzędów. Da się ją przerobić na 8rz? Dodać dystans i koronkę (z 8 lub 9 rzędowej kasety)?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum