Autor Wątek: [Technika] Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 233019 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Jakieś alternatywy dla opon Continental 4 seasons 30 lub 32 mm?

Te Continentale podobno mają trochę wzmocnioną ochronę przed przebiciami, są dość lekkie i szybkie, dobrze trzymają. Czyli coś podobnego szukam.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Szukam  klamek cantilever plaska kierownicę . Ktoś coś poleca? Lub może mu zbywa?

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przeglądałem sobie OLX i znalazłem taki rower:

https://www.olx.pl/d/oferta/ktm-sorento-28cali-piekna-dwururka-CID767-IDKGnFg.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=6

O co chodzi z tym czarnym pudełeczkiem między rurą podsiodłową a hamulcem? Do czego służy?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To chyba narzędziownik.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Albo jakieś mocowanie fotelika. Były też takie alarmy z żyroskopem, które robiły hałas jak ktoś przekrzywił rower (a jak okoliczna dzieciarnia wykumała jak się ten alarm wzbudza to nie szło zrobić spokojnie zakupów).

Dalej przeglądałem OLX i znalazłem taki rower:
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-miejski-damka-CID767-IDKdysg.html
Też ma pudełeczko, ale tym razem nie plastikowe, tylko metalowe. Rower jest już na tyle stary, że o alarm nie podejrzewam. To musi być pojemnik na narzędzia.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Ten poprzedni ma ok. 40 lat, bo ma przerzutkę na stałe cięgno zamiast linki), a to produkowano za Gierka.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
To taka mała sakiewka/pudełeczko na narzędzia i inne duperele. W moim mieszczuchu była przymocowana do siodełka, takie kettlery czy inne KTMy miały tak jak na zdjęciu. Idealnie mieściło chusteczki higieniczne i przejściówkę presta-samochodowy, dopóki samo nie odpadło kiedyś ;)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Miałem kiedyś Rometa z takim pojemnikiem na narzędzia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
W tylnym kole mojego rumaka koniec obręczy już bliski (ten sezon jeszcze dociągnę) więc pomyślałem że może to być czas na przejście z obręczówek na tarcze.

Krótko: co myślicie o BB-7?
Kiedyś było że to najlepsze mechaniki i w ogóle, ale lata mijają, pojawiły się TRP, hydrauliki dojrzały itd.
Tyle że BB-7 mogę kupić za 160 PLN a TRP za trzy razy tyle.

Mowa o trekkingu, w którym nie narzekałem na siłę hamowania V-ek.
Niedobrze mi się za to robi kiedy po przejechaniu przez kałużę słyszę szlifowanie obręczy.

Offline Mężczyzna MCsubi

Wciąż działają, mają duże i trwałe klocki jak na mechaniki, mechanizm trwały i niezawodny. Oczywiście, jak w każdym zacisku mechanicznym - kluczowa jest staranność montażu zacisku i pancerza.

Dobrze ustawione są dobre.

Alternatywa to linkowo-hydrauliczne Zoom HB100 mocniejsze, tańsze, ale potencjalnie mogą nie zjadać klocków do końca. Można je też przegrzać na śmierć na bardzo długim zjedzie (o to trzeba się raczej mocno postarać.). Do tej pory mam raczej dobre doświadczenia, ale za mało przejechałem, żeby mieć pewność jak będzie na dłuższym dystansie.

Offline Mężczyzna MCsubi

No właśnie - w BB7 można zwęglić etykietki i opalić lakier, a hamulce nadal działają (przynajmniej na fabrycznych metalicznych avidach).

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
No właśnie - w BB7 można zwęglić etykietki i opalić lakier, a hamulce nadal działają (przynajmniej na fabrycznych metalicznych avidach).
Tak, ale jak zapieczesz sobie bród na gwincie, to nie ruszysz regulacji wewnętrznego klocka. Trzeba wtedy penetratora jakiegoś, żeby nie uszkodzić gniazda torx.
Od temperatury udało mi się pozwijać naklejkę na goleni amortyzatora i przytopić plastiki, także ciepła to potrafi trochę wydzielić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

Mnie się nigdy nie zapiekło nic, pewnie przez częste regulacje. Ale raz dałem się skusić na zamienniki klocków Zeit (mieli dość skuteczny marketing 15 lat temu) i na zjeździe z przełęczy Julijskiej przyspawałem klocki do tarczy. Na szczęście koło było na 36 szprych na 4 krzyże, więc jeszcze na 35 spokojnie do Wrocławia mocno okrężną drogą wróciłem. Przejechałem jakieś 60000 km i osłabły sprężyny powrotne. Pod koniec już musiałem cofać dźwigienkę tylnego hamulca dodatkowym oringiem. No ale taki przebieg.
Pod tym względem lepszy Hayes, ale ma mniejsze klocki i regulację na 2 imbusy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum