Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233016 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Dziś coś mi w oponie wycięło taki numer:

Jak dla mnie to jest śmieć. Buchnie ci to na szybkim zjeździe i wyobraź sobie, jak przy 50 zniknie ci powietrze w oponie.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Raz mi tak wybuchła opona, zaraz po zjeździe na szczęście. Myślałem że mi ktoś petardę pod koła wrzucił.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wytnij łatkę z boku opony szosowej (najlepiej podobnej) z naddatkiem 1,5 cm. Następnie przetrzyj wszystko (łatkę i oponę od środka) acetonem, od biedy benzyną ekstrakcyjną. Posmaruj klejem do łatek rowerowych zarówno oponę w środku, jak i łatkę. Zaczekaj minutkę, sklej razem, załóż dętkę i napompuj do normalnego ciśnienia.

Też tak robiłem na trasie, jak nie było wyjścia. Ale to nie jest pełnosprawna opona po takiej naprawie, nie zaryzykowałbym na tym poważnej trasy, czy jazdy w górach; ot jakieś jeżdżenie pod domem. To jest bardzo lekka opona na wyścigi i to jest najczęstszy typ jej uszkodzenia. Bo niską wagę uzyskuje się kosztem bardzo delikatnych bocznych ścianek, większość opon tego typu co miałem kończyły w ten sposób, a nie od klasycznego zużycia. I rzeczywiście te 5000 to IMO krok w tył w porównaniu z 4000, mniejsza trwałość kosztem jakiś zupełnie iluzorycznych różnic w oporach toczenia, których poza laboratorium to się nie zanotuje.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Taką niepewna oponę to do tyłu bym założył.
Wystrzał w tylnym kole można jeszcze opanować.
Przód - to może być gorzej - jak się zsunie z obręczy

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Dzięki za opinie. Nowa opona (też GP5k, może trzeba było w coś innego jednak pójść) już kupiona i założona, stara na razie poszła ad acta, a nie do śmieci.
Wystrzał właśnie był, z tyłu, przy 3x km/h, w sumie efekt głównie audio był. Tak sobie myślę, że to nacięcie zrobiło się już wcześniej, teraz po prostu pękła dętka. Zmieniłem dętkę i z (niezbyt) lekkim uczuciem niepewności dojechałem do domu. Tak, jak piszecie, na poważniejsze rzeczy się nie nada, ale na dojeżdżenie "wokół komina" może - jeszcze się zobaczy.
Ale kurczę, opona za 200zł, trochę rozczarowanie. Co polecacie innego w podobnej klasie (może być taniej :))? Schwalbe Pro One?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To nie pękło, tylko zostało rozcięte. Szkło, kamień itd. Polecam 4season, jeśli ma mieć grubą ściankę boczną, ale toczy się oczywiście gorzej.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ na poważniejsze rzeczy się nie nada, ale na dojeżdżenie "wokół komina" może - jeszcze się zobaczy.

Silnie zużytą (bieżnik) wożę jako zapas na wypadek biedy.
Tu, jeśli strzeli (np. na szybkim zjeździe), łatwo o nieszczęście.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Wyjąłem klocki, żeby sprawdzić ich stan, założyłem... i piszczą. A tak brzydko nie robiły wcześniej. Cholera jasna. Odtłuściłem tarcze i klocki benzyną, jest ciut lepiej ale nadal źle. Zamieniłem stronami, bez efektu.
Jakieś patenty

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
wyreguluj jeszcze raz zacisk :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
wyreguluj jeszcze raz zacisk
To też zrobiłem. Bez efektu. Na razie poszły inne klocki, więc problem sam się rozwiązał. Jednak jeszcze wrócę do tych delikwentów.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Novatec D041SB ma uszczelkę od strony bębenka zwana oil seal. Czym to zastąpić?

• blog podróżniczy
podobne uszczelki ma shimano. Pewnie w handlu też gdzieś dostaniesz pod hasłem "simmerring".

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Gdy wpisuję w wyszukiwarce "simmering shimano" to w wynikach mam uszczelki silnikowe. ;-)

• blog podróżniczy
bierzesz suwmiarkę i szukasz simmerringu ::) Nie musi pasować idealnie, to jest guma, można sobie zeskrobać te ułamki milimetrów

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To nie jest simmering, tylko oring, a dokładnie X-ring. Możesz sobie dobrać w każdym sklepie z oringami, np. rolniczym, łożyskowym, z hydrauliką siłową, dobrym motoryzacyjnym. Ale tak ze 30 groszy będziesz musiał wybulić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum